Земеделието е узряло да се учи

02 ноември 2014
Агробизнес
0
13509
1 2
 

Опита си споделя Иво Петрушев, председател на СИС КООП Земеделска кооперация

Интервю на Алма Давидова

- Известно е колко трудна е мисията коопериране на земеделските стопани у нас. А то става все по-необходимо за оцеляването, особено на средните и дребни фермери. Как се справяте вие и какво представлява вашата Земеделска кооперация СИС КООП?

- Целта на кооперацията, която е част от Финансова група СИС е да приложим практиките, които действат в развитите земеделски стопанства в Европа и по-специално Италия и Франция. Членове сме на Българо-италианската камара, за да черпим опит и иновации.

Опитваме се от началото на 2011 година да предлагаме пълната гама услуги, от които има нужда един стартиращ земеделец. Независимо от възрастта и социалното ниво можем да помогнем на всеки, който иска да се занимава със земеделие, да гледа животни или да е занаятчия. Сега вече имаме 180 кооператора и общо 45 000 декара земеделска земя, овощни градини,оранжерии, кози, овце, крави. Фермерът може да притежава от 5 глави до 300 глави - ако животните са над 300 вече им съдействаме за банково посредничество. Опитваме се да им даваме безплатни съвети как да подобрят това, което вече притежават.

- Как пласират продукцията си вашите кооператори?

- Когато преговаряме с големи вериги или купувачи, които примерно искат 200-300 крави, ние ги обединяваме за една обща доставка. Така гарантираме както на купувача качествотото, така и на самите фермери, че ще получат изгодна цена. Ефектът е, че те са доволни, освобождават се от неприсъщи за тях дейности и могат да подобряват стопанството си на база на труда, който полагат. Големите вериги сключват договори с нас, в качеството на партньор, а ние им доставяме чиста продукция.

Миналата седмица например сме продали на наши кооператори общо 300 овце. Гарантираме на големия купувач качеството, защото все пак сме институция, а продавачите са спокойни, че получават парите си навреме. Имат и възможност да се развиват, защото виждат, че пазарът е гарантиран, което е много важно. Занимават се с това, от което разбират. А ние им казваме коя европрограма и коя застраховка са подходящи за конкретния случай.

В момента отваряме и магазин в София /на бул. Патриарх Евтимий/, който да продава само продукция на кооператори.

- Как по-конкретно /освен с финансиране/ подкрепяте фермерите?

- Показваме им реално каква ще бъде печалбата и помагаме да вземат правилните решения - например да изберат тор, порода животни, правилната култура, която ще отглеждат. Ако са билки, определяме според района и търсенето на пазара вида билка, помагаме за заготовката и после я изкупуваме на фиксирана цена.

Същевременно им помагаме за помощите по европейските програми и застраховки, защото имаме специалисти в тези области. Например при агрозастраховките има грантове, но хората трябва да дадат пари и от себе си. Ние ги финансираме авансово, за да си платят, а после държавата отпуска субсидията. Така им даваме и възможност да си застраховат продукцията и стоката. Знае се, че повечето земеделски производители не ползват сега тази услуга.

- Какви са условията за членуване в кооператива?

- Минималната дялова вноска е 50 лева - еднократно. После, ако иска, може да внесе повече, за да получава дивиденти като кооператор или да остави пари срещу лихва /поносима/ с допълнителни вноски - това си е решение на кооператора.

В рамките на 3 години вече повечето членове започват да свикват с начина на работа - т.е. с истинската взаимопомощ. Получават и бюлетин на 3 месеца.

- Според Вас земеделието ни вече узряло ли е за подобно коопериране?

- Узряло е да се учи...Защото преди пет години никой дребен стопанин не приемаше съвети. А и на нас вече ни става по-лесно, защото когато имаш препоръки от доволен стопанин в едно село и други вече ти имат доверие - то се вижда, че има ефект. Нараства интересът към нас и на семинарите, които организираме из цялата страна идват все вече повече хора.

Имаме кооператори, които се вслушват в нашите съвети и стопанствата им стават все по-добри. При нас няма празни обещания - нека ни повярват на база доказателства.

Когато видят, че ние изпълняваме това, което са искали, но не са успели сами да направят, те се превръщат в нашата истинска реклама.

И реално съчетанието между кредитиране, консултации за начина на управление на стопанството плюс европейските програми и застраховките дават един много добър ефект.

Целта е в рамките на 3 години да достигнем 1000 действащи кооператора.

- С какви проблеми се сблъсквате при "кооперирането"

- Проблемите са бавният начин на промяна - да го наречем манталитет.

Липсата на европейски програми в момента също е голям проблем. Хората са стартирали земеделие с малко средства и повечето с идеята, че ще си помогнат с евросредствата. Те са в задънена улица - трябва да спрат бизнеса, в който са заложили всичко - банката не им дава пари.. те просто имат нужда от комплексна помощ...

- Разкажете ни по-конкретно за бизнеса на някои от вашите член-кооператори.

- Показателен е примерът за малка ферма с овце в района на Благоевград. Жената стартира с 25 овце преди две години и половина. В момента помагаме да си направи нова ферма от първа категория, за да може да си сложи млекомат /взимаме го по европейска програма/ в Благоевград. Така тя ще затвори изцяло кръга. Фермерът получава един завършен продукт от нас, а неговата задача е просто да си гледа животните.

По отношение на оранжериите работим с европейски партньори /в Италия/.Имаме над 20 оранжерийни зеленчукари. Целта е постепенно да приложим модерни методи, които да намалят болестите по зеленчуците - да се повиши качеството - така ще продаваме на по-висока цена.

При овошките проблемите са със застраховките. В Казанлъшко например биофермер отглежда ябълки и сливи. Стопанството е направено преди време по САПАРД. Намира се на границата на националния парк, но дивите животни изгризват дърветата. Проблемът е, че застрахователните компании не застраховат за подобно "бедствие". Ние потърсихме решение с ограда...Така се сблъскваме с казуси, които ни карат с всеки ден да се чувстваме все по-важни и значими. Специализирани сме вече в най-различни модели.

Например в сектора на билките - имат голям потенциал, особено в изостаналите райони - не изскват някакви големи инвестиции. Избираме подходящата билка, според пазара и съответния район.

След като вече знаем какво иска купувача помагаме на самия земеделец да заготви билката. В Кюстендилско имаме база. В Сливен за първи път имаме култивирано отглеждане. Помогнахме на стопанина да засее 5 дка и му казахме каква да е билката - финансирахме поливната система и семената и срещу процент от печалбата ги продадохме - той е доволен. Разработваме този проект и в района на Своге.

- С какви услуги кооперацията улеснява своите членове?

- Целта е малките стопанства наистина да станат ефективни, чрез подходящото планиране - не една година да печелят, а три да губят. Стандартът трябва да е гарантиран. Имаме 25 офиса в страната - консултанти посещават един път месечно селата.

На всеки кооператор предлагаме пакет, който включва ветеринар и агроном и определен брой оператори.

Всъщност ако кооператорът плаща сам тези услруги, те ще му излязат много по-скъпо. Това, което досега сме инвестирали вече дава резултат и хората имат нагледни примери защо да станат кооператори.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
72
0

Течен тъмен шоколад на българската биокомпания Хармоника спечели награда на Great Taste Award. "Тъмно кафяв цвят и шоколадов аромат, прекрасно топящ се вкус и изненадващо мека, кремообразна текстура.

1116
0

На 23 август т.г. учените ще представят селекционираните нови десертни и винени сортове лози, както и ще предложат лози за реализация на желаещите. В четвъртък от 10.30 ч.

5373
0

Могат да се намерят на електронната страница на Държавен фонд "Земеделие" и общо са 9 456 на брой - отнасят се за площите, декларирани от повече от един кандидат за кампания 2018.

4365
0

Русия възнамерява да предостави на китайски инвеститори огромно количество земя за селскостопански проекти. Това заяви директорът на инвестиционния отдел на Агенцията на Далечния изток за привличане

2916
0

Институт за агростратегии и иновации, в партньорство с Агенция за регионално и икономическо развитие-Враца, партньор по проект БАЛКАНЕТ, набират иновативни идеи и добри практики за продукти,

Още от Фермер
153
0

Рязко са намалели тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско, съобщава Кмета.бг. Например в най-голямото село в общината - Брезница тютюнопроизводителите тази година са само двама от близо 4000 жители.

198
0

Летни разядки и сосове като доматен сос с босилек и домашен кетчуп ще са фокус на утрешното издание на Фермерския фестивал пред земеделското министерство.

378
0

Ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в северните райони на Западна и Централна България ще превали и прегърми.

1449
0

ДФ "Земеделие" започна изплащането на финансовата подкрепа по схемата на минималната държавна помощ de minimis, съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013. Това съобщиха от пресцентъра на ДФ "Земеделие".

6804
0

1) Покривното платно (в случая питите се покриват с платно, одеяло и възглавници)- трябва да пропуска влага и да задържа топлината, т.е. не трябва да е заклеено.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сигнал за открито мъртво бебе е подаден вчера в 14,48 часа в полицията в Хасково, съобщиха от ОД на МВР в Хасково. Съобщението е подадено от депото за битови отпадъци намиращо се на сметището край село Гарваново. При работата си, служители от депото са открили трупа на новородено бебе. Назначена е аутопсия.

Броят на потребителите на интернет в Китай е достигнал 802 милиона в края на юни, което е с 3,8% повече в сравнение с шест месеца по-рано, сочат данни от доклад за развитието на интернет в страната, съобщава bulgarian.cri.cn. Благодарение на увеличението, процентът на достъпност до интернет в страната е достигнал 57,7, като 26,

Подготвящият се за трета мисия на Международната космическа станция японски астронавт Соичи Ногучи написа в Туитър, че най-важното нещо в космоса е тоалетната и правилното й използване, съобщава сайтът РИА Новости. "Едно от най-важните умения в орбита е правилното използване на WC-то!" Към своето съобщение японският астронавт пусна и илюстрация.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа