Тази пролет, поради обилните валежи във февруари и март, не протекоха нормално завършващите процеси на цветообразуването, микро и макро спорогенезата. Това по-късно се прояви и във формирането на реколтата. На фона на хубавия цъфтеж, който имахме за цялата страна, не можаха все пак да се опрашат много от плодовете при отделните сортове. Получи се така, че поленът беше малко и не можа всичко да се опраши. Въпреки всичко ще имаме нормална реколта, защото 30-35 % от цветовете, ако завържат, се смята, че реколтата е нормална. Мога да кажа, че и тази година ще имаме нормална реколта. Надявам се, че ще бъде по-качествена.

Това каза проф. Димитър Домозетов, директор на Института по земеделие в Кюстендил, в интервю за Фокус.

Той препоръчва на стопаните там, където има бито от градушка, да се напръска със специален разтвор – „Шампион” или „Фунгуран”. Дозата трябва да е половинка, ако някъде градушката е била по-малко, може да се напръска и с „Фоликур”. Това са нещата, които стопаните могат да предприемат.

Анализ, направен от института сочи, че самоплодните сортове в тези случаи плододават по-добре. Такива са сортовете „Стела”, „Съмърс”, „Дроганова жълта” и новосъздадения в института сорт „Дима”. В тези условия те имат по-богата реколта. Освен това, там където е имало пчели, нормално на десет декара овощна градина са необходими поне два – три кошера, опрашването е по-добро. Това са неща, на които стопаните трябва да обърнат внимание и могат да се възползват при отглеждането на черешите, обясни проф. Домозетов.