Производството на овче месо в ЕС се очаква да продължи да нараства и през 2015 г.
През 2014 г. производството на овче и козе месо в Европейския съюз е нараснало с 2,5% и според последната прогноза на Европейската комисия ще се увеличи отново и през 2015 г., този път с 2%, съобщиха от електронното издание AgriLand.

Макар че през миналата година бе отчетен значителен спад от 6,6 хил. тона в Испания и от 10 хил. тона в Италия заради болестта „син език”, той бе компенсиран с излишък от Великобритания (ръст от 8 хил. тона) и Румъния (ръст от 31,2 хил. тона). По последни данни на европейската статистическа служба Евростат количествата трупно овче и козе месо, предавано от румънските ферми, са отчели силен ръст от съответно 64% и 67% спрямо предходната година.

От ЕК смятат, че през 2015 г. съчетанието от благоприятни цени и добрите условия за развитие на храната на животните би трябвало да запазят стимулите за производството. Освен това прилагането на доброволно общо подпомагане за овцете и козите в много от държавите-членки на ЕС би трябвало да запази интереса към отглеждането им.

От ЕК се позовават на проучване на добитъка от декември 2014 г., според което броят на овцете в ЕС е нараснал с почти 1 млн. глави, или с 1,1%, в сравнение с 2013 г. Ръст от 1 млн. глави е отчетен във Великобритания, а в Румъния увеличението е с 270 хил. глави, докато в Испания броят е намалял със 140 хил. глави, а в Гърция – със 100 хил. глави.

Очаква се производството на овче месо в Италия да успее да възстанови поне част от загубите, които претърпя през 2013-2014 г. заради синия език.

От ЕК предвиждат също и леко повишаване на нивото на потребление на глава от населението в ЕС от 1,9 килограма през периода 2015-2016 г. в зависимост от наличното предлагане.