Ябълката е най-богатият на сортове овощен вид. В света има над 12,500 сортове ябълки.
В практиката сортовете ябълки се различават по времето на узряване, оцветяването на плодовата кожица и вкуса на плодовете.
Според времето на узряване ябълките се категоризират на ранни, средноранни и късни сортове. Според вкуса си сортовете ябълки се делят на две големи групи - сортове със сладко месо и такива с кисело месо. Според оцветяването на плодовата кожица биват жълти и червени.
Институтът по земеделие - Кюстендил (ИЗ-Кюстендил) е един от малкото институти, които продължават със селекционната работа върху овощните видове - ябълки, череши, круши, сливи, кайсии.
Представяме няколко български сортове ябълки от ИЗ-Кюстендил, селекционирани от доц. д-р Атанас Благов, с които може да обогатите сортовата структура на вашите насаждения.
Бесапара - нов ябълков сорт, устойчив на струпясване. Сортът е на името на стар тракийски град, руини от който и сега съществуват южно от гр. Пазарджик, в подножието на Бесапарските ридове.
Сортът е получен от кръстоска между сортовете Флорина и Макфрии. Дървото е родовито, с умерена растежна сила. Плодовете са със средно тегло от 180 до 200 грама, яркочервено оцветени и с много добро качество на плодовото месо. Зреят към края на септември и се съхраняват до февруари.
Като устойчив на струпясване сорт осигурява производството на висококачествени ябълкови плодове с редуциран брой фунгицидни пръскания.
Горана - Нов сорт, слабо чувствителен на струпясване. Получен от кръстоска между сортовете Прима и Купър 4.
Дървото е с умерена растежна сила. Притежава редовна и висока родовитост. Плододава главно на едно и двугодишна дървесина. Плодовете са със атрактивен външен вид и много добри вкусови качества. Те са едри (180-220 г), кълбовидно-конични със слаб восъчен налеп. Плодовата кожица е зелено-жълта, покрита с тъмночервен покровен цвят. Плодовото месо е твърдо, кремаво оцветено. Плодовете зреят към края на септември. Съхраняват се продължително време при обикновени условия.
Марлена - Нов сорт, устойчив на струпясване. Получен от кръстоска между Флорина и Макфрий.
Дървото е с умерен растеж. Плододава главно на едно и двугодишна дървесина. Сортът притежава редовна и висока родовитост. Плодовете са едри - между 170 и 210 г, с красив външен вид и отлични вкусови качества. Те са покрити почти изцяло от светло червен покровен цвят. Зреят към 20 септември и се съхраняват до месец януари при обикновени условия.
Като устойчив на струпясване сорт осигурява производството на висококачествени ябълкови плодове с редуциран брой фунгицидни пръскания.
Мартиника - Нов сорт, устойчив на струпясване. Получен от кръстоска между сортовете Прима и Секай-ичи.
Растежната сила е близка с тази на Прима. Плододава редовно и дава високи добиви. Плодовете са едри - между 175 и 200 г, с красив външен вид и отлични вкусови качества. Ярко червено оцветени. Плодовото месо е с много добро качество. Зреят почти едновременно с тези на Елегия, през втората половина на септември. При обикновени условия се съхраняват до края на януари.
Като устойчив на струпясване сорт осигурява производството на висококачествени ябълкови плодове с редуциран брой фунгицидни пръскания.
Елегия - Нов сорт, слабо чувствителен на струпясване. Получен от комбинацията Прима х Купър 4.
Дървото е родовито, с умерен до силен растеж. Плододава главно на едно и двугодишна дървесина. Плодовете са с тегло от 170-180 г., с красив външен вид и отлични вкусови качества. Беритбената зрялост настъпва през втората половина на септември. Съхранява се продължително при обикновени условия.
Коментари