Израелския комитет по социалните въпроси и труда на работниците реши сериозно да ограничи нивото на пестициди в плодовете и зеленчуците. Новите правила включват забрана за използването на карбамати - органични съединения, получени от карбаминова киселина, съдържаща се в най-опасните пестициди в Израел.
Тези пестициди се използват за контрол на вредителите, но биха могли да повлияят неблагоприятно върху неврологичната и хормонална система на човека. Също така е забранено да се използват органофосфати в селското стопанство.
По отношение на химически вещества, като ДДT, комисията реши да намали тяхната допустима максимална доза, и в малка част от случаите, използване на алтернативни съединения, които са се доказали като по-малко вредни за хора и животни и по-полезни за околната среда.
Правилата вече са подписани от министър-председателя и изпълняващ длъжността министър на здравеопазването Бенямин Нетаняху и те ще влязат в сила в най-скоро време.
Д-р Рина Варсано, служител в министерството, отговаряща за забраната на замърсени храни каза, че ако земеделските стопани се съобразят с новите правила за плодове и зеленчуци, които консумират израелците, те ще бъдат много по-здрави. И това е много важно, като се има предвид, че в Израел различните видове зеленчуци и плодове са много популярни.
Според различни източници, израелците ежедневно ядат най-малко два вида зеленчуци и плодове. Зеленчуците се използват както сурови, така и в различни видове обработка на храната: задушени, варени, печени и др. Особено в горещия сезон, зеленчуците и плодовете са много популярни в Израел. Не по-малко от 25% "плодовете на земята" заемат в диетата на средното израелско семейство.
Относително новите правила за употребата на пестициди в правния отдел на Министерството на земеделието допълниха, че правилата не са актуализирани от 2008 г. насам. Провеждат се множество изследвания на пестициди, повечето от които вече са забранени за употреба в чужбина.
Коментари