Между 12:00 и 17:00 ч. да се избягва излагането на слънце и да се пият много течности, но да се избягват газираните напитки. Това посъветва Катя Александрова от ИСУЛ по Дарик радио. Особено внимателни трябва да бъдат малките деца, възрастните хора и хората с хронични заболявания. Сред препоръките е да се носят светли дрехи от естествени материали, шапки и слънчеви очила през летните месеци.

Напитките

Нека чайовете да бъдат билкови, соковете да не бъдат крайно изстудени, тъй като температурните разлики, голямата горещина и ниските температури, могат да бъдат фатални за здравето на човека, съветва специалистът. Газираните и студените напитки не са препоръчителни, бирата като любимо питие на българина също в силните горещини не е подходящо, нека я оставим за по-вечерните часове.

Храната

Хубаво е храненето да бъде по-често в по-малко количество през деня, да няма прехранване, да няма консумация в горещините на меса, които са тлъсти; да няма пикантни храни, допълва специалистът. За предпочитане са салати, свежи зеленчуци, свежи плодове и неща, които организмът може лесно да понесе на фона на стреса от горещината.

Температурата вън и вътре

Голямата температурна разлика е абсолютно противопоказна, тя е стресова за организма. Довежда до бърз спазъм на съдовете и до нежелани последици след това. Затова е хубаво да има плавен преход. При 30 градуса навън, препоръчва се климатикът да е на 25.

В големите горещини търсенето на бързо охлаждане не бива да се допуска.