Грамофончетата (Ipomoea) са красиви цветя, които декорират градината с обилния си цъфтеж и най-различните багри на цветовете. Те са бързорастящи растения, заради което се използват в озеленяването за покриване на стени, огради, беседки.

У нас се отглежда като едногодишно растение, което достига на височина до 3 м. Единичните фуниевидни цветове са с големина от 3-10 см и се отварят едно след друго. Отварят цветовете си сутрин.

Торете всяка седмица

Грамофончетата се размножават чрез семена, които са едри, ръбести, черни. Запазват кълняемостта си до 2 години. Поникват до 2 седмици. Сеят се в края на март - началото на април. През май се засаждат на постоянно място, като внимателно се изтърсват от саксийките, за да не се повреди кореновата система. Препоръчва се сеитбата на постоянно място в началото на май. Поставят се по 3-4 семена в гнездо. Растенията, засадени по този начин цъфтят по-късно.

Обичат слънцето

Изискват слънчеви, запазени от течение места. В периода на израстване се полива обилно. Да не се допуска изсъхване. Наторява се един път седмично. Растението е увивно и се осигурява приспособление за пълзене. То е чувствително към студено и мокро време. Периодът на цъфтежа е от юли до септември.

Най-отглежданите видове

l Ipomoea tricolor - с цветове в небесносиньо и в различни пастелни тонове. Произхожда от Мексико. Достига до 3 м височина. Листата му са едри, светлозелени, със сърцевидна форма и разположени на дълги дръжки. Цъфти от юни до есента - обилен цъфтеж с едри до 10 см в диаметър цветове.

l Ipomoea purpurea - невзискателно едногодишно. Произхожда от Южна Америка. Листата му са заострени, сърцевидни, а цветовете имат широка чадъреста форма и най-разнообразна окраска - от бяла, розова, червена, виолетова, синя, на ивици. Трицветни и кичести.

l Ipomoea quamoclit - червено цъфтяща.