Ваня Велинска

Още при започването на сезон 2014/15 стана ясно, че годината няма да е никак лека в климатично отношение. Дъждовната есен забави сеитбата на есенниците в повечето райони на страната, а на някои места фермерите дори не успяха да засеят. Лошото време продължи и през зимата, като рязко се сменяше студено с по-меко време. А дъждът като че ли не спираше през цялото време. В резултат на това много от агротехническите дейности бяха затруднени. Пропуски има както при торенето на есенниците, така и в растителната защита, споделят самите фермери.

И ако климатични условия бяха неблагоприятни за есенните култури

то те се оказаха отлични за развитие на икономически важни болести и неприятели. А освен това и заплевеляването бе сериозен проблем в много от посеви, тъй като обилната влага провокира развитието на плевелите, които се явяват сериозен конкурент на културните растения.

Първите третирания с фунгицид и хербицид бяха направени къде успешно, къде не съвсем, но растителната защита трябва да продължи, за да се гарантира максимално опазването на реколтата.

От особено значение е второто фунгицидно пръскане, коментира Николай Грамчев, мениджър Маркетингови кампании Житни култури и Царевица в Синджента България. В момент, когато физиологията на житните култури се подобри значително, е много важно фермерите правилно да изберат фунгицид за третирането, който контролира надеждно болестите във фаза флагов лист и дава икономически значим допълнителен принос към добива, т.е. като резултат да опази добивния потенциал, да повиши и качеството на продукцията и да даде отличен добив

Именно такъв фунгицид предлагат от Синджента на българските земеделски производители за второто третиране срещу болести по пшеница. Амистар Екстра е познат на земеделските производители от 2014 година, когато имаше временно разрешение за употреба срещу болести по време на вегетация в слънчоглед, разясняват от фирмата. Продуктът показа отлична ефективност и допринесе значително за високите добиви и качеството на продукцията. През настоящата 2015 година фунгицидът отново получи временно разрешение за употреба срещу болести в слънчоглед, така че фермерите ще могат да се възползват отново от него.

Земеделските стопани могат да са сигурни за полетата си, когато прилагат Амистар Екстра, който е част от технология Амистар, базирана на фунгицид от групата но стробилурините. Той е на световния пазар от близо 20 години и е най-продаваният фунгицид в световен мащаб, а продукти от технологията Амистар са регистрирани на 5 континента, над 600 регистрации в над 100 страни, като търсенето се измерва с приложението на 250 милиона литра/кг формулиран продукт, над 5000 милиона третирани декара и принос от 250 милиона тона допълнителен добив.

Защо съветът на специалистите от Синджента е да използват продукта по време на вегетация в пшеница, и по конкретно във фаза отворен флагов лист?

Отговорът се крие в уникална комбинация от две фунгицидни активни вещества Амистар Екстра, а именно стробилурин №1 в света и мощен триазол. Така се получава комбинацията от отлично предпазно и лечебно действие, уникално широк спектър на контролни болести и мощно лечебно и изкореняващо действие. Амистар Екстра има два механизма на действие, работещи в отлично взаимодействие - за борба срещу най-важните болести по пшеницата (от поява на флагов лист до начало на цъфтеж), а фунгицидната му формулация има уникална комбинация от пет много важни предимства:

контролира широк спектър от болести;

има изключително бързо проникване - за 30 минути достига до над 90% от гъбните патогени, а в допълнение част от него формира защитни депа срещу по-късно повторно заразяване;

има изключително бавно метаболизиране от растенията - проникналият фунгицид е наличен в растението на 85% на втората седмица след третиране, което обуславя изключително дълго и ефективно последействие - от 4 до 6 седмици;

има предпазно, лечебно и изкореняващо действие, контролира покълването на спорите, проникването, растежа, прорастването и размножаването на мицела, т.е. осигурява ефективна борба срещу болестите във всеки един момент от развитие им;

дава мощен, икономически значим зелен физиологичен ефект за по-дълго и по-добро наливане на зърното и по-висок добив - зеленият ефект на продуктът се изразява в подобряване на поемането на азот и редуциране на нивото на етилен като така се забавя остаряването на листата, подобряване на фотосинтезата и устойчивостта на растенията на стрес, подобряване на поемането на вода и забавяне на отдането й - така спрямо други растителнозащитни програми, тези с Амистар Екстра, приложен като второ третиране, дават средно 3-5 дни по-дълъг живот на културата, като всеки ден повече е удължено наливане на зърното (средно 15 кг/дка на ден - уникална рентабилност за екстра добив).

Двойно системният Амистар Екстра има трансламинарно действие за пълно опазване на културните растения, но също така защитава надеждно и новия прираст от брашнеста мана, листни петна/септориоза, кафява ръжда, като подобрява значително и качествените показатели на зърното.

В опити без първо и трето третиране, приложен във фаза отворен флагов лист продуктът дава средно 15% по-висок добив от третираното поле спрямо нетретираната контрола, показват резултатите от демополетата във фермерските стопанства.

Фунгицидът показва много добри резултати и в слънчогледовите полета, тъй като контролира икономически най-важните болести по листата, стъблото и питата при маслодайната култура. А посевите, опазени с него, се отличават с високи добиви и качествена продукция, в случая отлична масленост на семената.

Земеделски производители, които приложиха Амистар Екстра в слънчоглед през 2014 г., отчитат отлични производствени резултати, като бяха постигнати добиви с около 50 кг/дка по-високи спрямо тези от нетретитаните съседни полета, споделя Николай Грамчев.

Амистар Екстра се прилага в доза 80-100 мл/дка в 8-10-и лист и/или във фаза бутон (преди цъфтеж). На посеви, третирани с продукта, се отчитат по-жизнени и по-здрави слънчогледови растения.

Тава се дължи на подобрената фотосинтезата на растенията, снижаването на стреса и надеждния и дълготраен контрол на основните болести при слънчоглед по време на вегетация фома/черни петна, алтернариоза и ръжда. Освен това има и значителен принос за повишаване на добива и екстра качество на продукцията за една отлична рентабилност на две от най-важните култури в страната ни - пшеница и слънчоглед.