Преди около 10 години американската компания, предлагаща GPS оборудване за прецизно земеделие Trimble, започва да предлага продуктите си в България чрез екипа на фирма НИК Електроникс. Trimble е компания, създадена през 1978 година, която вече почти 40 години разработва GPS решения за различни индустрии, сред които е и земеделието. А както е известно, то е един от основните отрасли, на които компанията набляга в днешно време.

За този период от 10 години продуктите за прецизно земеделие са вече добре познати на българските земеделци, като много от тях прилагат повече от само навигация за прецизно земеделие в стопанствата си. Така могат не само да оптимизират своите разходи, но и да следят в реално време обработките в тяхното стопанство с помощта на дигиталните технологии.

През далечната вече 2005 година първите клиенти на Trimble в България се показват като иноватори, доверявайки се на екипа на НИК и внедрявайки в своите стопанства GPS дисплей с приложение основно в торенето.

Земеделците, които се доверяват тогава на TrimbleQ като свой първи GPS уред за селското стопанство, и до днес остават верни на марката, умножавайки броя на навигациите по тракторите, без значение дали са стари или нови и каква е тяхната марка.

По-късно навлизането на системите за автоматично управление като Trimble Autopilot дават възможност за сеитба и окопаване, които след 2009 година стават масово явление по българските полета.

Интересен факт е, че през 2009 година екипът на НИК внедрява за първи път в света системата за автоматично управление Trimble Autopilot на трактор с марката Беларус като след това последва модернизирането на много други по-стари машини със същата марка.

Към днешна дата повечето машини в стопанствата са вече снабдени не само с GPS дисплей и управление към него, а и със системи за контрол на инвентара по наклон, системи контролиращи секциите на пръскачката като Trimble FieldIQ и система Yield Monitoring съставяща детайлна дигитална карта на добива по време на жътва. Сега информацията се движи безжично и всеки иновативен фермер може да проследява по-лесно обработките в своите стопанство от мобилен телефон или компютър.