Реколтата от праскови и нектарини в Евросъюза слабо намалява. Според анализатори от праскови тя ще е 2.9 млн. тона, а от нектарини - 200 хил. От друга страна голямото потребление гарантира добри цени за търговците.

Добивите ще бъдат малко по-ниски заради неблагоприятните климатични условия. Студеното време през есента и зимата, както и бурите и ветрове през юни в някои райони, също са оказали влияние за по-слабата реколта.

Въпреки че добивите ще са по-ниски, то няма да има проблеми с качеството на плодовете. Освен това се очаква времето, в периода на прибиране на плодовете, да е благоприятно за тази дейност.

Пазарът е динамичен, като цените остават високи за сезона, коментират икономисти. Според тях ситуацията е по-различна от миналата година, когато заради лошото време част от реколтата е останала неприбрана. Сега има известен недостиг на някои видове на пазара.

Средната цена на тон праскови е по-висока от миналогодишната. Най-големите производители за европейския пазар са Испания, Италия, Франция и Гърция.