Кивито или актинидия вече стана ценена и отглеждана култура у нас. Малко са вече областите, където не може да се отглежда ценната овощна култура. Много наши читатели вече се интересуват от отглеждането му, но не знаят какви сортове да засадят.
За сведение, броят сортове киви по света е ограничен.
Ето няколко перспективни сорта.
Хейуърд или Чико
Новозеландски сорт, създаден от Хейуърд Райт. Това е основният, най-едроплоден сорт, който се разпространява в света. Родовитостта му е по-умерена.
Плодовете узряват в края на октомври и в първите дни на ноември. Плодове имат овална форма, достигат 75 г и размери 62x45x43 мм, а отделни плодове имат маса до 160 г. Месото е сочно, сладко-кисело, ароматно и с отлични вкусови качества.
Абот
Новозеландски сорт, създаден през 1920 г. Растенията са буйно растящи и се отличават с висока родовитост.
При нашите условия плодовете на този сорт киви узряват около 25 октомври. Те са средно едри, с маса от 50 г и размери 60x40x35 мм. Плодовата кожица е кафеникава, с гъсто разположени власинки. Месото е зелено, сладко-кисело, с приятен вкус и аромат.
Бруно
Създаден от Бруно Джуст в Нова Зеландия. Растенията имат буен растеж и добра родовитост.
Плодовете на този сорт узряват до 19-20 октомври. Те са удълженоцилиндрични, средно едри, с маса от 54 г и с размери 68x37x35 мм. Кожицата е кафеникава и по-слабо овласена. Месото е зелено, сладко-кисело, с много добри вкусови качества и приятен аромат.
Монти
Растенията имат умерен растеж, склонни са към претоварване и са със добра екологична пластичност.
Плодовете на този сорт зреят обикновено около 25 октомври. Те са цилиндричнозаострени, с маса от 47 г и размери 58x37x35 мм. Плодовата кожица е кафеникава, силно овласена. Месото е сочно, с приятен вкус.
Коментари