Всички, които познават Димитър Станчев от Бургас, го определят като много упорит, работлив и напредничав млад оптимист. Той е ентусиаст, който смята, че тайната на успеха е в главата, а не само в ръцете на човека. В разговора ни сам признава, че притежава и огромна доза инат, но и пословично трудолюбие.
Още от дете е силно привързан към природата и животните. Любимо място за него е село Индже войвода в Странджа планина. Ваканциите прекарва на село, а след това започва гимназиалното си образование в Стара Загора, където

се дипломира като ветеринарен техник

През този период заедно със свой съученик, прекарват ваканциите си в Хасковско, където се занимават с отглеждане на краставици, жито и други земеделски дейности.

Първата си земеделска техника - трактор и комбайн, купува на 18 г.

още преди да се дипломира. И с тях започва да работи сезонна работа. През 2007 г., на 21 г., вече семеен, Митко започва отначало, от нулата, като отваря свой магазин за цветя и подаръци и склад за дърва. След това продължава с магазини в Китен и земеделие в село Извор, където отглежда дини, пъпеши, корнишони, домати и други земеделски култури. Още тогава Димитър започва да прилага иновации в отглеждането на растенията, използва мулчер и капково напояване.
И ето че идва времето на

първите кошери и първия пчелин

След 2 години земеделски труд, работейки на полето, Димитър забелязва прелитащите пчели, които устремено летят към засятия в близост слънчоглед. По някакъв начин това натежава при взимане на решение, че трябва да се занимава с пчели! Още същата година - 2009 г.,

на 23 години купува 40 стари кошера

с пчелни семейства от приятеля си, който е и негов ментор Велко Велков. Заедно с 5-те кошера, завещани още от прадядо му, започва да навлиза в пчеларството под вещите наставленията на Велков. И ето, че съвсем логично идва и времето на първите кошери по Националната пчеларска програма през 2011 г.

Още за професионализма на младия 29-годишен пчелар Димитър Станчев  очаквайте в новия броя на в. "Български фермер"