СВОБОДНИ ЕВРОПЕЙСКИ НИШИ
300 малки френски ферми успешно отглеждат охлюви
Съкращаването на природните ресурси и развитието на селския туризъм стимулират хеликултурата 0 Галските фермери прилагат смесен начин на отглеждане
Французите консумират най-много охлюви в света - около 35 000 т годишно. Задоволяването на този гастрономически интерес зависи почти изцяло от внос - основно от Турция и Украйна - на охлюви, събрани от природата. Във Франция само 3% - около 800-1000 т, са отгледани във ферми. Но съкращаването на природните източници навсякъде в Европа поощрява отглеждането на охлюви, наречено хеликултура. Във Франция това производство набра скорост през 90-те години на XX в. Днес във Франция има около 250-300 ферми. С развитието на селския туризъм нараства броят на земеделските стопани, които искат да направят малки ферми за отглеждане на охлюви, за да ги показват на туристите и да ги заинтригуват да си купят охлюви намясто.
Единствено видът Helix aspersa (Малък сив и Голям сив) може да бъде отглеждан във ферма по рационален и доходоносен начин. Прочутият бургундски охлюв (Helix pomatia) е асоциален самотник, който обича да се зарива в почвата и възпроизводството му е трудно.
Съществуват ТРИ НАЧИНА НА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ОХЛЮВИ:
На открито: охлювите се развъждат върху терен с добро изложение и размери от 20 до 100 кв. м. Електрическа ограда им пречи да се измъкнат оттам и ги предпазва от естествени врагове - таралежи, жаби, бръмбари, светулки и др.
На закрито: целият цикъл на отглеждане се осъществява в помещение с контролирана температура.
Смесен способ: най-разпространената практика във Франция: възпроизвеждането и началото на растежа на новоизлюпените охлювчета става в помещение, а следващите 4-5 месеца - на открито.
ЦИКЪЛЪТ НА ОТГЛЕЖДАНЕ
започва с възпроизводството през февруари и продължава до май. То става на закрито при условия, благоприятстващи съвкуплението: температура - най-малко 18 градуса, светлина - 18 часа, влажност - 90%.
Охлювът достига зрялост на около 4 месеца. Това личи по черупката, чийто ръб е твърд. Охлювът е хермафродит - едновременно мъжки и женски. Той има обаче нужда от партньор - не може да се самооплоди, двата охлюва се оплождат взаимно. Копулацията трае десетина часа. Коефициентът на плодовитост е около 120 яйца на всяко снасяне. При всеки цикъл охлювите може да снасят до 3 пъти. Инкубацията трае между 15 и 25 дни в зависимост от заобикалящите условия. Рандеманът на възпроизводството е между 30 и 100 процента. Бебетата охлюви се отглеждат при специален режим от 2 до 4 седмици. Смъртността в този период е между 5 и 25%. Свършат ли студовете, младите охлюви се изнасят на открито при гъстота от 250 до 300 на 1 кв. м площ.
Тогава започва ФАЗАТА НА РАСТЕЖА която продължава от май до септември.
Пирамидално изградени дъски върху терена осигуряват сянка на охлювите и най-вече им служат за "столова": върху хоризонтално разположената дъска на пирамидата (виж снимката на 15-а стр.) всяка вечер се посипва брашно от житни растения. Необходима е и добавка на около 20% калций, за да се гарантира добро развитие на черупката. С падането на нощта охлювите изпълзяват по дъските и достигат до хранилката.
Площта трябва да затревена с фуражни треви. След угояването, ако са спазени условията на отглеждане, може да се получи добив от 25 до 60% зрели охлюви със средно тегло 20 г.
Накрая се извършва селекция на охлювите, предназначени за консумация и за по-нататъшно възпроизводство.
Коментари