Земеделието е узряло да се учи

02 ноември 2014
Агробизнес
0
12159
1 2
 

Опита си споделя Иво Петрушев, председател на СИС КООП Земеделска кооперация

Интервю на Алма Давидова

- Известно е колко трудна е мисията коопериране на земеделските стопани у нас. А то става все по-необходимо за оцеляването, особено на средните и дребни фермери. Как се справяте вие и какво представлява вашата Земеделска кооперация СИС КООП?

- Целта на кооперацията, която е част от Финансова група СИС е да приложим практиките, които действат в развитите земеделски стопанства в Европа и по-специално Италия и Франция. Членове сме на Българо-италианската камара, за да черпим опит и иновации.

Опитваме се от началото на 2011 година да предлагаме пълната гама услуги, от които има нужда един стартиращ земеделец. Независимо от възрастта и социалното ниво можем да помогнем на всеки, който иска да се занимава със земеделие, да гледа животни или да е занаятчия. Сега вече имаме 180 кооператора и общо 45 000 декара земеделска земя, овощни градини,оранжерии, кози, овце, крави. Фермерът може да притежава от 5 глави до 300 глави - ако животните са над 300 вече им съдействаме за банково посредничество. Опитваме се да им даваме безплатни съвети как да подобрят това, което вече притежават.

- Как пласират продукцията си вашите кооператори?

- Когато преговаряме с големи вериги или купувачи, които примерно искат 200-300 крави, ние ги обединяваме за една обща доставка. Така гарантираме както на купувача качествотото, така и на самите фермери, че ще получат изгодна цена. Ефектът е, че те са доволни, освобождават се от неприсъщи за тях дейности и могат да подобряват стопанството си на база на труда, който полагат. Големите вериги сключват договори с нас, в качеството на партньор, а ние им доставяме чиста продукция.

Миналата седмица например сме продали на наши кооператори общо 300 овце. Гарантираме на големия купувач качеството, защото все пак сме институция, а продавачите са спокойни, че получават парите си навреме. Имат и възможност да се развиват, защото виждат, че пазарът е гарантиран, което е много важно. Занимават се с това, от което разбират. А ние им казваме коя европрограма и коя застраховка са подходящи за конкретния случай.

В момента отваряме и магазин в София /на бул. Патриарх Евтимий/, който да продава само продукция на кооператори.

- Как по-конкретно /освен с финансиране/ подкрепяте фермерите?

- Показваме им реално каква ще бъде печалбата и помагаме да вземат правилните решения - например да изберат тор, порода животни, правилната култура, която ще отглеждат. Ако са билки, определяме според района и търсенето на пазара вида билка, помагаме за заготовката и после я изкупуваме на фиксирана цена.

Същевременно им помагаме за помощите по европейските програми и застраховки, защото имаме специалисти в тези области. Например при агрозастраховките има грантове, но хората трябва да дадат пари и от себе си. Ние ги финансираме авансово, за да си платят, а после държавата отпуска субсидията. Така им даваме и възможност да си застраховат продукцията и стоката. Знае се, че повечето земеделски производители не ползват сега тази услуга.

- Какви са условията за членуване в кооператива?

- Минималната дялова вноска е 50 лева - еднократно. После, ако иска, може да внесе повече, за да получава дивиденти като кооператор или да остави пари срещу лихва /поносима/ с допълнителни вноски - това си е решение на кооператора.

В рамките на 3 години вече повечето членове започват да свикват с начина на работа - т.е. с истинската взаимопомощ. Получават и бюлетин на 3 месеца.

- Според Вас земеделието ни вече узряло ли е за подобно коопериране?

- Узряло е да се учи...Защото преди пет години никой дребен стопанин не приемаше съвети. А и на нас вече ни става по-лесно, защото когато имаш препоръки от доволен стопанин в едно село и други вече ти имат доверие - то се вижда, че има ефект. Нараства интересът към нас и на семинарите, които организираме из цялата страна идват все вече повече хора.

Имаме кооператори, които се вслушват в нашите съвети и стопанствата им стават все по-добри. При нас няма празни обещания - нека ни повярват на база доказателства.

Когато видят, че ние изпълняваме това, което са искали, но не са успели сами да направят, те се превръщат в нашата истинска реклама.

И реално съчетанието между кредитиране, консултации за начина на управление на стопанството плюс европейските програми и застраховките дават един много добър ефект.

Целта е в рамките на 3 години да достигнем 1000 действащи кооператора.

- С какви проблеми се сблъсквате при "кооперирането"

- Проблемите са бавният начин на промяна - да го наречем манталитет.

Липсата на европейски програми в момента също е голям проблем. Хората са стартирали земеделие с малко средства и повечето с идеята, че ще си помогнат с евросредствата. Те са в задънена улица - трябва да спрат бизнеса, в който са заложили всичко - банката не им дава пари.. те просто имат нужда от комплексна помощ...

- Разкажете ни по-конкретно за бизнеса на някои от вашите член-кооператори.

- Показателен е примерът за малка ферма с овце в района на Благоевград. Жената стартира с 25 овце преди две години и половина. В момента помагаме да си направи нова ферма от първа категория, за да може да си сложи млекомат /взимаме го по европейска програма/ в Благоевград. Така тя ще затвори изцяло кръга. Фермерът получава един завършен продукт от нас, а неговата задача е просто да си гледа животните.

По отношение на оранжериите работим с европейски партньори /в Италия/.Имаме над 20 оранжерийни зеленчукари. Целта е постепенно да приложим модерни методи, които да намалят болестите по зеленчуците - да се повиши качеството - така ще продаваме на по-висока цена.

При овошките проблемите са със застраховките. В Казанлъшко например биофермер отглежда ябълки и сливи. Стопанството е направено преди време по САПАРД. Намира се на границата на националния парк, но дивите животни изгризват дърветата. Проблемът е, че застрахователните компании не застраховат за подобно "бедствие". Ние потърсихме решение с ограда...Така се сблъскваме с казуси, които ни карат с всеки ден да се чувстваме все по-важни и значими. Специализирани сме вече в най-различни модели.

Например в сектора на билките - имат голям потенциал, особено в изостаналите райони - не изскват някакви големи инвестиции. Избираме подходящата билка, според пазара и съответния район.

След като вече знаем какво иска купувача помагаме на самия земеделец да заготви билката. В Кюстендилско имаме база. В Сливен за първи път имаме култивирано отглеждане. Помогнахме на стопанина да засее 5 дка и му казахме каква да е билката - финансирахме поливната система и семената и срещу процент от печалбата ги продадохме - той е доволен. Разработваме този проект и в района на Своге.

- С какви услуги кооперацията улеснява своите членове?

- Целта е малките стопанства наистина да станат ефективни, чрез подходящото планиране - не една година да печелят, а три да губят. Стандартът трябва да е гарантиран. Имаме 25 офиса в страната - консултанти посещават един път месечно селата.

На всеки кооператор предлагаме пакет, който включва ветеринар и агроном и определен брой оператори.

Всъщност ако кооператорът плаща сам тези услруги, те ще му излязат много по-скъпо. Това, което досега сме инвестирали вече дава резултат и хората имат нагледни примери защо да станат кооператори.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
11916
0

Увеличаването на брутната реколта от чесън в Китай за сезон 2017 г. и излишъкът от него в складовете, поставиха под огромен натиск световния пазар и предизвикаха срив на световните цени.

3879
0

ДФ „Земеделие“ преведе субсидиите по останалите схеми за обвързано с производството подпомагане за зеленчуци, съобщиха от фонда. Близо 6000 земеделски стопани,

2340
0

Заповедта на министъра на земеделието, храните и горите, с която се одобрява специализираният слой, буквално наречен "Площи, допустими за подпомагане",

2601
0

Европейската асоциация на производителите на тютюн УНИТАБ излиза с декларация до всички държави в ЕС. Това стана ясно на среща на земеделския министър Румен Порожанов с изпълнителния комитет на

1305
0

Кризата в търговските отношения между САЩ и ЕС може да има драматично отрицателно въздействие върху американските доставчици на червени боровинки, за които Европа е основен пазар.

Още от Фермер
6228
0

Прополисът или "пчелното лепило" е смес от смоли, която пчелите събират от пъпки и растителни смоли. Прополисът се използва от пчелите в кошера заради антимикробните и антивирусните свойства.

2493
0

Най-важната причина за безплодие при кравата са маточните възпаления, които в практиката са по-известни като ендометрити. По миризмата и цвета на маточните изтечения може да се определи дали

11952
0

Гергана Младенова, Виктор Бичев Ако говорим за лесни за отглеждане орхидеи, на първо място се нарежда фаленопсисът. Латинското наименование на рода много точно говори за цветовете на представителите

6723
0

За да се образуват гладки отрези, резитбата се прави с остър овощарски нож (косер). Трионът се използва в случаите, когато тсе налагат корекции на скелетни и полускелетни клони.

4329
0

С трайното затоплянето на времето в кошерите постъпва все повече нектар и цветен прашец. Това води до бързото нарастване на пчелните семейства. Тази година това се очаква да стане през последната

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Анна Дамянова прибрала тайно заточени към лагерите на смъртта, мъжът ѝ - шеф на полицията в Скопие, ѝ помага, разказва известната пиарка В началото на март 1943 г. еврейската общност в Скопие е уведомена, че на 11 март всички трябва да се съберат на жп гарата. Секретна грама за това пристига и в дома на градоначалника и областен полицейски шеф

Траките винаги са били обект на интерес от страна на археолози, историци и обикновени хора. Културното наследство, което са ни завещали е необозримо, а това че непрестанно се откриват нови и нови находки, всъщност ни доказва колко малко знаем за тях – за техния бит, за обичаите им, за това къде какви племата са живяли или как са изглеждали траките

Всяка година през пролетта часовниците минават с един час напред. И всяка година всички са недоволни. А е толкова лесно всички да са щастливи. Достатъчно е някой да се сети да сменя часа не в събота срещу неделя, а в петък по обед! *** За да различим истинския швейцарски часовник от ментетата, трябва да го хвърлим с все сила в пода на магазина.

Отговор:За съжаление няма химически продукти, които са подходящи за таза цел. Просто трябва да подкопаете дънера и да се опитате да извадите корените му.
youtube video
Към галерията с видеа