През есента фермерите в много райони на страната имаха сериозен проблем с обикновената полевка. Закономерно със застудяване на времето вредителят се оттегли в зимните си убежища. При по-трайно затопляне обаче, полевката отново ще се върне в посевите. Така че проблемът остава, тъй като популацията на вредителя е много голяма.

Обстановката в страната се следи от областните служби по растителна защита, каза специално за Български фермер Антон Величков, зам.-изпълнителен директор на БАБХ.

Специалистите акцентират вниманието на фермерите към полевката, тъй като за борба срещу вредителя има много малко активни вещества.

От БАБХ веднага са реагирали на проблема и в момента се регистрират активни вещества, които не са разрешени на територията на страната, но ги има в други европейски държави. Това дава възможност като има подобен проблем с даден вредител от dгенцията да задействат съответната процедура. Очаква се в началото на февруари земеделците да могат да се възползват от това и да си осигурят нужните рз-продукти.