Жени Владинова

Всички, които познават Димитър Станчев, го определят като много упорит, работлив и напредничав млад оптимист. Той е ентусиаст, който счита, че тайната на успеха е в главата, а не само в ръцете на човека. В разговора ни сам признава, че притежава и огромна доза инат, но и пословично трудолюбие.

Още от дете е силно привързан към природата и животните. Любимо място за него е село Индже войвода в Странджа планина. Ваканциите прекарва на село, а след това започва гимназиалното си образование в Стара Загора, където се дипломира като ветеринарен техник

През този период заедно със свой съученик прекарват ваканциите в Хасковско, където се занимават с отглеждане на краставици, жито и други земеделски дейности.

Първата си земеделска техника - трактор и комбайн, купува на 18 г. още преди да се дипломира. И с тях започва да работи сезонна работа. През 2007 г., на 21 г., вече и семеен, Митко започва отначало, от нулата, като отварят свой магазин за цветя и подаръци и склад за дърва. След това продължават с магазини в Китен и земеделие в село Извор, където отглеждат дини, пъпеши, корнишони, домати и други земеделски култури. Още тогава Димитър започва да прилага иновации в отглеждането на растенията, използва мулчер и капково напояване.

И ето че идва времето на първите кошери и първия пчелин

След 2 години земеделски труд, работейки на полето, Димитър забелязва прелитащите пчели, които устремно летят към засетия в близост слънчоглед. По някакъв начин това натежава при взимане на решението, че трябва да се занимава с пчели! Още същата година - 2009, на 23 години купува 40 стари кошера с пчелни семейства от приятеля си, който е и негов ментор Велко Велков. Заедно с 5-те кошера, завещани още от прадядо му, започва да навлиза в пчеларството под вещите наставления на Велков. Така стига и до първите кошери по Националната пчеларска програма през 2011 г.

Запленен от новата си страст в работата, Митко започва да изучава редица трудове на български и световни пчелари. Гостува на големия производител в пчеларския занаят и майко-производство Илия Павлов във фермата край Плевен.

Благодарение на упорития безвъзмезден труд, който полага в неговата ферма, и много научна литература, Димитър разбира, че иновациите в пчеларството са нещото, което е необходимо за големия успех.

Благодарение на Националната програма по пчеларство Митко заменя старите кошери с нови, купува и още нови кошери и пчелни семейства, заменя старите майки и така още през следващата година вижда ефекта от своята работа.

Заедно със съпругата си Ралица продължават увеличаването на пчелните семейства отново чрез НПП, като към момента семейното стопанство разполага с 400 пчелни кошера, разположени в 6 пчелина в Странджа планина.

Успоредно с пчеларството Димитър започва висшето си образование във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив и завършва специалност аграрна икономика.

Тя му дава още професионални знания и му помага в управлението на семейното стопанство.

Митко не спира дотук - през 2011 г. започва работа като търговски представител на селскостопанска техника и инвентар към "Тайтън Машинъри България" АД, представители на CASE IH. И положените усилия не закъсняват и в тази нова сфера.

През следващата 2012 г. получава наградата за "Търговец на годината" и е награден с ВИП място на Формула 1 в Италия.

По време на работата си е присъствал на редица семинари, обучения, изложения и други професионални срещи и разговори в сферата на земеделието както в България, така и във Франция, Австрия, Швеция, Полша.

Вниманието му се насочва към земеделската техника. Постепенно започва да наема земеделска земя, пасища и ливади, като към момента в стопанството му са общо над 3 000 дка арендувана земя, от която 1500 дка пасища и ливади, 1300 дка с рапица и 200 дка орна земя. Семейната му земеделска ферма се разгръща в три бургаски общини - Бургас, Малко Търново и Созопол.

Не закъснява и обновяването на машинния парк

През 2014 г. купува нов трактор CASE, необходим за стопанисването на земите, както и шредер, постепенно набавя и друг необходим инвентар.

Във фермата си Митко залага на иновациите и технологиите. Във всеки от шестте пчелина има по един контролен кошер с контролнa везнa. Кошерите се следят дистанционно, където само с SMS всекидневно се следи състоянието на пчелите както и температурата, внесеният мед и други данни.

Димитър Станчев практикува подвижно пчеларство, което дава максимален резултат: има висок добив на различен по вид мед - от рапица, кориандър, слънчоглед, липов, акациев и, разбира се, манов мед.

Участието му по Мярка 141 и 121 му носи големи ползи

По 141 мярка Митко получава подпомагане за разширявяне на земеделското стопанство. За постигане на плануваното занапред, към момента се пристъпва към реализация по одобрен проект по Мярка 121 (от 2012 г.) за модернизиране на стопанството, която предвижда: нов цех за мед с иновационни машини; минителескопичен товарач; високопроходим джип с платформа и други.

Другите за него

Велко Велков - ментор:

Митко Станчев е от рядката порода млади хора, които работят и живеят с хъс, със стръв и желание за развитие.

Митко повишава непрекъснато квалификацията си. Много находчив, напорист, момче на място. Да е жив и здрав!

Само напред и нагоре!

Илия Павлов - "Пчелар на годината - 2006", производител на пчелни майки и отводки, Плевен:

Отличен избор за номинация за "Най-добър пчелар за 2014 г." на Бургаска област. Митко ме впечатли с находчивостта и трудолюбието си. Много напорист млад човек! Крачи с големи крачки, бързо се учи и е добронамерен. Отзивчив е, помага и на другите с каквото може.

Има прекрасно семейство, което го разбира, подкрепя и следва.

Пожелавам му от сърце да е жив и здрав и достигне и надмине моите успехи.

Свилен Лозанов - мениджър продажби "Тайтън Машинъри България" АД София, представител на CASE IH:

Димитър е изключително съвестен, старателен и много добре справящ се с работата си млад човек. Той е страхотен пример за подражание. Ако повечето млади хора са като него, България ще има съвсем други измерения.

Кремена Димитрова - регионален мениджър -"Тайтън Машинъри България" АД:

Той беше един от най-добрите търговци в нашата фирма. Впечатлена съм от отношението му към работата, към клиентите, от високия му професионализъм и голямата му човечност.

Целите на Димитър Станчев:

Пазарно, конкурентоспособно и добре структурирано стопанство.

И още:

Да е близко до природата и енергията на Странджа.

Да стане притегателно място за отдих и обучение на млади хора, желаещи да се занимават със земеделие в България.

Към пчелина в с. Индже войвода да изградя модерен цех - с най-доброто в бранша, и къща за гости - за екотуризъм.

Да открия пчеларски магазин в Париж, в който клиентът да може да опита от странджанския мед.