2015 - Международна година на почвите, целта е да се акцентира на значението ѝ

04 януари 2015
Растениевъдство
0
17062
1 2 3 4
 

Бисер Христов

Институтът по почвознание агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров" се включи в подетата световна инициатива "2015 - Международната година на почвите".

На 5 декември 2014 от Нова Зеландия до САЩ бе отбелязан Световният ден на почвите, като по този начин бе даден старт на международната година на почвите.

Проф. Райнер Хорн, президент на Международния съюз по почвознание (IUSS) изпрати писмено изявление до ООН и ФАО, с което обърна внимание на опазването на почвите като уязвим, чувствителен и невъзобновим природен ресурс.

Според проф. Хорн трябва да се предприеме международен дебат и стратегия за устойчиво използване на почвите заради постоянно увеличаващото се население, в резултат на което много земи са безвъзвратно деградирани и изгубени поради нецелесъобразното им използване. Той апелира за обедини действия на ООН, ФАО и Международния съюз по почвознание, за важността на почвите, като основа на живота във водите и на сушата.

Институтът по почвознание агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров" отбеляза Световния ден на почвите с тържествено събрание.

Приветствие и лекции изнесоха проф. д-р Светла Русева, завеждащ направление "Почвознание" и член на Мрежата на Европейското почвено бюро и директора на института проф. д-р Тотка Трифонова.

Проф. Светла Русева запозна участниците във форума със значението на почвата, като критичен компонент на природната среда и с определящо значение за благосъстоянието на човека чрез приноса й към осигуряване на храна, вода и енергия. Освен това определяща е ролята й в намаляването на загубата на биологично разнообразие и смекчаване на измененията на климата.

В рамките на инициативата "Глобално партньорство за почвата", Организацията на ООН по прехраната - ФАО препоръча широкото признаване за важността на почвата за осигуряване на прехрана на човечеството и нейната ключова роля в екосистемите.

Общото събрание на ООН, с резолюция на 68-та сесия от 20 декември 2013 г. взе решение на 5 декември да бъде отбелязван ежегодно световният дена на почвата, а 2015 година да бъде обявена за международна година на почвата и призова всички правителства, регионални и международни организации, неправителствени организации, частният сектор и други заинтересовани страни да дадат принос към честването на световния ден и международната година на почвата.

Проф. Русева отбеляза парадоксалната пропаст между знанията и опита на почвоведската общност - от една страна, и липсата на заинтересованост за почвата в останалата част от обществото и неговите лидери - от друга. И насочи вниманието на аудиторията към възможните комуникационни стратегии за повишаване информираността на обществото.

Директорът на ИПАЗР "Н. Пушкаров" проф. Тотка Трифонова представи доклад за целите и постиженията на Института в областта на научните и приложни изследвания, консултантската дейност, обучението на докторанти и фермери, които утвърждават Института като водеща научна организация в системата на Селскостопанската академия.

През месец май 2015 година ще се проведе международна научна конференция на тема “Земеделието и агротехнологиите в променящия се свят”, която ще съчетае отбелязването на 140 годишнина от рождението на Н. Пушкаров и световната година на почвата. Организатор на конференцията ще е ИПАЗР "Н. Пушкаров" съвместно с Българското Почвоведско Дружество, Селскостопанска академия, Министерство на земеделието и храните и др. Тази конференция ще е част от всички международни инициативи и конференции, които ще бъдат организирани по целия свят във връзка с годината на почвата.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
2754
0

Подходящи са и за засушливи райони, както и за планински терени Ваня Велинска Отглеждането на растения, които са специално предназначени за приготвяне на фураж на животните,

16245
0

Това влияе зле на сектора, защото смъква нивото на качеството, твърди Иван Чубрин, който отглежда 70 дка с ягоди и 30 дка с малини Жени Владинова с.Мало Конаре, общ.

4869
0

Отглеждането на растения, които са специално предназначени за приготвяне на фураж на животните, през последните години стана все по-ясно обособяващ се подотрасъл на растениевъдството.

6687
0

Но само 29 хил. са под контрол на БАБХ и "Растителна защита" - останалите 67 хил. се работя от "пирати", алармира Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите на

12852
0

Най-подходящи са дълбоки, леки почви, с рН близо до неутралното или леко кисело Гергана Младенова Твърди се, че България е била сред най-големите производители на аспержи в началото на ХХ век.

Още от Фермер
9
0

Засаждането на праза на постоянно място обикновено става през втората половина на юни. Ако отглеждате обаче разсад, дотогава трябва да се грижите добре за растенията.

189
0

Днес времето ще е слънчево, в сутрешните часове в отделни котловини видимостта ще е намалена, съобщи дежурният синоптик на НИМХ към БАН. Преди обяд над източните,

1116
0

Циклите по открития метод започват през пролетта Подготовката на терена се състои в засаждане и изграждане на ламаринена ограда. После се извършва химическа обработка срещу вредители.

684
0

 особено по време на летните горещини За да се развиват добре охлювите, трябва да следите още за: * състоянието на растителността; * при необходимост да се додават растения за дохранване.

1251
0

Висящите столове са перфектно място за отдих и почивка, независимо дали сте ги сложили на двора или на балкона. Още по-хубави и удобни стават, ако сами си ги направите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нито една страна не може да се справи сама с предизвикателствата на днешния свят, заяви вицепрезидентът на Китай Уан Цишан в речта си пред Международния икономически форум в Санкт Петербург. „Политизирането на икономически и търговски въпроси, както и използването на икономически санкции при най-малките провокации,

Мобилното ни приложение прави пазаруването още по-лесно и комфортно, казва изпълнителният директор на Kaufland Service - Какво е Kaufland Service, г-н Петров? - Когато решихме да изграждаме Kaufland Service в средата на 2016 г., целта ни бе да направим в България бизнес с голяма добавена стойност с високотехнологични услуги и висококвалифицирани

Жената до Боян Петров - Радослава Ненова сподели в социалните мрежи публикация за 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Към нея тя прикачва и снимка на дневниците, писани заедно с Боян по време на пътуванията им. С публикацията си Радослава има за цел да увери, че получава подкрепа и чрез писма,

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа