Екип на в. "Български фермер" Каварна

Известно е, че само комбинацията от високоефективни машини гарантира добрите резултати в земеделието. В предишния брой публикувахме репотаж за пуска на нови земеделски машини, придобити от едно от най-големите дружества в България Албена АД. Те съставляват цяла Зелена линия за производство на фураж. В този брой ще разкажем за различни инвентари, които дружеството закупи от един от най-големите вносители на агротехника у нас, фирма ЗЛАТЕКС. Един от тях е трансфериращо ремарке HAWE SUW 4000.

- Казвам се Лутц Мааниг и работя в Отдела за износ към фирма HAWE. Тук съм в Каварна, заедно с екипа на ЗЛАТЕКС, за да пуснем в действие нашия последен модел трансферно ремарке SUW 4000. Ремаркето служи за трансфериране на силажа директно от силажокомбайна в друго превозно средство, като при това масата се сгъстява допълнително.

- Какви предимства получава фермерът като използва такова ремарке?

- Заради директното разтоварване в камион се икономисват време и пари. По-бързо се пренася силажа от един и същи блок и с по-малко курсове на камионите. Тук на полето виждаме вариант, при който силажът се изсипва първо на полето, а след това се товари на камион. Тази междинна стъпка, може да бъде спестена, ако използваме трансферното ремарке на HAWE. С помощта на мощен вентилатор ремаркето разстоварва в камиона между 9-11 кубика в супербързо прехвърляне на масата силаж с допълнително сгъстяване. Цялото ремарке с обем 40 кубически метра се разтоварва за около 5 минути. Благодарение на начина на разтоварване силажът се сгъстява максимално и така може да се побере по-голямо количество силаж в извозващия камион. Изчислили сме, че обемът на материала в камиона става с около 30% по-малък, т.е. товарим с 30% повече тонаж, казва г-н Мааниг

- Това означава ли и по-бързо извозване на материала от полето?

- Това означава, че повече материал бива прекаран с помощта на по-малко камиони. Спестява се стъпката с няколкократно прехвърляне. Всичко това, взето заедно, води до спестяване на 30% разходи в крайна сметка. С помощта на две саморазтоварващи ремаркета може добре да се обслужва силажокомбайн, но това разбира се това зависи от големината на блока и от неговата форма. Ако е по-дълго то тогава може да е необходимо да се пусне в ескплоатация и трето ремарке. Все пак целта е силажокомбайнът да не спира работа.

Преди година правихме подобно засичане в друго стопанство и накрая установихме, че всеки трети транспорт на камиона излиза безплатен, под формата на спестените разходи от използването на трансфериращото ремарке на HAWE, ноясни г-в Мааниг.

Накрая, но не на последно място, не можем да пропуснем и другата самоходна високоефективна машина, с която стопанството на Албена АД се сдоби - тракторът Fendt 939 Vario, флагманът в продуктовата гама на ЗЛАТЕКС. С 396 к.с. той е мощно допълнение към стопанството край Каварна. Благодарение на безстепенното регулиране на скоростта, което предлага Vario трансмисията той носи значителни икономии на време и пари.

Вградената система за управление на трактора, която синхронизира двигател и трансмисия TMS (Tractor Management System), осигурява висок коефициент на полезно действиена на предавателния комплекс. Всеизвестни са безпорните предимства на тракторите FENDT, които носят ползи на всеки, който работи с тях. Златната комбинация от машини в Златна Добруджа е сигурна гаранция за високоефективна зелена жътва, която предстои.