Много наши читатели започнаха да се интересуват от тази изключително полезна култура – облепихата. Растението е малко познато, както за нашите читатели, така и за почти всички други. Затова споделяме информация каква точно култура е облепихата.

 

Облепихата (Hippophae rhamnoides) е многогодишен храст или дърво от сем. Elaeagnaceceae – Миризливо-върбови. Името й идва от обвития плътно до стъблото и клоните плод. Дивите форми са с бодли, но много от селекционираните са безбодливи.

Културата достига до височина от 3 до 5-6 м и образува мощна, но плитка коренова система. Плодът наподобява този на дряна. Вкусът на плодовете е сладък, при някои сортове приятно горчиво-кисел, с аромат, напомнящ ананас.

 

Облепихата е двудомно растение, което означава, че има мъжки и женски екземпляри. Прашецът от мъжки растения се пренася върху женските от вятъра - до 100 м, като едно такова растение може да опрашва 10–12 женски.

МЪЖКИТЕ И ЖЕНСКИТЕ РАСТЕНИЯ СЕ РАЗПОЗНАВАТ ПО ПЪПКИТЕ !

При женските растения пъпките са малки, покрити само две люспи и растат прибрани към стъблото. При мъжките растения пъпките са големи, стърчащи от стъблото и покрити с три–четири люспи.

 

Цъфтежът е сравнително късен. Дървото започва да плододава след 4-ата година, но при благоприятни условия и по-рано. Средният добив е от 5 до 25 кг от дърво.


Облепихата е изключително студоустойчива култура, като издържа до -40, -50°С. Това, както и способността да образува грудки с азот-фиксиращи бактерии я прави подходяща като укрепително средство за усвояване на леки, песъчливи и сравнително бедни почви.

Облепихата представлява и великолепно декоративно парково растение, подходящо за любителски цели във всеки двор и вила.