На страниците на нашия-ваш вестник "Хоби фермер" винаги сме давали поле на изява на любителите градинари, които споделят как отглеждат зеленчуци, овошки, лозя, цветя. Много често читателите ни предлагат интересни идеи, с които улесняват работата си в градината.

Преди месец в рубриката "Аз го правя така" представихме един такъв новатор, а именно Марин Маринов от София. Той сподели с нас как отглежда много ранни домати под пластмасови бутилки. Интересът към метода му се оказа огромен и не само от страна на градинарите, но и на колегите ни от други медии.

Затова решихме да създадем Клуб на любителите градинари, в който да се включат всички читатели, които искат да споделят с нас, а и с останалите, своите тайни в градинарството.

Днес ще ви представим друг наш читател Костадин Кондакчиев, чиято градина посетихме и останахме наистина впечатлени.

Така че любители, които искате да се споделите идеите си с нас, очакваме ви на познатите ви адрес: София, бел. "Цариградско шосе" № 47, електронна поща: [email protected] или телефони: 02 942 22 40, 02 942 22 44. 

Това е райска градина

В нея има от всичко, казваме го напълно уверено за шедьовъра, който е сътворил Костадин Кондакчиев

Безспорно любителската градина на Костадин Кондакчиев, която се намира близо до София, е истински рай. В нея може да се намери всичко - от класическите подправки, като се започне от магданоз, премине се през задължителните зеленчуци (едва ли липсва някои от характерните за страната ни), лозя, овощни дръвчета, сред които бадем, та се стигне до живия плет, направен от лешникови храсти, и т.н., и т.н.

Площта в градината е разпределена до сантиметър, като освен за полезните видове място има и за зелена морава и цветя, дори за кокошарник. Всичко в градината е изпипано до съвършенство, а в лехите между зеленчуците няма и помен от плевели.

За градината си Костадин се грижи сам - от сутрин до мръкнало.

Обичам да съм на открито, да се занимавам с градината, не обичам да стоя вкъщи, споделя градинарят. Всеки ден проверявам състоянието на растенията, преглеждам ги за евентуални болести и неприятели. След това се заемам с работата за деня - пръскане, поливане, беритба или каквото трябва да се прави.

Въпреки че е градинар с опит, Костадин често ни се обажда в редакцията, за да сподели проблем и да поиска съвет. Казва, че благодарение на помощта ни е успял да разреши много от тях. Понякога и ние не знаем всички отговори, но тогава на помощ идва методът проба - грешка.

Защитата от градушка е приоритет

През май, а също и юни, когато повечето от растенията са все още много малки, падат най-често градушки. Затова защитата на растенията в този момент е от решаващо значение.

Костадин използва както специална мрежа срещу градушки, така и различни подръчни материали, които стават за целта. Така например дългите тиквички, които е засадил до асмата, е покрил с мрежа, използвана в строителството (виж сн. горе вдясно). Със същата мрежа са покрити лехите с краставички и пипер.

Домашен компост

От три години Костадин си е направил компостен куп, от който вече е извадил тор. С него е наторил всички зеленчуци в градината.

Градинарят е категоричен, че доброто състояние на културните растения до голяма степен се дължи на домашния компост.

Биологична защита

Костадин е категоричен, че без химични продукти не може да се опазят културите от болести и неприятели. Въпреки това той използва и биометоди за растителна защита. Затова събира и суши различни билки, с които приготвя разтвори.

За доматите на открито има колибка от найлон

Доматите, разбира се, са зеленчук №1 за всяка градина, така е и тук. Разнообразието е огромно - има и в стъклени оранжерии, и на открито, и ранни, и по-късни.

Костадин вече бере от продукцията от оранжерията, където доматите са засадени най-рано, но и заради защитата, която се осигурява от стъклото.

Градинарят ни показа проста технология, която си и измислил и прилага на доматите на открито. От пръчки, които събира от изрязаните лешникови храсти, прави скелет като колибка и отгоре слага найлоново пликче. Найлонът може да се поставя или маха според времето през деня. Методът е удобен при по-малко лехи.