Тераса и беседка за подслон

04 февруари 2010
Цветя
0
18284
 

ЗОНА ЗА РЕЛАКС

Тераса и беседка за подслон

Местата за отдих в градината трябва да избирате така, че да ги използвате максимално през годината

В по-хладните дни най-доброто място за почивка е разположеното откъм слънчевата страна и защитено от вятъра.
За горещината ви трябва сянка, а когато вали, да можете бързо да се подслоните на покрита тераса или в беседка. Особено важно е и всичко в зоната за отдих да е естетически издържано, за да радва очите и душата ви, докато релаксирате.

БЕСЕДКАТА
по правило разполагате в тихата част на градината, сред зеленина и цветя. Добре е когато тя ви защитава от ветровете, а до нея има оборудвана площадка за игра или неголям водоем.
Много са начините за организиране на пространството около беседката. Можете да я обградите с хвойнови растения, скална градинка, розариум, цветни лехи с непрекъснат цъфтеж или диворастящи и плодови храсти.
Разположете беседката така ,че откъм входа й пространството да е открито.
Много важно е и в зоната за отдих да не проникват странични шумове, прах и вредни газове от преминаващи наблизо коли. Затова отделете беседката от улицата с жива ограда. Не е излишен и допълнителен параван от пергола обвита в пълзящи растения.
Мястото на зоната за отдих, разбира се, зависи и от разположението на самия дом във вашия двор. Когато тя е на едно ниво с къщата се осигурява най-добрата връзка между тях. На хълмист парцел имате две възможности - да оборудвате беседка на нивото на долния етаж, или да построите стълби, по които да стигате до мястото за отдих.
Земята под беседката задължително трябва да е равна. Това става като изравните мястото или изградите площадка от камъни , тухли или бетон. Интересно е ако повдигнете беседката над земята с опори. Това придава лекота на постройката. В този случай входът ще се повдигне и дължината на стълбите ще е по-голяма.
Изобилието на зеленина и цветя и обрамчената с оформени храсти пътечка допълнят комфорта в тази зона.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
37602
0

Хризантемите са едни от най-непретенциозните цветя. Отглеждат се лесно, а цъфтят изобилно от края на август до (а и след) първите слани през есента. Сортовете и хибридите при тези цветя са

45954
0

Лупината е красиво цвете, което цъфти през летните месеци. У нас е по-известна с името вълчи боб. Приликата в цветовете на двете растения е доста очевидна.

75690
0

Климатът се променя, а това не е добре за растенията. Свикнали сме през топлите месеци да се радваме на красотата в градината, а предния месец не ни даде много тази възможност.

24417
0

Черните листни петна по розите са причинени от фитопатогена Diplocarpon rosae или Marssonina rosae. Заболяването се проявява през лятото и есента. Първите симптоми са червеникаво - черни петна с

54234
0

Първенец на много изложби, стрептокарпусът бавно навлиза и на наша територия предимно чрез внос от Холандия. Измежду над 150 вида стрептокарпуси и неизброимите им хибриди у нас засега се предлагат

Още от Фермер
99
0

Времето ще бъде ветровито. Ще духа умерен, временно и силен вятър от запад - северозапад. Облачността ще е променлива, на много места ще превали и прегърми.

765
0

Болестта дошла от нелегален внос “Още около 115 животни трябва да бъдат евтаназирани в с. Шарково”, заяви във вторник шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол Николай Георгиев.

5823
0

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

4815
0

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

8829
0

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Освен монах и безсребърник е бил невероятен прагматик. Всяка втора дума в писмата му е за пари - Честваме 181 години от рождението на Васил Левски. Защо почти два века вече не се роди друг национален герой с толкова блестящ ореол, проф. Павлов? - Защото Левски съчетава няколко трудно съвместими характеристики – монах, учител, офицер,

Станал съм на 57 години, ли? Винаги чествам всичките си годишнини - 56, 57, 58... пошегува се с днешния си рожден ден известният актьор Кръстю Лафазанов. Той ще се събере с приятели и както винаги годината няма да се споменава - важно е, че има годишнина, казва Лафазанов с очарователната си усмивка от ухо до ухо.

Неонатологът Нина Яръкова е от първия отбор на лигата “Лекарите, на които вярваме”. Не само защото е сред педиатрите, които никога не изключват диесема, за да дадат ценен съвет за родителите в критични моменти. Но и защото е един от най-добрите преподаватели, които обучават български и чуждестранни студенти на най-важното в тази професия - да се

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа