Тераса и беседка за подслон

04 февруари 2010
Цветя
0
15251
 

ЗОНА ЗА РЕЛАКС

Тераса и беседка за подслон

Местата за отдих в градината трябва да избирате така, че да ги използвате максимално през годината

В по-хладните дни най-доброто място за почивка е разположеното откъм слънчевата страна и защитено от вятъра.
За горещината ви трябва сянка, а когато вали, да можете бързо да се подслоните на покрита тераса или в беседка. Особено важно е и всичко в зоната за отдих да е естетически издържано, за да радва очите и душата ви, докато релаксирате.

БЕСЕДКАТА
по правило разполагате в тихата част на градината, сред зеленина и цветя. Добре е когато тя ви защитава от ветровете, а до нея има оборудвана площадка за игра или неголям водоем.
Много са начините за организиране на пространството около беседката. Можете да я обградите с хвойнови растения, скална градинка, розариум, цветни лехи с непрекъснат цъфтеж или диворастящи и плодови храсти.
Разположете беседката така ,че откъм входа й пространството да е открито.
Много важно е и в зоната за отдих да не проникват странични шумове, прах и вредни газове от преминаващи наблизо коли. Затова отделете беседката от улицата с жива ограда. Не е излишен и допълнителен параван от пергола обвита в пълзящи растения.
Мястото на зоната за отдих, разбира се, зависи и от разположението на самия дом във вашия двор. Когато тя е на едно ниво с къщата се осигурява най-добрата връзка между тях. На хълмист парцел имате две възможности - да оборудвате беседка на нивото на долния етаж, или да построите стълби, по които да стигате до мястото за отдих.
Земята под беседката задължително трябва да е равна. Това става като изравните мястото или изградите площадка от камъни , тухли или бетон. Интересно е ако повдигнете беседката над земята с опори. Това придава лекота на постройката. В този случай входът ще се повдигне и дължината на стълбите ще е по-голяма.
Изобилието на зеленина и цветя и обрамчената с оформени храсти пътечка допълнят комфорта в тази зона.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
2025
0

Как да избегна изсъхването на клубените по време на съхраняването им през зимата? И съществуват ли някакви особено сигурни методи за тяхното зимуване?

1008
0

През втората половина на септември може да поставите силни луковици в чаши или да ги засадите в саксии Чашите за зюмбюли се пълнят с вода така, че между долния край на луковицата и водата да остане

3825
0

Ако имате градина на балкона, можете да се радвате на пролетните цветя като шафрани, лалета, фрезии или нарциси Късната есен е най-подходящото време да засадите балконските саксии и сандъчета.

23436
0

За да се развиват по-добре стайните теменужки, те трябва да се пресаждат веднъж годишно. Препоръчително е това да се прави през пролетта или есента. Необходимо е при пресаждането да се съблюдава

9828
0

Списъкът на културите, които можете и е нужно да разделите и да пресаждате именно в този период, е много голям: От циганчетата и игликите до божурите, лилиумите, флокса и много други.

Още от Фермер
2367
0

Омбудсманът Мая Манолова се срещна в институцията с протестиращи земеделци от Монтана – производители и собственици на земя, които я сезираха с жалба, подписана от близо 160 души,

9144
0

Важно е хипертоници и хипотоници да се съобразяват Д-р Емилия Бенова Какво се случва с хипотониците? В жегата организмът с потта губи много соли, а както е известно,

2907
0

Може да използвате и краве или козе мляко вместо кобилешко Единственото условие е да разредете кравето (или козето) мляко с вода в съотношение 3:2. ВАЖНО!

2250
0

Най-накрая след дълго чакане и запитвания от от страна на земеделски производители за парите по екомрежата Натура 2000, Държавен фонд "Земеделие" съобщи,

243
0

Най-големият по площ пожар в Сакар планина между селата Присадец, Маточина и Варник вече е локализиран, съобщи областната администрация в Хасково, цитирана от БТА.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Ситик Констракшън” прояви интерес към АЕЦ “Белене” и други големи проекти Китайски компании проявяват интерес към строителството на магистрала “Черно море”. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с тях в заседателната зала на община Бургас. Посещението на премиера в града бе изненадващо и не бе обявено предварително.

Футболистите на "Барселона" получиха специално разрешение от испанската футболна федерация в предстоящия кръг на първенството да са без имената си на гърба на фланелките. Вместо всяка фамилия там ще е изписано името на едноименния град, който стана поредната арена на ислямистски атентат в четвъртък вечерта.

Историята на първата сателитна станция в България “Пътят се вие живописно в гънките на Плана планина, прорязана от бистри ручеи, покрита с редки борови гори, зелена и примамлива. И изведнъж, като поставена от великанска ръка, изниква огромна стоманена “чаша”, която блести ослепително на слънцето. Това е антената на космическата станция...

Отговор:Изтеглянето на стъблата може да е в резултат на неблагоприятни условия на средата, както и при гъсто засаждане на растенията. Едностранчиво азотно торене също може да е проблем. Сега е препоръчително...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.