Доц. д-р инж. Г. Дочев, доц. д-р агр. Д. Петкова

Тази година Институтът по земеделие и земезнание “Образцов чифлик” край гр. Русе отпразнува две бележити годишнини - 110 години от създаването на института и 150 години опитно дело в земеделието. Те бяха отбелязани с тържество, което се проведе в “Канев център” - гр. Русе, и юбилейна международна научна конференция на тема “Научните изследвания-вековна традиция и нови знания”.

Присъстваха директорите на сродните по тематика институти към СА, ректорите на ТУ “Ангел Кънчев”- Русе, и аграрните университети гр. Пловдив и Бургас, ръководители на земеделски фирми, свързани с дейността на института. Бяха поднесени приветствия от присъстващите директори и както и полученото приветствие от министъра на земеделието Светла Танева. Доклад на тема “Научните изследвания в ИЗС “Образцов чифлик”- вековна традиция и нови знания” изнесе доц. Д-р Галина Дякова директор на института. В доклада подробно бе анализирана дейността на института, отдадена бе заслужена почит към основателите и учените, допринесли за неговите успехи.

Институтът е един от най-старите в страната. В далечната 1865 г. известният реформатор и управител на дунавския вилает Митхад паша основава държавно опитно стопанство - “Нумуне чифлик” (Опитен чифлик). Замисълът е бил да се изпитат нови сортове земеделски култури, за да се установи какъв е доходът от тях с оглед налагане на справедливи данъци на населението.

В Европа до този момент съществуват само в три страни опитни станции (това дава основание да се знае, че Образцов чифлик е един от първите в опитното дело на континента).

През 1898 г. се заражда идеята за създаване на селскостопански научни учреждения и на 09.03.1903 се основава опитна станция “Образцов чифлик”. С министерско постановление номер 149 от 6.11.1962 е създаден селскостопанският научен институт, който през 1992 е преименуван по институт по земеделие и семезнание. В момента той развива научна, приложна и обслужваща фермери и арендатори дейност в окръга и страната в две направления: селекция, агротехника и семезнание.

Основен приоритет на селекционната работа е създаване на конкурентни високодобивни сортове: пшеница, овес, царевица, полски фасул, люцерна и лозови насаждания.

През целия период от създаване на института досега са създадени над сто сорта и хибриди, но за българските фермери представляват интерес най-новите сортове, а именно: пшеница - сорт Венка 1, Дунавия; овес - сорт Алекси; царевица - хибрид Пристис - Рс 464; фасул - сорт Образцов чифлик 12; фуражен грах - сорт Русе 1; люцерна - сортове Приста 3 и Приста 4, Многолистна 1, Роли, и най-новият сорт Приста 5; лози - Мискет русенски, Приста, Велика, Ряхово, Ранно без семе, Болгар клон 12, Русенско без семе, Зорница, Сияна, Тангра.

Уникалният сорт Велика (снимката) узрява рано и гроздът е голям - 500 грама. Той е рехав, а зърното е много едро. Автор на сорта е проф. Иван Тодоров.

В направление агротехника и семезнание се разработват технологии за отглеждане на основните култури в региона - полски фасул, пшеница, фуражен грах, пивоварен ечемик, царевица, люцерна и други.

Институтът предлага на българските фермери и арендатори доброкачествени, сертифицирани семена (С1 и С2) от пшеница - Венка 1 и Дунавия на ИЗС “Образцов чифлик” и Енола и Кристи на института Генерал Тошево; овес - Алекси; ечемик - Емон; грах Русе 1; фасул - Русе 12 и Русе 24; люцерна - Приста 3,4,5; Многолистна 1 и Роли. Предлага също посадъчен материал от сортовете лози десертни бели и червени - Ряхово, Сияна и Зорница.

Институтът извършва внедрителска дейност чрез подписване на лицензионни договори с фирми и фермери. До момента са подписани над 25 договора за внедряване на царевични хибриди и сортове от пшеница, лозя, люцерна и други. С Турция са сключени общо 19 договора, предимно за сортове Венка1, Велика и Сияна. Международното сътрудничество се осъществява със страни от Балканския регион - Турция, Гърция, Румъния, Хърватска. Институтът разполага с геофонд от 12 864 провеждане и узаконяване на курс за обучение на фермери с цел добиване квалификационна степен техник растениевъд и техник лозаро-градинар.

Това е само част от постиженията от работата на колектива от учените, допринесли за успехите на Институт “Образцов чифлик” - гр. Русе.