Европейската комисия публикува доклад за развитието на земеделието в ЕС през 2013 г. През 2013 г. отглеждането на култури в Европейския съюз представлява половината (52%) от земеделската продукция, докато животновъдството е представлявало дял от 43%. Производството на култури заема най-голяма част от производството в земеделието на Румъния (73%). Следващи в тази класация са Гърция (69%), България (65%) и Хърватия (62%), докато животновъдството е важен сектор най-вече в Ирландия (70%), Дания (63%) и Финландия (60%). Това показват данните на годишния доклад на Европейската комисия за развитието на земеделието през 2013 г.

Франция и Германия произвеждат почти 40% от зърнените култури в ЕС
През 2013 г. в Европейския съюз са били произведени 305.7 млн.т. зърно. Франция е била най-големият производител с 67.3 млн.т. или 22% от цялата продукция в ЕС. Тя е следвана от Германия с 47.8 млн.т. или 16%, Испания с 25.4 млн.т. или 8%, Румъния с 20.9 млн.т. или 7% и Великобритания с 20 млн.т. или 7%.
Италия води по производство на домати, Полша е лидер в отглеждането на ябълки
С производство от 5.2 млн.т. през 2013 г. Италия заема над една трета (35%) от доставките на домати на пазара в ЕС. След нея са: Испания с 3.8 млн.т. или дял от 25%, Португалия с 1.2 млн.т. или 8% и Гърция с 1 млн.т. или 7%. Полша и Великобритания са осъществили най-голямо по обем производство на моркови (0.7 млн.т. или 14%), докато в целия ЕС през 2013 г. са били произведени 5.1 млн.т. Германия и Нидерландия следват с 0.6 млн.т. или 11% всяка, както и Франция с 0.5 млн.т. или дял от 10%.
Почти половината от общото производство на лук в ЕС през 2013 г. (5.7 млн.т.) е с произход Нидерландия (1.3 млн.т. или 23%) и Испания (1.2 млн.т. или 21%). Данните за продукцията на ябълки в ЕС сочат, че тя възлиза на 12 млн.т., 23% (3.1 млн.т.) от които идват от Полша, 18% в Италия (2.2 млн.т.) и 17% от Франция (2.1 млн.т.).
Четвърт от свинското месо в ЕС се произвежда в Германия
Сектор животновъдство в ЕС е произвел 5.5 млн.т. свинско, 25% от които се дължат на фермерите в Германия, а 16% или 3.4 млн.т. на тези в Испания. Франция е била основен производител на говеждо с 1.4 млн.т. (има дял от 19% в общото производство на съюза), както и в отглеждането на пилешко месо. Великобритания и Полша са следващи по производство на пилешко с по 1.7 млн.т., а трите държави произвеждат 40% от цялото производство на пилешко месо в ЕС.