2015 - Международна година на почвите, целта е да се акцентира на значението ѝ

04 януари 2015
Растениевъдство
0
17674
1 2 3 4
 

Бисер Христов

Институтът по почвознание агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров" се включи в подетата световна инициатива "2015 - Международната година на почвите".

На 5 декември 2014 от Нова Зеландия до САЩ бе отбелязан Световният ден на почвите, като по този начин бе даден старт на международната година на почвите.

Проф. Райнер Хорн, президент на Международния съюз по почвознание (IUSS) изпрати писмено изявление до ООН и ФАО, с което обърна внимание на опазването на почвите като уязвим, чувствителен и невъзобновим природен ресурс.

Според проф. Хорн трябва да се предприеме международен дебат и стратегия за устойчиво използване на почвите заради постоянно увеличаващото се население, в резултат на което много земи са безвъзвратно деградирани и изгубени поради нецелесъобразното им използване. Той апелира за обедини действия на ООН, ФАО и Международния съюз по почвознание, за важността на почвите, като основа на живота във водите и на сушата.

Институтът по почвознание агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров" отбеляза Световния ден на почвите с тържествено събрание.

Приветствие и лекции изнесоха проф. д-р Светла Русева, завеждащ направление "Почвознание" и член на Мрежата на Европейското почвено бюро и директора на института проф. д-р Тотка Трифонова.

Проф. Светла Русева запозна участниците във форума със значението на почвата, като критичен компонент на природната среда и с определящо значение за благосъстоянието на човека чрез приноса й към осигуряване на храна, вода и енергия. Освен това определяща е ролята й в намаляването на загубата на биологично разнообразие и смекчаване на измененията на климата.

В рамките на инициативата "Глобално партньорство за почвата", Организацията на ООН по прехраната - ФАО препоръча широкото признаване за важността на почвата за осигуряване на прехрана на човечеството и нейната ключова роля в екосистемите.

Общото събрание на ООН, с резолюция на 68-та сесия от 20 декември 2013 г. взе решение на 5 декември да бъде отбелязван ежегодно световният дена на почвата, а 2015 година да бъде обявена за международна година на почвата и призова всички правителства, регионални и международни организации, неправителствени организации, частният сектор и други заинтересовани страни да дадат принос към честването на световния ден и международната година на почвата.

Проф. Русева отбеляза парадоксалната пропаст между знанията и опита на почвоведската общност - от една страна, и липсата на заинтересованост за почвата в останалата част от обществото и неговите лидери - от друга. И насочи вниманието на аудиторията към възможните комуникационни стратегии за повишаване информираността на обществото.

Директорът на ИПАЗР "Н. Пушкаров" проф. Тотка Трифонова представи доклад за целите и постиженията на Института в областта на научните и приложни изследвания, консултантската дейност, обучението на докторанти и фермери, които утвърждават Института като водеща научна организация в системата на Селскостопанската академия.

През месец май 2015 година ще се проведе международна научна конференция на тема “Земеделието и агротехнологиите в променящия се свят”, която ще съчетае отбелязването на 140 годишнина от рождението на Н. Пушкаров и световната година на почвата. Организатор на конференцията ще е ИПАЗР "Н. Пушкаров" съвместно с Българското Почвоведско Дружество, Селскостопанска академия, Министерство на земеделието и храните и др. Тази конференция ще е част от всички международни инициативи и конференции, които ще бъдат организирани по целия свят във връзка с годината на почвата.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
1647
0

Рекордни добиви ще отчетат тази година фирмите, предлагащи качествени семена от царевица и слънчоглед. Няма съмнение, че сред лидерите е и Пионер Семена. В опитните парцели на Портфолио Фарм в с.

2160
0

Сеитбата на рапица върви с бързи темпове. Фермери от някои райони на страната споделят, че вече са приключили със засяването на маслодайната култура.

3906
0

Новата сеитбена кампания на есенниците започна, а с нея и предизвикателствата пред фермерите. Често обаче в периода на сеитба климатичните условия не винаги са благоприятни за бързото покълване на

3015
0

До началото на жътвата от есенните посеви се очакваха добри добиви, доближаващи до максималните, получени през 2017 г. Обаче необикновените по честота,

4329
0

Правят го Никола Бончев и съмишленици върху малко над 6 декара Гергана Младенова В повечето развити страни се практикува и градско земеделие. Усвоените и пригодени за отглеждане на растения площи

Още от Фермер
396
0

Справете се с помощта на билки От безсъние страдат всеки двама от пет души, а при един от тях случаят е хроничен. Ако редовно изпитвате затруднение да заспите, трябва да знаете,

477
0

Съвместно с полицията специалистите успяха да влязат в стопанството в Болярово, където е установена чума и вече са умрели 11 животни Лекият автомобил на ветеринарните власти от Българската агенция

4095
0

Медът, извлечен от новоизградените пити, не кристализира в продължение на 2 месеца, което е 5 пъти по-дълго в сравнение със срока за кристализиране при центрофугирането от тъмни пити от същото

243
0

Промени в Закона за храните, с които да премахнат двойния стандарт при храните, предлагат от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), предаде БТА.

297
0

 Данък добавена стойност за хляба да бъде 5%, а не 20%, предлагат от БСП за България. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова ще настоява за диференцираната ставка,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специализираният наказателен съд наложи „Задържане под стража“ на трима от обвинените за участие в организирана престъпна група за трафик на кокаин от Доминиканската република в България и Унгария, съобщиха от спецпрокуратурата. Четвъртият, обвинен за участие в групата, е с „Парична гаранция“. Наложените мерки могат да бъдат обжалвани пред

Деветокласникът печели и медали по математика Андон Тодоров е само на 14 години, но вече има златен медал от от второто издание на Европейската младежка олимпиада по информатика - eJOI. Талантливото момче e IX клас в Софийската математическа гимназия. То успява да грабне златото в конкуренцията на 80 деца от Европа.

Считам, че много енергия от всички страни се хвърли по темата за оставката на Младен Маринов. Несъвместимост по отношение на постовете, в които в момента заема, след като заеме новата позиция, ще възникнат, но след като той е подал искане да му бъде прекратено правоотношение, коректно беше Министерски съвет да гласува с предложение до президента

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа