Ваня Велинска

Пшеницата е и ще остане култура №1 и за в бъдеще. Затова е нормално по време на жътва вниманието да е насочено към нея. Въпреки че не е особено претенциозна, културата си има тънкости на отглеждане и благодарение на тях добивите от нея през последните години станаха доста по-високи. Не може да не отбележим и климатичните фактори, които напоследък също напомниха, че оказват решаващо влияние при отглеждането на земеделските култури.

Няма съмнение, че факторът, които стои в основата на успешното производство, е сортът. Разбира, се до него се нареждат и други - обработки на почвата, торене, растителна защита, прибиране и съхранение на зърното.

Качественият посевен материал обаче е фундаментът на който се стъпва, за да бъде надграден с всички останали.

За наша радост българските сортове пшеница все още запазват лидерството си на родните полета, като се предпочитат от производителите, поради по-добрата си пластичност при различните климатични условия.

Сред родните фирми, които не само предлагат, но и селекционират нови сортове, е Агроном. За да презентират продуктите си пред земеделските стопани, фирмата, съвместно с друга българска компания Екофол, организираха поредица от технически срещи в различни райони на страната - Свищов, Ямбол, Айтос, Русе, Девня, Плевен, Монтана, Силистра, Добрич. И две български фирми са участници в кампанията "Купувам българското".

На българския пазар се предлагат не само родни, но и много чужди сортове пшеница. Всички вносители твърдят, че селекцията им е изключително подходяща за нашите условия, но това не винаги е така.

Тодор Губатов, управител на фирма Агроном, представи пред фермерите тенденциите на пазара на селскостопанската продукция и по-специално на семената. Наблегна на тези аспекти от земеделската дейност, които я правят по-печеливша, към което всеки стопанин трябва да се стреми.

А успешното производство в голяма степен се дължи на практиките, които се прилагат при отглеждането на пшеницата. Така например последните години не бяха много подходящи в климатично отношение към културата. Въпреки това много фермери се справиха с неблагоприятните условия и получиха отлични добиви. Това показва, че с адекватни мерки, някои негативи могат да се преодолеят.

Така например тази пролет на много места в страната се наблюдаваше следното: уж посевът е добре, а вътре в него има ниски и високи растения, жълти и зелени участъци, лоши участъци на хармани, разясняват специалистите. Обяснението е просто, коментират специалистите. При повишение на температурите на въздуха, в съчетание с ветрове се получи изсушаване на повърхностния почвен слой. Но въздухът е изолатор, така че на практика корените останаха при по-ниски температури. Затова в средата на март - 15-20 март - пшеницата изглеждаше, че "не мърда" в развитието си. Причина за това са уплътнените и влажни почви, на които растенията не се развиват, дори изостават, въпреки факта че са им подадени почвени торове.

И при една такава ситуация фермерите, които реагират навреме, елиминират проблема и ограничават негативното последствие за посева.

В случай на помощ идват листните торове лактофол, както и практичните съветите на специалистите по листно хранене от Екофол , коментира Татяна Михайлова, изпълнителен директор на фирмата.

Българските листни торове се наложиха в практиката не само като продукт за подхранване на културите, но и за справяне в ситуации на стрес и успешното им преодоляване от растенията. Торовете съдържат всички необходими микроелементи, което гарантира недопускане на дефицити. А, знае се, всеки проявен дефицит вече е повлиял негативно на добива

Голямо предимство на листните торове е, че те спомагат за активното усвояване на почвените торове, а това безспорно води до по-добра рентабилността на производството.

В последните години лактофол се доказа като успешно решение за борба със стресовите фактори. А стресове във фабриката под открито небе - колкото искаш.

Съществено място в презентацията на Татяна Михайлова бе отделено и на въпроса защо лактофол има такова уникално действие. Фермерите бяха запознати накратко и с технологичните процеси на производство и изходните суровини. А безспорно, най-ценната суровина за ЛАКТОФОЛ е българската суроватка и Lactobacillus Bulgaricus. Тази уникална бактерия е естествен пробиотик както за хората, така и за растенията! От суроватката се извлича МЛЕЧНА КИСЕЛИНА за хелатизирането на микроелементите.

Органичното вещество в лактофол е 12% от съдържанието и в него има незаменим комплекс от повече от 15 амикиселини.

Екипът на Екофол показа различни случаи на възстановени растения, активирано хранене и подобрено развитие. И едва ли вече има родни производители, които не включват лактофол в технология си при отглеждането на културите.