Нашествие от полски мишки, известни под името полевки, има в зърнените масиви в област Пазарджик, съобщи Васил Михайлов, експерт в Службата по съвети в земеделието в Пазарджик. Миграцията на този вид минава през посевите от житни култури и унищожава голяма част от тях, ако не се проведе растителна защита. Около 60% от площите са засегнати от полевката, предаде "Фокус".

По-сериозно е положението в люцерновите площи в землищата на селата Хаджиево и Синитево. Причините за тази по-висока плътност на полските мишки, освен топлото време през тази есен, е това, че много от териториите се засяват след предшествени култури от слънчоглед, където има паднали семена. Стопаните трябва да обследват площите и да сигнализират за нашествие на гризача.

Важно е, че този вид трябва да се унищожава само с разрешени препарати, като се вземат всички мерки да не се навреди на дивеча в полските масиви и на прелетните птици. Забранено е площното разхвърляне на препаратите за защита, тъй като голяма част от птиците се хранят със семена и растения от полето. Това е единственият възможен метод за третиране на площите и унищожаване на вредителя. Другият вариант е дълбоката оран, която частично убива част от мишките. Третирането на площите трябва да става под контрола на агроном.