Кисел квас за уханен хляб

26 ноември 2009
Кулинария / Полезни съвети
0
12006
 

Как се приготвя квас за хляб?- пита читателят Христо Величков от Добрич.

Омесва се малко брашно с вода и се оставя да ферментира в една покрита чаша 10-15 дни на стайна температура. Разбърква се от време на време, като се прибавя по още малко брашно. Когато е готова, тази питка или квас има сладък мирис на ферментирал алкохол, какъвто има и пресния хляб. Може да се запази 1 -2 седмици на тъмно и прохладно място в стъклена купичка, не в пластмасова.

Процесът на ферментация на тестото е по-продължителен и бавен, от този, когато се употребява готова мая. Водата, която се използва за приготвянето не трябва да е хлорирана.

Когато се меси хляб в домашни условия, вместо мая се взема от готовия квас малко парченце, размива се в хладка вода и се меси.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Кулинария / Полезни съвети
3762
0

3 кг мед разбъркайте в 10 литра вода (по-добре минерална) и добавете 6 грама калиев метабисулфит, 6 грама винена киселина (на нейно място работа върши 1 кафена лъжичка мая за хляб) и 1 г танин.

9333
0

Във всеки дом има не малко полиетиленови торбички. Освен основното им предназначение, те могат да намерят и друго приложение. Ако месото за пържоли поставите в полиетиленов плик и след това го

8118
0

Преди да приберете домашните консерви в шкафа е добре известно време да са ви под око. Тогава много лесно ще откриете първите признаци, че нещо не е в ред и зимнината се разваля.

6957
0

Винаги е приятно, когато можете да подправите ястието или салатата със свежа зеленина. Много растения поставени във вода прорастват и много скоро можете да се радвате на нова реколта.

5405
0

Продукти: 300 г. листа от роза, килограм захар, лъжичка лимонена киселина. Начин на приготвяне: Сварява се рядък сироп от захарта и половин литър вода.

Още от Фермер
90
0

Сега парижани могат да си купуват пържоли, колбаси и кренвирши 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата, тъй като във френската столица се появи първият автомат за продажба на месни продукти.

171
0

Заради субсидия от близо 10 хил. лeвa, която животновъдът Георги Котларов е трябвало да получи до дни, е една от версиите за мелето във фермата му в Кричим, съобщава Marica.bg.

126
0

Български шофьори, чакащи с камионите си на опашката пред блокирания за движение ГКПП - Кулата, се събраха на КПП-то и блокираха трафика, както за товарни, така и за леки коли.

126
0

През последните години се забелязва засилен интерес към слънчогледовите хибриди, подходящи за белене. На няколко места в страната се изградиха мощности, които ги преработват,

216
0

За целта се избира топъл слънчев ден, без вятър - такива възможности вече имаше. Използва се кърпа, с която се покриват рамките, като открита е само тази част, която се преглежда в момента.

Отговор:

Семената засейте рано напролет в плоски съдове. Оставете ги на топло, отвътре на прозореца. Не засипвайте семената с пръстта, а само ги притиснете към нея.

Поливайте ги така, че да...

видео
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.