Най-често первазите са външни и съвсем тесни - колкото да сложим един ред малки саксийки. Но ако сте предприемчиви (стига да не увреждате фасадата на сградата), допълнително можете да измайсторите лека и ажурна конструкция, която да издържи две сандъчета. Възможно е да разположите саксии и по своеобразен цветарник, обгръщащ прозореца като ореол. Отделен е въпросът как точно ще обслужвате цветята.

Ако искате да направите нещо просто и красиво, сложете три саксии с растения, които едновременно създават елегантна зеленина и цъфтят обилно - например мушкато. Прозорците са идеално място за разполагане на саксии или сандъчета с каскадни цветя - те не заемат прозореца, а създават огромна маса от листа и цвят, която провисва и украсява сградата отвън.

Най-подходящи за създаване на зелена миниатюра са източните, югоизточните и северозападните прозорци. Южните непрекъснато са огрени от слънцето и стават единствено за отглеждане на сукулентни колекции.

Спазвайте 5 златни правила:

1. Цветята не бива да ограничават достъпа на светлина в стаята. Те трябва само да украсяват светлината и да създават зелена рамка на пейзажа.

2. Подредете само растения със силни (и стилни) декоративни качества - колкото по-оскъдно е количеството на цветята, толкова по-внушителни трябва да са те.

3. Независимо от големината на прозореца, не можете да използвате повече от три вида цветя - многото размери, форми и багри ще създадат усещане за плевеляк.

4. Сигурността на минувачите е на първо място - укрепете добре саксиите по перваза, ако не искате да давате обяснения пред официални органи как цветето се е поддало на гравитацията.

5. На прозореца трябва да има цветя или само отвътре, или само отвън. Зеленината е украса, а не преобладаващ елемент в дома. Ако чак толкова много обичате цветята, запазете силите си за градината.