Специално интервю за в."Български фермер" с ИВАН ТАШЕВ, агроном и директор Производство на фирма Златекс и ТИХОМИР ОСТРЕШЕВ, регионален представител на Лимагрейн за Южна България, по време на сеитбата на слънчоглед в землището на с. Плодовитово

l l l

- Може ли у нас да се прави идеално земеделие и как става това?

- Тук в землището на с. Плодовитово демонстрираме как се прави идеалната сеитба. Ние работим с тракторите Fendt, защото това е най-доброто на пазара като качество и като икономия на гориво. Прикачният инвентар е на фирма Sola, която е испански производител на сеялки. Изпробвахме ги при нас преди 5 години и вече сме преминали изцяло на тях. Много сме доволни и за това ги предлагаме на пазара. Това е най-добрата сеялка, с уникален изсяващ апарат и много малко износване, с голяма прецизност и с равномерно разпределяне на вакуума към всички секции. Така че, това което постигаме с тази сеялка е главната причина за промяната на голяма част и от резултатите. Залагането на семената е от изключителна важност. Добра сеитба означава качествен хибрид засят навреме. Ние работим и с навигационна система с прецизност до +/- 2см, която ни позволява много по-бързо да се оправяме с всички дейности без никакво презастъпване, което води до икономии на гориво и препарати при пръскането. По този начин смятаме, че с иновациите, които сме внедрили в земеделието - техниката, семената, препраратите и торове, постигаме много добри резултати. В момента на сеитбата сяхме на дълбочина от 4-4,5 см, в идеална влага, където температурата на почвата бе около 15 градуса. Това означава, че след около 8-10 дни семето ще поникне. Гарнираността на посева е 20 см и когато се спазва идеалната скорост на изсяване, която е 8-8,5 км./ч., тогава човек може да брои семената като от броеница. Всичко това гарантира едно добро разпределение на посева и дава максимална възможност да се използва потенциала на хибрида.

- Какъв посевен материал използвате, за да постигнете пълния потеинциал на техниката и на почвата в района?

- Тази година над 60% от полетата на фирмата Агро Златекс са засяти със семена на фирма Лимагрейн. От доста години сме се спрели на хибридите на Лимагрейн. Мислим, че сме уцелили добрите хибриди за нашите условия. В момента сяхме с хибрида LG 56.61 CL, който е клиърфилд хибрид. Вече втора година залагаме на него. Миналата година засяхме на по-малко декари, защото го ползвахме за първи път. Но видяхме, че той е много по-добър от старите, които до тогава използвахме. И най-вероятно ще продължаваме да залагаме на този хибрид.

- Какви са прогнозите на Златекс и Лимагрейн за реколтата от слънчоглед през тази година?

- Фирма Златекс се цели в добиви над средните за региона. Миналата година с този хибрид са засети около 200-300 дка и резултатите са били по 30-40 кг. над другите хибриди на конкурентни фирми. Ето защо и тази година основно заложихме на него. В момента сяхме с два трактора Fendt 718 Vario и един 720 Vario, с мощност от 180-200 к.с., които ни пасват точно на условията за пролетна сеитба с 12 редови сеялки. Тракторите Fendt се характеризират с ниско собствено тегло и вършат много добра работа без да притъпкват почвата. Машините са идеални за тези условия, а когато имаме нужда от повече тежест, просто им закачаме тежести. Сега са оборудвани със сдвоени тесни гуми, които минават точно в междуредието, като по този начин още повече щадим почвата. Тракторите са и с новата система за отработени газове SCR.

Слънчогледовите хибриди на Лимагрейн се отличават с едри семки с висока маса на 1000 семена. Ако има нужния брой семена от декар и ги умножим по високата маса на 1000 семана, тогава винаги се получават високи и стабилни добиви. За това трябва да има нужния брой растения на декар за реколтиране, които да дадат максимален брой добре изхранени семки. Това се получава с оптимална гъстота на отглеждане на растенията. Това ни кара да предполагаме, че при нормални климатични условия добивите ще бъдат над средното. Да, спазваме сеитбената норма, която считаме че е най-добра за нашите условия и получаваме наистина високи резултати. Вече 7-8 години сеем със 7100 семена на декар. Това ни кара да предполагаме, че при нормални климатични условия добивите ще бъдат над средното.

ДОПЪЛНЕНИЕ

От Златекс и Лимагрейн напомнят, че за минимизирането на разходите и увеличаване на добивите, трябва да се използват ефективни машини с ниски експлоатационни разходи, с правилна настройка и качествени семена.

А сеитбооборотът трябва да е така организиран, че културата, заложена през тази година, да се върне отново на същото място едва след 4 години, като се редуват царевица с пшеница, слънчоглед или друга култура. По този начин почвеното плодородие ще се запази. Само така земеделските стопани могат да бъдат наистина печеливши.