Алма Давидова

За коопериране, сдружаване и обединяване в групи производители прeз последнте години много се говори, но на практика това се оказва доста трудна мисия.

От СИС КООП Земеделска кооперация продължават апостолски да обикалят и разясняват на семинари ползите от кооперирането, подпомогнати от 26-те си офиса в цялата страна...

"Услугите, които предлагаме се пречупват през реалния живот и истинските нужди на хората. Инвестиционният просредник СИС КООП влиза в най-малките населени места, даваме си сметка какви са реалните нужди на дребните фермери, коментира Иво Петрушев, председател на кооперацията. Нашата цел не е кооператорите да вземат кредит или просто да произвеждат нещо. Нашата цел е те да спечелят...

Едно от предимствата на финансовата група е, че предлага комплексни услуги.

Съчетанието между кредитиране, консултации за начина на управление на стопанството плюс европейските програми и застраховките дават един много добър ефект.

Едната фирма изготвя проектите за фермата. Сис кредит пък предлага, съобразени кредити, докато се получат средствата по съответната европейска програма за финансиране:"Имаме поглед върху бизнеса на хората. А и на нас ни става по-лесно, защото когато имаш препоръки от доволен стопанин в едно село и други вече ти имат доверие - то се вижда, че има ефект. Нараства интересът към нас и на семинарите, които организираме из цялата страна идват все вече повече хора."

Сега вече в кооперацията членуват 180 кооператора с общо 45 000 декара земеделска земя, овощни градини,оранжерии, кози, овце, крави. Фермерът може да притежава от 5 глави до 300 глави - ако животните са над 300 може да се съдейства и за банково посредничество: Опитваме се да им даваме безплатни съвети как да подобрят това, което вече притежават. Гъвкави сме и се съобразяваме с нуждите на съответното стопанство, уточнява Петрушев.

Един от членовете на кооператива е младият фермер Мартин Маринов от село Голям Поровец, Разградско, община Исперих.

Районът, в който живее му предоставя единствената алтернатива да стане дребен фермер.

Съдейства му представителят на офиса на Сис кооп в Разград Ивайло Надворни.

Мартин се занимава със земеделие от 2005 година. В момента има кравеферма с около 30 крави и обработва 1000 декара земя: "Започнал съм от нулата.

Когато достигнах етап, в който имах нужда от помощ и не получих такава от банката, помогнаха ми от Сис Кооп. Тогава имах малко декари и 5 крави. Нямах и тази ферма - отглеждах ги вкъщи."

Подкрепата от Сис кооп дава възможност на Мартин наистина да се изправи на крака. Купува и ремонтира основно старата кравеферма на бившето ТКЗС и там сега всичко блести от чистота. При това фермата е изцяло семейна - работят сами с брат си и баща си.

Целта му е да достигне 50-100 крави. Знае много добре докъде да се разпростре, според собствените си възможности и съветите на експертите от Сис кооп. Във връзка с това Иво Петрушев коментира: " Проблемът на повечето фермери е, че се подлъгват да вземат повече пари, отколкото им трябват. Няма оптимизация.. Тази година например беше лоша - ние го съветваме кое не е нужно да прави. Не, че не искаме да помогнем, но например ако се полъже да купи комбайн с климатик това за него ще е просто финален крах... Много е важно да не се надскачат възможностите, защото банките са тръгнали да финансират и има риск после да ти приберат всичко.

Важно е бизнесът да е реален - не днес да го има, а утре да го няма

Младите земеделци сега имат шанса да работят модерно и да имат едно стабилно устойчиво развитие. Даваме препоръките и модела, който фермера да спазва - да вземе толкова крави, колкото може да гледа, а не например да фалира при евентуален спад в цените на млякото."

Сега например цената на млякото е 55 ст. за литър и не удовлетворява Мартин, но: Това не ни устройва, но навсякъде в Западна Европа цените са такива -

РАЗЛИКАТА Е В СУБСИДИИТЕ, подчертава младият фермер...

За пазара на млякото като цяло Иво Петрушев коментира, че в момента проблем е ембаргото за Русия, в резултат на което много малки ферми в Европа фалират:" А имаше период когато млякото беше 90 стотинки, имаше и износ. От април месец отпадат млечните квоти и това също ще е проблем. Фермери от Франция и Англия ще могат да продават където си искат..."

А според Мартин трудностите са във финансирането - имаш проект и искаш да купиш нещо, но обезпечението, което искат банките е много голямо. А от Сис кооп той взема изгоден кредит с минимално обезпечение, който вече си е изплатил. А когато е имал затруднение са проявявали разбиране: "Помагат ми и с консултантски услуги. В повечето случаи те ми посредничат и за пласирането на млякото и зърното." Произвежда си сам фуража, като купува само някои компоненти.

Отглежда пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и цвекло за изхранване на животните

Млечността на кравите сега е добра, защото е направил подбор на стадото: "В началото купувах крави на много висока цена, а после ги продавах ...докато се науча. Тази година съм си купил още 5 крави. Сега съм си формирал стадо от черно шарена порода. Вземаме и субсидията на глава животно.По системата за единно плащане на площ също получаваме...Надяваме се през новия период да са по-достъпни програмите."

Иска да кандидатства по мярка 121 за закупуване на техника. Има три трактора и зърнокомбайн: " Искаме да си закупим по-модерен трактор с челен товарач и тороразхвърлящо ремарке, за да може да разхвърляме по нивите оборския тор. Със заем ще го направим - лихвите на Сис кооп са сравнително добри и процедурата е улеснена."

Целта на Сис кооп е да осигури едно устойчиво земеделие за малките ферми, коментира Иво Петрушев:" В Западна Европа приходите на земеделеца са плоска величина. Няма го този феномен като при нас - тази година печалба сто лева - догодина загуба сто лева. В България никой не си прави сметката и тази година, примерно си взимаш супер луксозна кола, но догодина я губиш, защото си на загуба. Хората в Западна Европа - /Италия, Франция/ застраховат своите рискове и гарантират своите приходи. "