В Добруджа пшеницата масово е във вретенене. Растенията много бързо навлязоха в тази фаза и затова младите братя, които са се развили през пролетта останаха слаби, а сега са тънки и има опасност за етиолиране, разяснява Милена Петрова, агроконсултант.

След продължителните валежи и рязкото повишение на температурите, почвата буквално е спечена, усеща се като камък. В такива случаи може да се стигне до залиняване на кореновата система. Затова се препоръчва подхранване с листни торове, които се усвояват по-лесно от растенията.

Рапицата в момента е в бутонизация към начало на цъфтеж. За пет дни културата премина от фаза стрелкуване във фаза бутонизация. Това е изключително кратък срок, в който растенията трябва да се хранят и да имат време и енергия да заложат повече на брой разклонения, разясняват агрономите.

Заради прекомерната влага и обилното почвено азотно торене, има реална заплаха от напукване на стъблото. Затова съветът е заедно с пестицидите да се приложи листен тор с борно съдържание, с цел да се заложат колкото се може повече семена в цветоносите.