Бялата американска пеперуда напада повече от 200 растителни вида овощни и широколистни дървета и храсти. При овошките най-силно вреди по череша, орех, черница, ябълка, слива, круша, дюля, вишна, по-слабо - по кайсия.

Неприятелят развива две поколения годишно и зимува като какавида в пукнатините по кората на дърветата, под покривите на къщите и други постройки.

Гъсениците на първото поколение се развиват през юни, а гъсениците на второто се излюпват около средата на август и се хранят до септември. Те са по-опасни и с по-голяма численост.

Гъсениците от последните възрасти напускат паяжинните гнезда и се разпълзяват по цялото дърво. При голяма плътност и липса на храна нагризват и плодовете на крушите, ябълките и сливите.

Гъсениците оплитат клонки и листа

Да внимават в районите на Първомай и Раковски

Отначало гъсениците се хранят групово, като скелетират долния епидермис на листата.

По-късно правят малки дупки по листната петура и оплитат по няколко листа в паяжина. Паяжинните гнезда лесно се разпознават.

Щом гъсениците изядат листата, те се преместват на ново място. На мястото на хранене остават огризки от листа и екскременти. Впоследствие паяжината покафенява, а клоните приличат на опожарени.

При масово нападение дърветата могат да бъдат обезлистени.

Каква е борбата с неприятеля

За да е ефиктивна борбата, трябва да се комбинират механични и химични мерки.

Механичната борба е свързана с изрязване и задължително изгаряне на гъсеничните гнезда.

При нанадение на овощните дръвчета, задължително трябва да се третира. Химичната борба срещу неприятеля е ефективна, когато пръскането се извърши в по-ранни стадии от развитието на гъсениците.

Използват се разрешените продукти за растителна защита: дурсбан 4 Е - 0.1%; суперсект 10ЕК - 0.0125% и мимик 240 ЛВ - 0.04%.