Подготовката за ранното производство на картофи вече започна. Фермерите, които искат да вадят картофи 10-15 дни по-рано, трябва да обработят клубените. Това става посредством процеса рътете, който преминава през няколко етапа.

Рътенето трябва да се извършва само когато има подходящи условия за това, съветва Павел Бумов, който от години се занимава с изпитване на сортове в района на Ловеч.

Процесът протича между 30-40 дни. Първоначално клубените се поставят за 20 дни в единични щайги с очите нагоре, като температурата е 17 градуса, а помещението е затъмнено. Така се държат докато кълновете нараснат 05.-1 см дължина.

След това посевният материал се мести в помещение с температура 10-12 градуса, което е естествено осветено. Това е светлинната фаза на рътенето, през която кълновете трябва да натрупат достатъчно количество соланин и по този начин да станат здрави. Така се гарантира, че дори при машинно засаждане няма да се счупят.

В резултат на рътенето на клубените се получава с 10-15 дни по-ранна продукция, а цената на картофите е по-висока и носи добри доходи за фермерите.