От догодина директните плащания за единица площ у нас трябва да се изравнят със средните за Европейския съюз. В момента обаче българските земеделци получават поне два пъти по-малко евросубсидии в сравнение с колегите си от другите страни-членки на съюза, съобщава на ТВ Европа.

От 2014 година, когато стартира и новият програмен период Министерството на земеделието и храните започна да прилага нова схема за преразпределение на директните плащания на площ, която насочва евросубсидиите към средните и по-малките земеделски стопанства. Така дребните фермери, които обработват до 300 дка получават около 45 лв. на дка, а по-големите земеделци по 30 лв. на дка. Целта е да има по-справедливо разпределение на помощите за земеделците през следващите 7 години.

До 2014 година директните плащания на площ за производителите бяха еднакви за малки и големи. Новото през 2015 година е, че вече има и таван на директната субсидия. Пълният размер на пряката помощ на площ за едно стопанство се изплаща до 150 000 евро, след което плащането се намалява с поне 5% за останалите площи.

И докато у нас земеделците взимат до 23 евро на дка в другите страни от Европейския съюз евросубсидиите са значително по-големи. В Холандия производителите получават 41 евро/дка, в Белгия – 38,9, в съседна Гърция – 38,9, в Дания - 34,3, в Германия - 30,6, в Италия - 30, и във Франция - 27. До края на 2020 г. при тях е предвидено намаление от 0,50 до 1,16 евро/дка.

В новоприетите страни-членки субсидиите са по-ниски, но отново по-високи от тези за българските земеделци. В Кипър взимат 42,6 евро/дка, в Словения - 28,4, в Унгария - 27,1, в Чехия – 25. Единствено в Полша и Словакия евросубсидиите са по-ниски, отколкото у нас.

Размерът на плащането на хектар за отделните страни зависи от размера на използваната земеделска площ, която отговаря на изискванията за получаване на плащания и годишната финансова рамка, получена в резултат на преговорите с ЕС, допълват от ТВ Европа.