Дукена Жолева
Агрометеоролог при НИМХ-БАН
Градинският грах е едногодишно растение от семейство Бобови. Произхожда от Средна Азия и като културно растение е отглеждан от древността. По българските земи грахът е бил познат преди фасула. В Европа водещи по производство на зелен грах са Франция, Великобритания, Белгия, Русия, Унгария и др.
Грахът има редица ценни качества. Зърната му са богати на белтъчини (25-30%), съдържат желязо, цинк, фосфор, калий. В сурово състояние е богат на витамин С, съдържа витамини от група В.
Грахът е непретенциозна студоустойчива зеленчукова култура. Пониците му понасят отрицателни температури до минус 4-6 градуса, а в по-късни фази - до минус 8 градуса. Оптималната температура за развитието на растенията е 18 - 20 градуса. Температури над 25 градуса се отразяват неблагоприятно върху развитието му.
Грахът е влаголюбива култура. Развива се добре, когато съдържанието на влага в коренообитаемия почвен слой е над 70% от ППВ (пределна полска влагоемност). Към влагата в почвата грахът е с най-високи изисквания през генеративния етап от развитието си - през фазите бутонизация, цъфтеж и формирането на чушките. През този период засушаването, високите температури и ниската атмосферна влажност имат негативно влияние върху добива.
Грахът се развива добре върху глинесто-песъчливите почви с неутрална реакция, не понася засоляване. Като всички бобови култури той обогатява почвата с азот, освобождава рано площите и е добър предшественик на зеленчуковите култури. На даден участък грахът не трябва да се сее след себе си по-рано от 5-6 години а също така - и след другите бобови култури (фасул, леща, бакла). Добри предшественици на граха са окопните култури - картофите, цвеклото, царевицата и др.
Основната обработка на площите, предвидени за засяване с градински грах, се извършва през есента, след прибирането на предшественика, на дълбочина 25 см. Предсеитбените обработки включват култивиране и брануване на дълбочина 8-10 см. Грахът е култура с къс вегетационен период и към хранителните вещества в почвата няма високи претенции. Добре му се отразява торенето с фосфорни торове с основната обработка на почвата през есента. Торене с комбинирани минерални торове се налага, когато се оглежда на бедни почви и когато не е било извършвано торене на предшественика.
Сеитбата на градинския грах е желателно да се проведе при първа възможност. От изключително важно значение е използването на качествени, обеззаразени, семена с висока кълняемост. Оптималната дълбочина за сеитбата на граха е 5-6 см. В личното стопанство сеитбата на граха може да се извърши по няколко начина;
гнездова сеитба - в едно гнездо се поставят 4-5 семена на дълбочина 5-6см. при разстояние 60 см. между редовете и 30 см между гнездата
редов посев с 20 см разстояние между редовете и 10 см вътре в реда
лентова сеитба - редуват се ленти с 2, 3 до 4 реда в лента. Разстоянието между редовете в лентата е 15-20 см, а между лентите 50-60 см.
Основните грижи през вегетацията включват 1-2 плитки окопавания, с които се унищожава конкурентната плевелна растителност и борбата с граховия зърнояд. Първото окопаване на граха се извършва в началото на вегетацията, при височина на растенията 5-6см, а второто - две седмици по-късно.
Грахът като ранна пролетна култура е добре обезпечен с влага, натрупана през есенно-зимния период. Поливане при граха се налага само при по-късни сеитби и в години с климатични аномалии - суха пролет и екстремно високи температури.
За борбата с граховия зърнояд се препоръчват две пръскания - първото в началото на цъфтежа, второто - 7-8 дни след първото. Подходящи инсектициди за борба с граховия зърнояд са: децис 2,5 ЕК - 0,05%, вазтак нов 100 ЕК - 0,02%, суми алфа - 0,02%, карате зеон 5 КС - 0,02% и др.
Градинският грах се прибира в технологична зрелост, преди втвърдяване на семената, обикновено от края на май до средата на юни, в зависимост от сорта и сроковете на сеитба. Бере се поетапно, през 2-3 дни, започва се от долните етажи на растенията.
Спанакът е ценна зеленчукова култура, широко разпространена в света. Той е студоустойчив с вегетационен период. Растенията във фаза 3-4 лис т понасят без проблем температури от минус -8, -10 градуса.
За пролетно производство сеитбата се извършва възможно най-рано. При по-късна сеитба спанакът преждевременно стрелкува, което води до намаляване на добивите и влошаване качеството.
Спанакът има повишени изисквания към почвените влагозапаси особено в ранните фази от вегетацията си, когато кореновата система на растенията е слабо развита. За нормалното развитие съдържанието на влага в коренообитаемия почвен слой трябва да бъде над 70% от ППВ.
Спанакът се развива добре върху по-леки почви, с неутрална реакция, добре запасени с хранителни вещества. През периода на интензивен растеж на листната маса растенията извличат от почвата най-много калий, азот и по-малко фосфор.
Спанакът може да се сее разпръснато, на редове и на ленти. На големи площи сеитбата се извършва с редосеялка, на дълбочина 2-3 см и разстояние между редовете 20-25 см, при сеитбена норма 2 - 2.5кг/дка. При лентова сеитба разстоянието между лентите е 50-60 см. Обикновено в една лента има 4-6 реда, при разстоянието и между редовете - 20-25 см.
Спанакът се прибира във фаза 8-10 лист, при благоприятни условия обикновено 40-50 дни след поникване на семената. При прилагане на добра агротехника от декар може да се получи добив над 1000 кг.
Зеленчукът е предпочитан в началото на пролетта. Богат е на витамини (А, В, С и др.), белтъчини (до 34%), на лесно усвоими минерални соли на желязото, натрия, калия и др.
Морковите за ранно полско производство се засяват през първата половина на март. Семената поникват бавно, поради което се препоръчва преди сеитбата да се накиснат във вода. Засяват се в предварително маркирани редове, на разстояние 20-25 см един от друг, на дълбочина 2-3 см. Две седмици след поникването на семената гъстите посеви се разреждат, разстоянието между отделните растения трябва да бъде 5-6 см.
Репичките се засяват през втората половина на март. Сеитбата се извършва на дълбочина 2-2.5 см в редова лента. Разстоянието между редовете е 10-12 см, а между лентите - 50 см. При необходимост в между лентовите разстояния се прокарват бразди за напояване.
През март се засаждат картофи за ранно производство. Посадъчният материал трябва да бъде здрав, рътен (дължина на кълновете 3-4 см), клубените да са със тегло 60-70 г. Рътените картофите се засаждат на полето, когато температурата в 10 см. почвен слой е достигнала 6-8 градуса. Клубените се поставят в бразди с кълновете нагоре, засаждат се на разстояние 20-25 см в реда и 60 см между редовете.
Коментари