Ваня Велинска

Мартенският сняг създаде поредното неудобство за земеделските стопани. И двете основни дейности за периода - торенето на есенниците с азотен тор и подготовката на почвата за пролетната сеитба, ще се забавят за неопределено време. Колко точно ще е, зависи от състоянието на всяко поле в отделните райони на страната. На места, където липсваше снежна покривка или тя не се задържа дълго, със сигурност ще се пристъпи незабавно към торене.

Въпреки това на повечето полета почвата е много преовлажнена. В опитите си да обследват посевите агроспециалистите срещат трудности да влязат в нивите, какво остава за техниката. Така че фермерите се надяват на известно време без дъжд, за да може почвата да просъхне малко, за да се натори.

Факт е, че макар и малко, има добри посеви. В Централна Северна България на много места фермерите насяха навреме, посевите братиха и зимуваха в подходяща фаза. В отделни райони стопаните успяха и да наторят, така че там са по-спокойни, а късно падналите снегове, в случая, не са фактор.

Като цяло обаче обстановка в страната не е никак добра

Това е съвсем закономерно, като се има предвид, че подготовката на почвата и сеитбата на есенниците излезе извън всякакви оптимални срокове. Да си припомним, че се сееше до Коледа и нямаше как късните посеви да поникнат. Имаше и растения от полета, които поникнаха, но не успяха да братят и да достигнат оптималната фаза на зимуване. Така че както през есента картината беше шарена, така е и в момента - от посеви в нормална фаза до току-що поникващи растения. Забавянето на пшеницата и ечемика няма да е фатално за развитието им, макар че със сигурност ще повлияе на крайните резултати. Това също се знаеше от фермерите, които съвсем съзнателно предприеха късните сеитби, въпреки произтичащите от това рискове.

Разбира се, земеделските стопани се надяваха да намалят негативите от есента чрез оптимално листно и почвено торене през вегетацията. За съжаление на някои места торенето ще се забави. Въпреки това не бива да се пропуска. Освен това в никакъв случай не трябва да се завишава азотната норма, тъй като от една страна недоразвитите растения няма да могат да го усвоят, а от друга - се увеличава концентрацията на соли в почвата, за разлика от съдържанието им в клетъчния сок, което води до блокиране на метаболизма. Дори при по-слабите посеви, съветът на агроспециалистите е, след тореното с азотен тор да се направи и листно подхранване което да подпомогне правилното усвояване на хранителните вещества от растенията, които в този момент са доста стресирани.

При по-добре развитите растения пък се наблюдава дефицит на хранителни елементи, който също трябва да се коригират навреме, за да се осигурят оптимални условия за по-нататъшната им вегетация. Това става също с помощна на подходящи торове, съдържащи необходимите микроелементи.

Колкото до рапицата положението при нея е доста по-добро. В повечето райони на страната маслодайната култура се разви и встъпи в зимуване в подходяща фаза. Това, което се наблюдава в някои райони, са дефицити, които не са проблем да се коригират, бързо да се преодолеят и растенията да продължат вегетацията си.

Най-критично е положението с пролетниците. Подготовката на почвата за сеитба би трябвало да е в разгара си, но за съжаление на много места, тя не е започвала. Почвата е прекалено влажна, дори най-подготвените за целта машини, не могат да влезнат в нивите, за да направят каквато и да е обработка.

За съжаление от много места се чуват мнения, че обработките ще бъдат претупани, което не бива да се допуска. Земеделските стопани знаят, че подготовката на качествено легло за семената, е от решаващо значение за правилното им и дружно покълване и поникване.

Колкото до семената, те не са проблем. Семенарските компании уверяват, че има достатъчно посевен материал и повечето фермери вече са се ориентирали какви хибриди царевица и слънчоглед ще засеят. А правилния избор на хибрид ще е от решаващо значение, напомнят специалистите. Освен това, предвид екстремните условия, които наблюдавахме миналия сезон, а и в началото на този, е препоръчително стопаните да заложат на хибриди от различни групи на зрелост, което ще им гарантира по-сигурен добив.

И още веднъж да напомним на фермерите: не пестете от обработка, семена и торове!

Въпреки лошите условия, при спазване на добрите практики на отглеждане на културите, крайните резултати са в пъти по-добри, а вложенията се възвръщат.

Наводнените ниви се нуждаят от мелиоративни дейности

Продължителните и обилни дъждове през миналата, а и тази година показаха, че на някои места в страната, на отделни участъци, има сериозни проблеми с водния отток. Наблюдават се доста наводнени площи, които трудно ще просъхнат и ще станат използваеми. Съветът на специалистите по мелиорации е: земеделските стопани да не подценяват проблема и задължително да вземат мерки, за да подобрят състоянието на наводнените площи.

При по-малки поражения, стопаните могат да се справят сами, чрез направа на отводнителни канали. Ако залетите участъци са по-големи, могат да потърсят компетентно мнение от специалистите от институтите от Селскостопанската академия - ИПАЗР "Н. Пушкаров", Институт по хидротехника и мелиорации, Аграрен университет - Пловдив, катедра "Мелиорации", МЗХ - напоителни системи, Университет по архитектура и строителство - София и други.