Опитните животновъди много добре знаят, че високите летни температури се отразяват негативно на млечната продуктивност на кравите.

Полеви изследвания, проведени от специалистите на Lallemand Animal Nutrition показват, че топлинният стрес е актуален проблем дори за северноевропейските държави

Той води до загуби от 0,7-5,5 кг мляко от крава за денонощие.

Освен това се наблюдават намаляване на възпроизводителните качества на кравите, увеличаване на броя на соматичните клетки в млякото и мастити.

Но прилагането на някои практически препоръки биха могли да помогнат на животновъдите да избегнат силните негативни следствия от топлинния стрес.

В испанските и италианските ферми, както и в млечните кравеферми в Южна Франция лактиращите крави са изложени на топлинен стрес продължително време - от 13 до 18 часа в денонощие. Затова млечните загуби в тези райони са огромни - до 5,5 кг мляко от крава за денонощие!

В Северна Франция, Швейцария, Чехия и Полша животните са под въздействието на топлинен стрес от 6 до 10 часа в денонощие. Дори в обикновено прохладна Великобритания кравите изпитват топлинен стрес почти 2 часа в денонощие.

Получените резултати потвърждават, че независимо от географското разположение на млечното производство топлинният стрес се явява типичен проблем през летния период и се различава само по интензивността си.

Намаляването на млечната продуктивност на кравите е пряко следствие от въздействието на високите температури на външната среда. Но това е само върхът на айсберга. Неблагоприятните външни условия се отразяват негативно и на поведението на кравите - на тяхната физиология, енергетичен баланс и антиоксидантен статус вследствие на което се влошава здравословното състояние и възпроизводителните им способности.

Например слабото преживяне и промяната на хранителното поведение увеличават риска от развитие на ацидоза на търбуха. Ниският антиоксидантен статус може да причини мастити, повишено съдържание на соматични клетки в млякото и да доведе до незаплождане. Отрицателният енергиен баланс води до значително влошаване на телесното тегло на кравите. И като цяло това влияе отрицателно на продуктивното дълголетие на кравите.

За отстраняване на вредното въздействие на високите температури върху млечните крави се използват различни методи за охлаждане на въздуха в кравефермата

Съвременните животновъдни помещение, в които се отглеждат българските млечни крави, обикновено се изпълняват с естествена вентилация (чрез премахване на надлъжните стени и замяната им с подвижни завеси, оформяне на отворени шлицове на билото и др.). През лятото фермерите прилагат с успех комбинации от вентилатори и овлажнители, изпарително охлаждане, намаляване на прякото слънчево въздействие, предоставяне на достатъчно количество прясна студена вода модифициране състава на хранителните дажби и др.

Важно е да се знае, че избраният начин на за охлаждане на млечните крави трябва да се прилага и в чакалните пред доилната зала, в доилната зала, в бокса и хранителната пътека.

В чакалните пред доилните зали млечните крави престояват средно 15-75 минути, като разполагат с площ едва 1,6-1,8 кв. м на глава.

Монтираните там разпръскватели трябва да са настроени на автоматичен режим. А ако се използват вентилатори, те трябва да са монтирани така, че да насочват въздуха към пода под ъгъл от 30 градуса.

В някои европейски ферми охлаждат не само тялото, но и крайниците и копитата на кравите, като мокрят пода или животните преминават през т.нар. водно огледало, оборудвано пред доилната зала. То е дълбоко 8-10 см, широко е колкото е чакалнята, а е дълго 6-8 метра.

Производителите на автоматични системи за охлаждане с водна мъгла, твърдят, че използването им в кравефермата повишава дневния млеконадой с 4 кг.

(Tаблица)

Оценка на топлинния стрес

Топлинният стрес е свързан с температурата на околната стреда и относителната влажност на въздуха, която засилва влиянието на топлината. При оценката на топлинния стрес се използва равнището на температурно-влажностния индекс (ТВИ):

ТВИ 68 (температура 22 градуса при относителна влажност 45 процента) съответства на комфортни условия на отглеждане на кравите;

ТВИ 68-71 - невисок топлинен стрес;

ТВИ 72-79 - умерен топлинен стрес;

ТВИ 80-89 - силен топлинен стрес;

ТВИ 90-99 - много силен топлинен стрес.

Предимства на системите за охлаждане с водна мъгла

Автоматично поддържане на оптимален микроклимат (влажност/температура).

При изпарението въздухът не се преовлажнява, благодарение на което постелята в кравефермата остава суха, което е много важно.

Неутрализация на неприятните миризми и обезвреждане на летливи органични съединения - амоняк, метан, въглероден двуокис, водороден сулфид.

Отстраняване на прах и болестотворни бактерии.

Ефективна борба с насекомите.

Възможност за прилагане на автоматична дезинфекция.

Неутрализиране на статичното електричество и опасността от възникване на пожари.