Любомир Коралов Пазарджик, София

Една от първите частни фирми в България за търговия с препарати за растителна защита, семена и торове е пазарджишката компания на НИКОЛАЙ СТАМЕНОВ, който регистрира АГРОФАРМ през бурните 1990-1991 г. Тя е и една от първите, притежаващи лицензиран цех за преопаковане на пестициди за нуждите на малки стопанства, виладжии, селски дворове и т.н. Както казва г-н Стаменов, той е тръгнал от нищото - създава АГРОФАРМ и за 25 г. от агроном растителна защита в ТКЗС се развива и става агробизнесмен с голяма своя компания. Фирмата бързо се разраства, придобива значителни мащаби като разпростира своята дейност от Петрич до Силистра. Факт, който говори за постижения, твърде полезни за земеделието ни. Както обяснява Ники Стаменов (така е известен в България и чужбина), фермерите през годините понаучиха за какво става въпрос.

Но в началото е имало тенденция земеделците да не ползват специализирани кадри за растителна защита. Имало е много, които казвали: за какво ми е този агроном, аз знам всичко. Това е грешно схващане. Вече много го разбраха и промениха своето отношение, подчертава Стаменов. Всяко нещо трябва да е на мястото си. Не можеш да правиш земеделие без да имаш човека, който разбира от растителна защита, който следи новите тенденции в тази област, който е учил за това.

И за да отговори на тази тенденция АГРОФАРМ изгражда в годините стройна система на отношения с фермерите от региона и от страната. Фирмата има три селскостопански комплекса в Пазарджик, които работят почти денонощно, особено в активния сезон. Регионът е много разнообразен откъм култури. В Пазарджишко и наоколо се сеят и садят зърнени култури, и зеленчук, и плодове, и грозде, и тютюн, и технически, и маслодайни, и ориз и т.н. Отглеждането им изисква най-разнообразни грижи и стопаните трябва да получат навреме най-компетентна консултация. Което хората на АГРОФАРМ правят винаги.

Освен търговията, която е основна и неразделна част от дейността на фирмата, в комплексите работят по трима души, агрономи, специализирали в растителна защита. Те имат готовност по всяко време да съветват клиентите как оптимално да използват препаратите. И това е основна задача на специалистите в комплексите- да дават на хората решението за техния проблем. Иначе казано, как да се справят най-успешно с плевели, болести, вредители. Това са хора с опит, които знаят и могат да помогнат със съвет на всекиго.

- Всичко това правим успешно, защото минахме през какво ли не. Работим не само в региона, но и в цяла България, разказва Николай Стаменов, АГРОБИЗНЕСМЕН НА БЪЛГАРИЯ ЗА 2007 Г. Нямаме офиси в областни центрове и други градове, но имаме по региони колеги, които контактуват с нашите дистрибутори по места и обслужваме и крайни клиенти, като ги снабдяваме с препарати за растителна защита. Ние си имаме и традиционни, утвърдили се през годините, клиенти.

Такава е нашата мрежа

Тръгнахме от малкото, постепенно се развихме и обслужваме значителна земеделска територия.

След толкова време, упорита работа и професионален опит мисля, че най-важното е да се развиваме. Защото след влизането в ЕС конкуренцията значително нарасна, мултинационалните фирми в сектора се активизираха, на пазара влязоха и фирми от съседни държави, които също са ни сериозни конкуренти под някаква форма. Така, че засега се стремим да задържим това ниво, което сме постигнали през годините, а в много случаи да го доразвиваме и да увеличаваме нашите обеми и работа. Така успяваме да запазим мястото си на българския пазар. От българските фирми, занимаващи се с търговия на препарати за РЗ, ние сме в петицата, да не кажа в тройката, уточни г-н Стаменов.

Нашият въпрос не закъсня: а с кои партньори работите тук и в страната, и как?

- Едва ли ще мога да спомена всички, но сред тях изпъкват БАЙЕР, Ариста, Синон, Агрифар, Нюфарм, Агропал и т.н. Например Агропал. Това е наша много добра партньорска фирма. С тях успяхме в последните години да разделим някои от нещата, които са свързани с разфасофката на препарти за РЗ. Те правеха двете неща и ние правехме двете неща. Решихме и се профилирахме. Оптимизирахме нашата дейност. Те поеха разфасофките от 1,5 г и 30 мл. Ние продължихме от 100 мл до половин литър и един килограм.

Няма смисъл всеки да прави всичко

Така се допълваме с Агропал и работим заедно успешно при едни и същи търговски условия.

- Бихте ли очертали някои от проблемите, с които се сблъсквате при дейността си при дистрибуцията на препарати за РЗ?

- Растителната защита е била винаги важна част от земеделската практика. За да работиш в тази област и да си компетентен трябва да имаш определени знания в това направление. Това е един бранш, в който сме като едно голямо общество, добре информирано за ставащото в бранша. Имаме проблеми с администрацията. Докато администрацията не разбере, че тя е там, за да помага на бизнеса ще понасяме големи щети, респективно и земеделието. Не трябва да ни пречат. Трябва да сменят манталитета си, не са началници на бизнеса. И още нещо, при смяната на всяко ново правителство се подменят цели отдели, дирекции или агенции към министерството. Което не е полезно за никой. Особено, ако това засяга растителната защита. В момента има нещо такова. Не може, при условие, че нямаш кадри и при липсата на административен капацитет да махаш ключови фигури в дадения бранш. Кадрите се създават с години. Не може с лека ръка да се махат опитни хора. Не можеш да рушиш нещо преди да си изградил ново

А ново няма. Един пример. В България срокът за издаване на разрешително за паралелен внос на препарати за РЗ е 45 дни. Аз чакам за такова разрешително вече две години и половина. Това какво е? Къде са моите пари от данъците? Къде са парите, които съм дал за това разрешително още при внасянето на документите? Имам информация, че от една година всички документи са обработени, а административно не минават. Защо? Защото някой не иска да минат, защото пречим на някой? Но това не е наша работа, а отговори все пак трябва да получим...

- Накрая на нашия разговор, какъв съвет, като опитен професионалист в РЗ, бихте дали, г-н Стаменов, на фермерите, които ползват препарати на АГРОФАРМ и практикуват модерна растителна защита в своите стопанства?

- В светлината на всичко казано дотук бих препоръчал на на земеделските производители нещо съвсем простичко: питайте, съветвайте се и слушайте внимателно хората, които знаят и са вещи в растителната защита. За да ви е лесно! Иначе ще ви е трудно. Мисля, че тия, които преди години смятаха, че могат без агрономи вече изчезнаха от нашето земеделие, от пазара на селскостопанска продукция като производители. Сега виждам у по-големите фермери тенденция да използват специализирани кадри, които разбират от занаят като нашия. Това е добре и така трябва да бъде. Мисля, че растителната защита е докторската специалност в земеделието, конкретно в растениевъдството. Т.е. ние агрономите сме докторите на растенията...