2015 - Международна година на почвите, целта е да се акцентира на значението ѝ

04 януари 2015
Растениевъдство
0
15946
1 2 3 4
 

Бисер Христов

Институтът по почвознание агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров" се включи в подетата световна инициатива "2015 - Международната година на почвите".

На 5 декември 2014 от Нова Зеландия до САЩ бе отбелязан Световният ден на почвите, като по този начин бе даден старт на международната година на почвите.

Проф. Райнер Хорн, президент на Международния съюз по почвознание (IUSS) изпрати писмено изявление до ООН и ФАО, с което обърна внимание на опазването на почвите като уязвим, чувствителен и невъзобновим природен ресурс.

Според проф. Хорн трябва да се предприеме международен дебат и стратегия за устойчиво използване на почвите заради постоянно увеличаващото се население, в резултат на което много земи са безвъзвратно деградирани и изгубени поради нецелесъобразното им използване. Той апелира за обедини действия на ООН, ФАО и Международния съюз по почвознание, за важността на почвите, като основа на живота във водите и на сушата.

Институтът по почвознание агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров" отбеляза Световния ден на почвите с тържествено събрание.

Приветствие и лекции изнесоха проф. д-р Светла Русева, завеждащ направление "Почвознание" и член на Мрежата на Европейското почвено бюро и директора на института проф. д-р Тотка Трифонова.

Проф. Светла Русева запозна участниците във форума със значението на почвата, като критичен компонент на природната среда и с определящо значение за благосъстоянието на човека чрез приноса й към осигуряване на храна, вода и енергия. Освен това определяща е ролята й в намаляването на загубата на биологично разнообразие и смекчаване на измененията на климата.

В рамките на инициативата "Глобално партньорство за почвата", Организацията на ООН по прехраната - ФАО препоръча широкото признаване за важността на почвата за осигуряване на прехрана на човечеството и нейната ключова роля в екосистемите.

Общото събрание на ООН, с резолюция на 68-та сесия от 20 декември 2013 г. взе решение на 5 декември да бъде отбелязван ежегодно световният дена на почвата, а 2015 година да бъде обявена за международна година на почвата и призова всички правителства, регионални и международни организации, неправителствени организации, частният сектор и други заинтересовани страни да дадат принос към честването на световния ден и международната година на почвата.

Проф. Русева отбеляза парадоксалната пропаст между знанията и опита на почвоведската общност - от една страна, и липсата на заинтересованост за почвата в останалата част от обществото и неговите лидери - от друга. И насочи вниманието на аудиторията към възможните комуникационни стратегии за повишаване информираността на обществото.

Директорът на ИПАЗР "Н. Пушкаров" проф. Тотка Трифонова представи доклад за целите и постиженията на Института в областта на научните и приложни изследвания, консултантската дейност, обучението на докторанти и фермери, които утвърждават Института като водеща научна организация в системата на Селскостопанската академия.

През месец май 2015 година ще се проведе международна научна конференция на тема “Земеделието и агротехнологиите в променящия се свят”, която ще съчетае отбелязването на 140 годишнина от рождението на Н. Пушкаров и световната година на почвата. Организатор на конференцията ще е ИПАЗР "Н. Пушкаров" съвместно с Българското Почвоведско Дружество, Селскостопанска академия, Министерство на земеделието и храните и др. Тази конференция ще е част от всички международни инициативи и конференции, които ще бъдат организирани по целия свят във връзка с годината на почвата.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
0
0

Съюзът на Дунавските овощари кани изложители и посетители на третото за град Русе специализирано овощарско изложение, което се организира съвместно с годишното събрание на сдружението.

360
0

Френският кооператив предлага изключително добро порфолио при слънчоглед. Безспорно внимание привлича системата OR Master, която предлага ефективни решения за борба със синята китка.

5436
0

През януари в култивационните съоръжения започва отглеждането на разсад, предназначен за ранно полско производство на зеленчуци. Сеитбата на семената трябва да се проведе в срокове съобразени с

1134
0

Сумарно ЕС-28 е вторият най-крупен земеделски производител в света след Китай и пред Индия и САЩ. През 2015 г. земеделското производство на общността се оценява на $331.4 милиарда.

2736
0

Доц. д-р Енчо Мянушев Глобалното партньорство за почвата е инициатива на ФАО, лансирана през 2012 г. от 144-тия Съвет на организацията в подкрепа на почвата като безценен, ограничен,

Още от Фермер
630
0

Сънят предпазва от грип, защото регенерира имунната система, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Този грипен сезон е много тежък в САЩ, където върлува щамът H3N2.

243
0

Софийска градска прокуратура предаде на съд шест длъжностни лица от ръководството на „Напоителни системи“ ЕАД – изпълнителни директори и членове на Съвета на директорите. На Ст. Г.

576
0

Форумът е на 29 януари в Брюксел Първото заседание на Съвета на министрите на ЕС във формат земеделие и рибарство по време на Българското председателство ще се проведе на 29 януари в Брюксел.

171
0

През следващото денонощие на много места в равнинната част от страната ще има инверсионна облачност или мъгла. В часовете около обяд облачността ще се разкъсва и намалява,

3789
0

Проучване показва, че когато в една ферма живеят не само котки, но и кучета, борбата с плъховете е по-успешна, тъй като гризачите се превръщат в техен общ враг.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българският национален отбор по футбол е в група 3 на дивизия С за първия турнир европейска лига на нациите. Другите три отбора са Словения, Норвегия и Кипър. Жребият се тегли в Лозана в момента, а по-късно ще бъде и изработена програмата на мачовете. Играе се всеки срещу всеки при разменено гостуване,

При пазарни злоупотреби и манипулации на пазара на ток и газ глобите за физически лица са 15 000 лв., за фирмите – 150 000 лв., предвиждат проект за промени в Закон за енергетиката       Министърът на енергетиката и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране могат за изискват съществуващи записи на телефонни разговори и предаване

Истанбулската конвенция се разглежда от днес в комисиите на Народното събрание, установи проверка на "24 часа". Това означава, ще може да бъде включена в дневния ред за пленарната зала още следващата сряда. Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова и съпартийците й поискаха на пресконференция в НС да има референдум,

Отговор:В Министерството на земеделието е съставена работна група, която ще подготвя наредбата за условията и реда за кандидатстване по подмярката - така че засега не може да се даде най-конкретен отговор....
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.