Ваня Велинска наш спец. пратеник в Трявна

На пръв поглед и отстрани земеделието изглежда много лесен и примамлив бизнес. Но това е наистина измамно. Само който се е сблъсквал с работата в едно земеделско стопанство, независимо дали организационна, или на полето, знае за какво става въпрос.

В годините на преход много хора започнаха да се занимават със земеделие. Впоследствие някои се отказаха, други пробваха различни дейности. Най-упоритите преминаха през доста трудности, надградиха бизнеса си и продължават напред.

Когато говорим за успешни бизнесмени в земеделието, които са започнали да се занимават с него още в зората на демокрацията, няма как да не споменем Николай и Данка Георгиеви от Долна Оряховица. Развитието на семейната фирма може да се определи като класика

Започват преди 25 години с 1000 дка, постепенно увеличават площите, като опитват с различни дейности, включително и животновъдство. Едно след друго в работата се включват и децата им - синът Венцислав и дъщерята Илонка.

Каквото и да се напише за членовете на семейство Георгиеви обаче, ще е малко. Всичко, което са постигнали, е станало с много желание за работа и най-вече упоритост. Днес семейството обработва 40 хил. дка земя и се занимава с дистрибуторска дейност на машини, микроторове и течни торове. Решават да се ангажират с тази допълнителна дейност първоначално, за да са полезни на себе си, а впоследствие и на техни колеги, за които казват, че не са конкуренти в производството им, а техни приятели.

Традиционно всяко година фирма Универсал организира семинар, на който среща всички партньори, с които работи, за да представи новостите в сектора, а също така и фермерите да обменят опит помежду си.

Стремим се да правим съвременно земеделие, което не се различава от това в развитите европейски страни, споделя Николай Георгиев. Съобразяваме се с факта, че земята си иска своето - като се започне от обработките, качествените семена, торовете, растителната защита, т.е. всички дейности от добрите практики, за да може да се получи наистина едно оптимално производство.

През дългия стаж, който е натрупал в земеделието Николай не се доверява с лека ръка на всичко, което се предлага у нас. Затова на полетата се изпитват всички сортове и хибриди, торове и препарати за растителна защита. Според него опит на 2-3 декара нищо не доказва, той изпитва на 100-150, за да получи наистина реални резултати. Затова и с дистрибуцията, с която се занимава, е на продукти на фирми, които са проверени и доказани в практиката. И когато фермерите искат съвет, препоръката не е въз основа на информацията от каталога, а от реално получените в практиката резултати.

Въвеждането на иновации както в техниката, така и в технологията на отглеждане на културите, е от решаващо значение за успешно земеделие, доказват го семейство Георгиеви. Затова и машинният парк на стопанството е последна дума на техниката. А с въвеждането на новите технологични решения се е заел синът Венцислав. Както и с ангажимента по търговията с агротехника - зърнокомбайни, трактори, сламопреси, прикачен инвентар и резервни части, GPS навигационни системи. Освен това фирмата предлага и механизирани услуги и други дейности, свързани със земеделието.

На срещата, съвместно с фирма Рапид, представихме новостите от Claas и Аmazone, разказва Венцислав Георгиев. Сред тях са нови комбайни и трактори, които в момента са на доста атрактивни цени. Освен това презентирахме и дисковите брани, които разбиват много едри буци, а също и обръщателни плугове, както и други машини, които са подходящи за пролетната кампания. Обърнахме внимание и на продуктите на Мюлер електроник, които са специализирани в навигационни системи и електроника, които вече не са лукс, а необходимост за всяко стопанство, което иска да прави модерно земеделие.

Целта на срещата е да е по-различна от десетките семинари, които се организират от фирми и дистрибутори, споделя семейството. Добре е да се представят не само новости, но и

полезните практики,

които са в помощ

на фермерите

Приятно впечатление прави и презентацията на доц. Галина Михова от Добруджански земеделски институт в Генерал Тошево. Тя припомни физиологичните особености при отглеждането на пшеницата и ечемика и развитието им по време на вегетацията.

Интерес предизвика и представянето на българските сортове, които все още са предпочитани от родните производители заради добрата им пластичност при нашите условия.

Изключително важно е науката и практиката да работят ръка за ръка, за да се получават по-добри резултати. Затова и самите фермери, трябва да търсят сътрудничеството на научните работници, за да са по-успешни в дейността си, включва се в разговора и Данка Георгиева.

Неслучайно и една от фирмите, с които работят в тясно сътрудничество, е българският производител на листни торове Екофол.

Изключително сме доволни от действието на продуктите с марката лактофол, както и от специалистите на фирма, с които си сътрудничим, споделя Николай Георгиев. Работим с тях от доста години и ще продължим да го правим, тъй като сме убедени в предимствата на техните торове.

Благодарение на тях са спасявали рапицата, която е била в много тежко състояние. Ефектът бил незабавен, растенията преодоляли стреса и успели да презимуват. Освен това са спасявали и посеви след негативен хербициден ефект, когато положението е било почти безнадеждно.

Продуктите с марката лактофол се използват не само при стрес, но и за подобряване на качествените показатели на зърното. Затова в стопанството правят задължително подхранване на посевите за качество с листен тор. През годините фермерите са се убедили, че това е разковничето за успешно и конкурентно земеделие. Ако си произвел качествено зърно, лесно го продаваш, вземаш му и добра цена. Защото няма проблем с реализацията на качествено зърно.