Както на повечето места в страната и в района на Търговище, Шумен, Попово, състоянието на есенниците е различно. Има от добре развити и братили наесен растения, както и току-що поникващи.

По груба оценка около 30-40 на сто от посевите са в нормалто състояние, коментира Стоян Иванов, агроспециалист от фирма Екофол. Останалите са в различна фаза на развитие. Като цяло обаче малко ще са провалените посеви, отделни участъци на някои полета. По-тревожно е състоянието на растенията, които се намират продължително време залети от вода, тъй като страдат от асфикция

Рапицата в този район на страната е в сравнително добро състояние, предвид тежките агроклиматични особености. Повечето растения презимуваха в оптимална фаза на развитие.

Със сигурност добивите ща се по-ниски от предходни години. Фермерите обаче не трябва да пренебрегват добрите практики, защото това също ще се отрази на крайните резултати.

Като първа стъпка сега е подходящо да се направи изпреварващо листно подхранване на слабите посеви, което ще им помогне да братят и по-бързо да наваксат пропуските в развитието им.