Любомир Коралов

Търговията с агротехника е въпрос с твърде широки граници, параметри и давност. Както съобщи неотдавна на националната дискусия на в."Български фермер" за пътищата за субсидиране на ПРСР от ЕС д-р Христофор Бунарджиев, управител на холдинг Булагро груп, член на БАТА, едва 4,7% от машините за селското стопанство у нас са под 3-годишни. Пряко отношение към този проблем има Контролно-техническата инспекция /КТИ/ към МЗХ, която регистрира новата техника, влизаща у нас, и гарантира на старта нейното нормално техническо състояние. В широкото поле на дейност на Инспекцията през тази година се вписаха и0 два нови проекта, водещи до рязко повишаване на ефективността на тази институция, която има законовите параметри и мащабите на цяла една държавна агенция.

Единият, който започна миналата година и завърши успешно преди броени дни, е за подобряване на ефективността на КТИ при изпълнение на публични политики. Проектът е финансиран от Оперативна програма "Административен капацитет". С реализацията на проекта, в който участваха всички подразделения на Инспекцията се постига подобряване на структурата и организацията на работа на КТИ. Отчетът за изпълнение на проекта беше направен от Иван Гайдаров, изпълнителен директор на институцията и от един от нейните мениджъри Георги Атанасов. И двамата подчертаха, че въпреки трудностите от всякакъв характер, технически и административен, екипът на Инспекцията решава задачите за поддържане на машинния парк в страната в рамките на европейските норми и изисквания.

В резултат от приключилия проект е приет разгърнат, професионално разработен, План- програма за действие на КТИ в интерес на държавата и на земеделските производители. Което още веднаж потвърждава необходимостта от такава Инспекция или Агенция за развитието на българското земеделие в обстановката на изострена конкуренция на световните и европейските пазари.

Освен този проект, все в посоката на модернизация на земеделието у нас, бяха и организираните неотдавна от КТИ информационни дни, свързани с новата онлайн система, която ще стратира през есента т.г. Също с финансовата подкрепа на ОПАК, този проект трасира пътя за изграждане на оперативно- съвместима информационна система на КТИ и внедряване на съвременни електронни услуги за фермерите, модернизиращи своите машинни паркове с високотехнологични, продуктивни машини.

Всички тези действия на мениджмънта на КТИ водят пряко до усъвършенстване на системата за логистика и комуникация на Инспекцията с нейните партньори: фермерите, МЗХ, ДФ"Земеделие", НАП, Главна индспекция на труда, МВР, пожарната, Комисията по отнемане на незаконно придобито имущество и т.н. Така се постига високо равнище на обслужване на земеделците. В този смисъл, посочените проекти кореспондират и с изискванията на деня, и с нуждата от по-нататъшно разширяване на предприетите от КТИ мерки за постигане на контрол с европейски измерения върху действащата в България агротехника.