Любомир Коралов

- Жътвата е вече в разгара си. Стартът на Националната жътвена кампания беше даден от комбайн LEXION на CLAAS. Това случайно ли беше или е естествено такава високотехнологична машина да прибере в бункера си първото готово зърно?

- Като браншова организация, обединяваща 22 регионални сдружения на зърнопроизводители от цяла България, Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) поде инициативата за ежегодно тържествено стартиране на жътвата в страната. Ние от фирма Рапид КБ сме горди с факта, че и двете земеделски стопанства, които имаха честта миналата и тази година да открият официално жътвата, са собственици на комбайни LEXION. Това в никакъв случай не е целенасочено, но също така не ни изненадва- LEXION e е най-високопроизводителният модел на CLAAS, компанията която пък от своя страна е най-големият производител на комбайни в света. Така че най-напредничавите земеделски производители, които са членове на НАЗ, отдавна са се убедили, че по-добра марка комбайни няма. В крайна сметка CLAAS са доказали, че качеството си струва.

- Комбайните CLAAS се внасят у нас от Рапид КБ. С какво и как фирмата гарантира нормалната и сигурна жътва с тях?

- Като официален представител на CLAAS за България, вече повече от 25 години, ние се стремим да поддържаме добрия имидж на марката. В есенно-зимния период правим зимна инспекция на закупените от нас машини и ги подготвяме за предстоящата жътва. Само за последния сезон сме обслужили над 300 комбайна.

Рапид КБ поддържа в складовете си в София, Русе, Добрич и Стара Загора постоянна наличност от над 10 000 позиции оригинални резервни части. В случай на спешни заявки, частите се доставят от партньорите ни в Германия за 24 часа. Служителите в отдел Резервни части са винаги на разположение на фермерите като в сезона на жътвата имаме дори през уикенда дежурни екипи.

Освен това нашите сервизни техници са идеално запознати с тези части, което дава възможност за сигурна и бърза смяна, дори и при недостиг на време. За опитния професионалист е ясно- в крайна сметка качеството винаги си заслужава.

В случай на възникнал проблем, нашите обучени, опитни и отлично оборудвани сервизни техници бързо ще се отзоват и ще пристигнат при фермерите. След като се установи проблемът, ще осигурим доставка на необходимите части до съответното жътвено поле.

Искам да подчертая, че голяма заслуга за успеха на Рапид КБ има екипът на фирмата. Разполагаме с отлични специалисти - дългогодишни служители, които са установили прекрасни взаимоотношения с клиентите. Но и ние инвестираме в тях- сервизните ни специалисти, търговците, както и служителите от отдел Резервни части участват всяка година в по няколко обучения в заводите на CLAAS и AMAZONE, които поддържат високото ниво на техните знания и умения.

Освен това се стремим да бъдем възможно най-близо до клиентите. Постоянно разширяваме своята дейност, обикаляйки страната и стремейки се да покрием чрез нашите филиали и дистрибутори нуждите на земеделските производители и в най-отдалечените кътчета на България. Следващата година предстои да открием нашата нова база в гр. Монтана, където ще имаме складова база. Можем да се похвалим, че вече имаме действащ търговски и сервизен екип, който отговаря за този район на страната.

- Кои са най-важните неща и правила, които фермерът трябва да знае и да спазва, така че неговият комбайн, бил той не само на CLAAS, да работи безотказно и пълноценно?

- Първото нещо, което бих посъветвал фермерите, е да не пестят средства, когато решат да закупят нужния за тяхното стопанство комбайн или трактор. Това е дългосрочна инвестиция, която умните стопани знаят, че се възвръща във времето. Нашите търговци са опитни ще ги ориентират сред многообразието от машини коя е най-подходяща за техните нужди.

Освен това, нека не се доверяват на фирми-фантоми, които биха им продали машина на сравнително изгодна цена, само и само да получат своята печалба, но след това да не могат да я обслужат сервизно или с части. Препоръчвам да се доверите на утвърдена фирма с име в бранша. Ние, а и нашите дистрибутори в страната, откликваме изцяло на изискванията на клиентите ни, винаги ще дадем правилния съвет, ще отстраним максимално бързо и качествено всеки възникнал проблем и ще доставим в най-кратки срокове нужните части.

Съветвам клиентите да не правят компромис при частите- само с оригинални резервни части фермерът може да бъде сигурен в безотказната работа на машината. Това е така, защото оригиналните резервни части са точно оразмерени, висококачествени и са произведени по най-съвременни технологии, с осигурен непрекъснат контрол на качеството.

Другият съвет, който мога да дам на фермерите, е да не чакат последния момент, а още зимата да проверят своята машина, за да са напълно готови за жътва и да няма неприятни изненади на полето.

- С какво ново, машини и демонстрации, Рапид КБ ще зарадва своите партньори и клиенти през това лято и на предстоящото изложение БАТА АГРО?

- Тази година е много динамична за нас. През пролетта участвахме на пролетното издание на БАТА АГРО, след което отпразнувахме в два последователни дни с грандиозно шоу своята 25 годишнина на базата ни в Стара Загора. През лятото и есента за пореден път ще проведем вече станалите традиционни демонстрации на техниката на CLAAS- на полета на стопанства от всички краища на България ще покажем работата на демомашини- комбайните LEXION 770, LEXION 780 ТerraTrac, TUCANO 420, тракторите AXION 930, AXION 850 и ARION 620/440. Който желае да се убеди в безотказната работа на нашите машини, нека се свърже с нашите търговци, за да проверим дали можем да го включим в някоя от предстоящите демонстрации.

Искам да обърна особено внимание на демонстрациите с трактори този сезон- CLAAS инвестират огромни средства всяка година в този пазарен сектор. Вече са отстранени проблемите, които имаше при първите серии трактори, след като преди 10 години CLAAS закупиха от RENAULT заводите им за трактори.

Двете нови тестови станции в изпитвателния център за трактори в Транже, Франция, са на обща стойност от 6,5 милиона евро. Те са на световно ниво и представляват едно от най-модерните и функционални съоръжения в агросектора.

В своя производствено-информационен център компанията CLAAS е създала условия за тестване едновременно на цялата ходова част, като се започне от двигателя, трансмисията, хидравликата и се стигне до софтуера.

Това, което впечатли аграрните журналисти, които в началото на годината бяха поканени на откриването на двете станции, е иновативната технология, чрез която може да се тестват и подобряват издръжливостта, комфорта и дизайна на всяка една машина, излязла от заводите на CLAAS. Новите тестови станции позволяват натоварване от 2500 кВ, по 500 кВ на всяко колело на трактора, като няма ограничение в размера на машината от най-малките модели трактори CLAAS AXION до най-големите XERION-и. Новите технологии позволяват също да се тестват машините при различни условия на терен, различна влажност, както и разнородни практики на обработка на почвата в световен мащаб.

Не случайно на последните изложения тракторите на CLAAS печелят множество награди, една от които е миналогодишния приз Трактор на годината за AXON 850. Сигурен съм, че и в България нашите трактори ще докажат своите неоспорими качества и ще продължат тенденцията за налагане на пазара. Това е неизбежно да се случи, тъй като най-добрата атестация за една машина е доволният собственик, който вече разполага с нея, а нашите доволни клиенти в този пазарен сектор се увеличават всяка година. И накрая, каним всички земеделци на септемврийското изложение БАТА АГРО на нашия щанд.