Краткият отговор е, когато се определя качеството на живите овце и трупа. За целта се прилага Европейската класификационна система (S) EUROP. Затова българският фермер трябва да познава тази система, за да може чрез методите на развъждането и селекцията да произвежда трупове, отговарящи на нейните изисквания. Целта на системата (S) EUROP е да се определи качеството на трупа.То е комбинация от:

0 класа по конформация (формата и профилите на мускулите) и

0 класа по степен на угоеност/залоеност (степента на отлагане на подкожна тлъстина).

Европейската класификационна система (S) EUROP се прилага, за да защити интересите на фермера, като осигурява диференцирано заплащане според качеството и теглото на трупа. Тя стимулира фермера да отглежда най-подходящите породи, кръстоски и категории овце, да провежда целенасочена селекция за производство на трупове с по-високо качество. Тя помага на фермера да стане конкурентоспособен и търсен на пазара.

Класификацията на живи овце и трупове по Европейската класификационна система (S) EUROP се извършва чрез

0 опипване;

0 сравнение;

0 наблюдение и оценка на развитието на мускулите и

0 степента на отлагане на подкожни тлъстини в точно определени анатомични части.

Живи овце и трупове се класират в 6 основни класа по конформация, означени с буква: S (превъзходна), E (отлична), U (много добра), R (добра), O (средна), P (слаба).

Има и 5 основни класа по степен на угоеност/залоеност, означени с цифра - 1 (много слаба), 2 (слаба), 3 (средна), 4 (висока), 5 (много висока).

Качестото на трупа се определя от комбинацията от буквата, показваща класа по конформация, и цифрата - класа по степен на залоеност.

Например R3 означава, че конформацията е добра и степента на залоеност е средна. Труп с такова качество ще има по-висока цена за 1 кг тегло от труп с качество Р3 (слаба конформация и средна степен на залоеност), но по-ниска от труп с качество U3 (много добра конформация и средна степен на залоеност).

Всяка буква или цифра имат точно определено описание на живото животно или трупа, което позволява при обмяна на информация между фермерите и търговците те да говорят на еднакъв език.