Технически демонстрации "на живо" т.е. в реални условия на полето, при реална сеитба, бяха организирани през април т.г. от известната фирма ИНТЕРАГРИ България, официален вносител на NEW HOLLAND у нас. От месец март т.г. компанията вече представя и американския бранд за производство на изсяващи машини KINZE. На ниви, с различни условия, работиха с изумителна точност редови сеялки от прочутата марка. В няколкодневните сеитбени демонстрации, твърде интересна беше сеитбата на царевица и слънчоглед в с. Мусачево, община Гълъбово, с домакин Николай Стоименов. Много показателна за марката беше и сеитбата на царевица в с. Балканци, Добрич, където полето за работа предостави д-р Гочо Гочев. И двамата земеделски производители от години доверяват сеитбата на своите пролетници на машини с марката KINZE. Затова с голяма радост приеха предложението на ИНТЕРАГРИ отново да засеят със сеялки на KINZE, за да се уверят от първа ръка в ефективността на най-новото от продуктите на бранда.

Демонстрацията в с. Мусачево се проведе с прикачна шест редова сеялка KINZE 3000, с вакуумен апарат. С цел оптимален добив, предвид културите и външните условия, тя беше настроена на 70 см. междуредово пространство и 6-7 см. дълбочина на засяване. След края на представянето, присъстващите измериха лично прецизността при изпълнение на тези параметри и потвърдиха официалните данни:

96- 98% точност

на сеитбата

с вакуумен апарат, при скорост над 10 км/ч. Рекордната точност на сеялките KINZE, показана в реални условия, осигурява много добро полагане на семената в почвата. Това гарантира хомогенен посев и повишаване на добивите.

На демонстрацията беше представено и едно допълнително удобство за фермерите- възможността за торовнасяне по време на сеитбата. Това е предпочитан метод сред много земеделски производители, защото оптимизира производителността, като пести време и разходи. За използване на течни торове, по американски модел, могат да се добавят специални контейнери с вместимост до 1 тон.

Използваната при демонстрацията редова сеялка KINZE 3000 е с цяла рама и работна ширина от 4,2 м. Има възможност и за InterRow модел, при който се слага допълнителна секция между редовете. Това дава възможност за работа на 35 см. и увеличава броя на редовете до 11 или 17 реда.

Последният главен технически фактор, оказващ влияние върху качеството на реколтата, е компактирането на почвата. Редовите сеялки KINZE са от прикачен тип, което позволява използването на по-малка теглителна сила и съответно по-малогабаритни машини. За модел KINZE 3000 е необходим трактор с 60-70 к.с. Предвид хълмистите специфики на полето край с. Мусачево, за демонстрацията беше избран трактор от серията NEW HOLLAND T5 с мощност 105 к.с. Но дори и при нужда от увеличена мощност и по-голяма машина, натискът върху почвата е значително по-малък, отколкото при използването на трактор, подходящ за навесен тип сеялки.

Най-важното за всяка земеделска техника, обаче си остава мнението и наблюденията на фермерите, които я използват. Затова попитахме и Николай Стоименов, с. Мусачево, първия домакин, за неговите впечатления:

- Преди около 10 години бях в САЩ. Там наблюдавах работата на сеялките KINZE. Допаднаха ми възможностите им и купих 2-3 сеялки. От опит мога да кажа, че се справят отлично в нашите условия, макар почвите тук да са тежки и клисави.

Десета година работим с тях и пак ще работим, защото са добри. Обмислям да купя новия модел KINZE 3000. Затова демонстрацията ми беше полезна. Хареса ми как работиха машините. Разпределението на KINZE 3000 е много добро, а това е особено важно за земеделието, сподели той.

Златна Добруджа приюти втората, изключително интересна, демонстрация на редовите сеялки KINZE. Тъй като за района са характерни по-големите комасирани блокове за представянето беше избран дванайсетредов модел KINZE 3200. Изборът се оказа удачен и поради неблагоприятните климатични условия, налагащи реализиране на сеитбата в кратки срокове.

Сеялките KINZE с механичен апарат: прецизност до 92,3%

Това, с което са популярни сеялките KINZE е изключително високата им точност на работа, независимо от условията и при скорост до 15 км/ч. Предизвикателството пред механичния модел в демонстрацията в с. Балканци беше да се засеят 6600 броя семена на декар, при разстояние между тях от 21 см. Дълбочината на засяване, която се настройва от фермера, беше фиксирана на 5,5 см. Работната скорост по време на демонстрацията варираше между 10-15 км/ч.

Присъстващите останаха силно впечатлени от резултата и точността, която можаха лично да измерят. При посочените условия сеялката KINZE 3200 запази пословичната си прецизност и не допусна промяна в броя и дълбочината за засяване. Това потвърждават и изследвания в независим институт, които посочват, че сеялките KINZE с механичен апарат постигат точност до 92,3%- феноменален резултат при подобна висока скорост на работа.

Поради големия интерес и предизвиканите дискусии по време на представянето, на преден план излезе и друг, много важен за фермерите, въпрос- здравината и поддръжката на земеделската техника. В тази връзка д-р Гочо Гочев, домакинът на събитието в Балканци сподели:

- Преди години купих първата ни сеялка KINZE, също 12-редова. До момента тя се справя отлично със сеитбите и не съм си и помислял за друга сеялка. Факт е, че за 10 години не се е налагало да купувам части и консумативи за тази сеялка. Факт е и това, че абсолютно точно отсява бройката растения на декар- царевица, слънчоглед, соя. С KINZE всичко е точно и то при висока скорост.

Реших да закупя и от новите модели, защото главните качества на тези сеялки са производителност и точност. Това ме интересува най-много, защото така могат бързо да се засяват големи площи. Така се икономисват доста средства.

Нашата фирма обработва 15 000 дка, от които 7 000 дка пролетници и 8 000 дка есенници и аз препоръчвам на колегите да се поинтересуват от тези сеялки, защото са много добри, уточни той.

ДОПЪЛНЕНИЕ ДИРЕКТНО ОТ ПОЛЕТО

Редовите сеялки KINZE имат над 50 годишна история. Това е изключително специализирана марка. Редица серии от машините на фирмата са създадени със съдействието на фермери и всеки нов модел се тества в реални условия. Това помага да се разработят високоскоростни и изключително прецизни редови сеялки, подходящи за различни като мащаб и терен стопанства.

Компанията KINZE е сред лидерите на пазара в цял свят по продажба на високо продуктивни сеялки. Те намират най-широка употреба при пролетните култури, но успешно се прилагат и при есенници с редово засяване. Дисковете на модела помагат много добре да се отвори почвата, като по този начин машината може да работи в условия на недобра или минимална предварителна подготовка на терена. Такъв бе и случаят в с. Василево, Добричко, където на нивата на фермера Стоян Рачев, останала необработена след жътвата на царевица, бе засята отново царевица.

KINZE осигурява отлично полагане на семената в почвата, а това повишава добивите. И основните причини за това се проявиха по време на демонстрациите в с. Мусачево и Добруджа: точност на изсяване до 98%, прецизна работа при висока скорост, независимо от условията. Всичко това беше потвърдено по категоричен начин в демонстрациите, в които бяха включени двата нови модела на KINZE. Беше демонстрирана и високата надеждност, за която свидетелстват думите на Гочо Гочев: "Ползвам такава сеялка вече 10 години и съм повече от доволен. До момента тя се справя отлично със сеитбата".