Много домашни производителите на ракия ни помолиха за тази рецепта, която е изпробвана.

Особеност при нея е, че морковите имат ниска захарност, затова се налага повишаване на захарното съдържание поне до 10 - 12%.

В домашни условия използвайте следната рецепта:

. Морковите се почистват от повредени участъци, измиват се, рендосват се и се поставят в казан. Заливат се с вода, нивото на която да е 5-6 см над тях.

Загряват се до кипване, което трябва да продължи на кротък огън 10-15 минути с разбъркване. Казанът се сваля от огъня и се оставя за охлаждане.

Взема се средна проба от течната фаза, на която се определя захарното съдържание с битов захаромер.

Измерва се и общият обем на сварения материал и след това той се прехвърля в съда за ферментация.

Как се изчислява количеството захар за добавяне?

Водете се от правилото, че с внасянето на 1 кг захар в 100 л материал захарният процент се повишава с единица. Ако захарното съдържание на материала е 4%, на 100 литра се добавят 8-10 кг захар.

Определеното количество захар се залива с 2 пъти повече вода от неговия обем и се кипва до пълно разтопяване - така приготвеният захарен разтвор се влива в материала за ферментация.

След като температурата спадне до около 20-22 градуса С, се добавя хлебна мая.

Дозата на маята е 1 грам за 1 литър материал. Маята се размива в хладка вода в съотношение 1:5 / например 100 г мая в половин литър вода/. След това разтворената мая се внася в 7-8 л сок, отточен от съда. Разбърква се добре и се връща в съда. Разбърква се само в горната част за бързо размножаване на дрождите. След ден-два се разбърква цялото количество.

При нормална температура ферментацията приключва за 4-6 дни.

Материалът се разбърква 2 ПЪТИ НА ДЕН.

След приключване на ферментацията, материалът се изварява ВЕДНАГА.