Ваня Велинска

Сеитбата на пролетниците на места тече с пълна пара, а на други - едва започва. Със сигурност закъснението е факт, но е съвсем очаквано, прогнозираше се още преди месеци заради лошите климатични условия.

Доколко фатално ще е това закъснение, трудно може да се каже отсега. Но че годината ще е трудна за земеделските производители, няма никакво съмнение. Тежко е положението с есенниците - останаха незасети полета, проблемна ще е ситуацията и с пролетниците.

Фермерите обаче са свикнали производството им да е подложено на постоянните капризи на един или друг фактор - я природа, я някакво евроизискване, я пазари и цени, и т.н. Така че битката продължава, ще се засее, доколкото условията позволяват и в зависимост от мерките, които предприемат стопаните при създалата се критична ситуация.

Какво е точното положение в страната - няма официални данни. По традиция подчинените структури на Министерството на земеделието и храните рядко изнасят информация за това как върви една или друга селскостопанска дейност. Обикновено това става след месеци, и често е доста неточна. Затова ние, отново по традиция, събираме мнения от фермери и агроспециалисти по места, които споделят своите наблюдения. Така даваме ориентировъчна информация каква се случва в страната. В случая - как върви сеитбата на пролетниците - царевица и слънчоглед.

В пълен ход е сеитбата в Северна България. Стопаните използват хубавите дни, за да подготвят почвата и да започнат да сеят. На места работата се затруднява, тъй като почвата е преовлажнена и техниката не може да влезе в полетата. Сеитбата на слънчогледа в някои райони на Русе, Велико Търново, Плевен вече приключва. На места дори има поникнали растения, въпреки ниските почвени и въздушни температури. Това се наблюдава на полета, където семената са третирани предварително с растежни регулатори което повишава кълняемата им енергия и им помага за по-бързо и безпроблемно покълване и поникване, както и справяне със стресовите условия, на които са подложени.

В други части на Северна България - Разград, Ловеч, Враца, Монтана, процентите на засетия слънчоглед варират от 30-40% до 80%.

Сеитбата на царевицата също напредва, макар и бавно. В местата с най-много засети площи, те са около 30-40% от предвидените, заради неблагоприятните климатични условия, най-вече студена почва. Тази дейност е по-напреднала в районите с леки и отцедливи почви - Ново село, Видин, Лом, Златия, Козлодуй, Мизия, Оряхово, споделят агрокоснултанти от тези райони. В голяма част от регионите на Кула, Белоградчик, Криводол, Монтана, Борован, Враца, Мездра - все още усилията на производителите са насочени към подготовка на почвата за сеитба на пролетните култури.

За съжаление на места в Северозападна България положението е доста тежко. Има ниви, които ще са нулеви за стопанската година. При тях положението е толкова критично, че дори не могат да се отгледат никакви култури

В момента се полагат максимални усилия, за да се извършат оран, дисковане, култивиране - кой каквото успее да направи, споделят самите фермери, като се стараят компромисите да са по-малко. При всички случаи обаче ще има и доста късни сеитби на пролетници.

Положението в Североизточна България е по-добро, там обработките и сеитбата вървят нормално. Разбира се, и тук се отчита забавяне, а и все още няма поникнали растения.

Много тежка е ситуацията в Южна България. Сеитбата на царевицата и слънчогледа в района на Пловдив и Пазарджик е във ход, но закъснението тук е почти месец. Подобно е положението в Стара Загора, Нова Загора, Карнобат и Бургас. Там сеитбата закъснява поради невъзможност да се подготвят полетата заради обилните дъждове.

Това забавяне може да се компенсира до известна степен ако се използват хранителни разтвори, богати на микроелементи при семената, съветват агроспециалисти.

При отделните производители има и разлика в засетите към момента площи със слънчоглед - някои са засели 10% от площите си, а други - до 50%, в зависимост от условията и техниката, с която разполагат. Към момента масова е сеитбата на слънчоглед, няма данни за сеитба на царевица.

Сеитбата на пролетниците в региона на Хасково, Димитровград, Свиленград и Харманли също закъснява. Според капацитета на стопанствата и състоянието на почвата сеитбата е между 10% и 50%, а на места със силно преовлажнени почви - дори не е започнала, заради затруднени предсеитбени почвообработки.

В Софийска област в момента се подготвят площите за сеитбата, и то на полета, които може да се обработват, тъй като все още има много мокри. Очаква се сеитбата да започне всеки момент в местата, където почвата се е отцедила и не е много влажна. За съжаление и тук има райони, в които производителите се притесняват, че няма да успеят да засеят.

Все пак вижда се, че земеделските стопани полагат много усилия за да се справят максимално добре с трудната ситуация. Да, срещу капризите на природата не може да се направи кой знае какво, но може да се предприемат мерки, които да намалят негативните последствия. Сред тях е добрата подготовка на почвата, въпреки съпътстващите я затруднения. На места тя се прави с доста компромиси, споделят самите фермери. Не бива обаче да се правят големи пропуски, тъй като това се отразява на дружното поникване, което оказва влияние на по-нататъшното развитие на растенията, а впоследствие и на добивите. Добра практика е и предварителната обработка на семената с растежни регулатори. През последните години технологията се възприе от много производители, а резултатите са налице. Действието на продуктите се доказа при стресовите условия, каквито често се наблюдават при сеитба.

Семената поникват по-бързо и дружно, младите растения се развиват нормално, както и кореновата им система, което е от решаващо значение за правилното им развитие. Положително въздействие оказват и листните торове, които се прилагат в началното развитие на растенията, когато те се затрудняват да усвояват почвените торове.

Накратко казано мерки има и те се предприемат от успешните фермери. Това ясно пролича през миналия сезон, когато въпреки неблагоприятните условия се получиха доста добри резултати, на места дори рекордни добиви.