Оцетното вкисване се лекува в началото...

23 ноември 2009
В лозята
3
119145
 

Една от най-опасните болести

Оцетното вкисване се лекува в началото...

Силно вкиснатите вина не подлежат на оправяне

Това е една от най-опасните болести по вината. Причинява се от няколко вида оцетно-кисели бактерии. Всичките са аеробни и се развиват при широк достъп на виното до въздуха. Нападат се най-често слабоалкохолни, бедни на екстракт вина, съхранявани в непълни бъчви. Бактериите, причинители напараво превръщат алкохола на виното в оцетна киселина.

ПРИЗНАЦИТЕ: Това са неприятният кисел вкус и специфичният мирис на оцет.

ВНИМАНИЕ: Мнозина не знаят, че развитието на болестта може да започне още по време на алкохолната ферментация, когато тя протича при висока температура (над 35 С). Обикновено това се случва при ферментация с плаваща шапка без периодично разбъркване и потапяне в течната среда.

Предпазни мерки срещу вкисване

Пълни бъчви и маниакална хигиена ще ви гарантират, че няма да ви сполети това чудо

Предпазните мерки срещу вкисването са същите както и при цветясването. Решаващо значение имат прилагането на правилна технология, използване на серен двуокис, поддържане на бъчвите с вино пълни чрез редовно доливане и спазване на почти маниакална хигиена в помещението, съдовете и съоръженията.

В НАЧАЛЕН СТАДИЙ...
Когато болестта е в начален стадий и виното е годно за пиене, процесът може временно да се спре чрез сулфитиране с дози 8-10 г серен двуокис за 100 литра вино. След сулфитирането виното се бистри и филтрира за отстраняване на бактериите.
Третираното вино може да се подобри вкусово, като се купажира (смеси) с друго здраво вино, но трябва бързо да се консумира. Леко вкиснато вино може да се подобри до известна степен, като се прекара през здрави, пресноферментирали джибри. Настойването продължава от 24 до 48 часа, след което виното се оттака и се прехвърля в чиста напушена бъчва. Този начин на лечение е възможен само по време на гроздоберната кампания и непосредствено след нея, когато има здрави джибри.

В НАПРЕДНАЛ СТАДИИ...
Силно вкиснатите вина не подлежат на лекуване. Те са годни за приготвяне на оцет или за изваряване в ракия. За ракия с добри вкусови качества, преди изваряването киселината трябва да се неутрализира. Това се постига, като във виното се внесе натриев бикарбонат (сода за хляб). Количеството на содата зависи от степента на вкисване. Обикновено за 100 л вино са достатъчни 2-3 пакетчета по 100 г.
Неутрализирането може да се извърши и с пепел от огнището. И в този случай достатъчни могат да се окажат 3-4 лопати пепел за 100 л вино, която се внася едновременно със зареждането на казана с виното.

ЛЕК НЯМА...
Опитите за лекуване на вкиснати вина чрез използване на химически средства като натриев бикарбонат, калциев карбонат (мраморен прах) и др. не дават положителни резултати. Внесени във виното, те първо се свързват с винената киселина, която е по-силна от оцетната. Обработеното по този начин вино получава плосък нехармоничен вкус, а оцетният мирис не изчезва.

1 от mukavej на 25 ноември 2009
От 20 години си произвеждам домашно вино и го съхранявам в стъклени дамаджани/25-30л./ Тази година за пръв път всичките ми съдове направиха "сага" /тънка ципа на контакта на виното с въздуха/. Виното става за пиене и още няма лош дъх. Възможно ли е това да е оцетно вкисване и късно ли е за "лекуване"?

Обиден коментар

2 от цветомир стоянов на 05 януари 2010
мноого ми хареса саита

Обиден коментар

3 от kostadin на 31 октомври 2011
харесами саита

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
2187
0

След формирането на асмата рязането всяка година вече е сравнително по-лесна работа. Върху кордоните през 15-20 см се създават малки рамена. На тях всяка година се оставят чепове с по 2 очи от

26469
0

При aсмовидните формировки трябва се формират стъбла, които да са високи до 2-3 метра. При това положение е задължително плодните звена и цялата вегетативна маса, заедно с гроздето,

12888
0

На първата година при засаждането лозата се реже на чеп с 2 очи. На втората година горната пръчка се премахва изцяло, а долната се реже на чеп с 2 очи.

10746
0

Стъблото е най-важна част на растението - тя започва от повърхността на почвата и стига до първото разклонение. Видът му зависи много от региона, в който расте,

30348
0

Студоустойчивостта на сортовете лози е твърде различна, а стопаните, които ги отглеждат по няколко накуп в двора си или на лозето трябва да знаят това.

Още от Фермер
144
0

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен западен вятър. Ще бъде топло, с максимални температури – между 13° и 18°. Атмосферното налягане е по-високо е от средното за декември ще

315
0

През нощта над по-голямата част от страната ще е предимно ясно, а утре ще преобладава слънчево време. След обяд, временни увеличение на облачността ще има главно в южните райони.

1305
0

Какви дневни количества да слагате в яслите Ето какви количества сенаж изяждат различните животни за едно денонощие: на крава - 20-25 кг; на теле на 2-6-месечна възраст - 3-4 кг; на подрастващо

5022
0

Кактусите се размножават чрез семена, резници, издънки и чрез присаждане. Чрез семена се размножават видовете от род Опунция, Мамилария, Епифилум и др.

22905
0

И през декември може да се направи един преглед на лозите и асмите в двора и да се предприеме една профилактика отсега срещу ранните пролетни неприятели.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бум на мрачни прогнози как умният софтуер ще захапе милиони, ще удари средната класа, ще доведе до политически бури Все по-интелигентен софтуер, смартфони, които имат немислими само преди 5-6 години функции, дронове, технологии за разпознаване на глас, коли без шофьори... Покрай експлозивното развитие на технологиите и изкуствения интелект се

Поне 20 души са ранени след взрив близо до стадион "Водафон Арена" в турския град Истанбул, съобщава турското издание Haaretz, позовавайки се на Министерството на вътрешните работи в Анкара. Още една експлозия е докладвана близо до търговски център близо до площад Таксим. Линейки и пожарни са изпратени в района, предаде агенция "Фокус".

1. Била ли е прекалено висока скоростта? 2. Изправни ли са били релсите и композицията? 3. Пиян ли е бил машинистът? 4. Закачил ли е влакът далекопровод? Собственикът на фирмата превозвач: Странно е, че взривната вълна е към селото 12-годишно момиче остана кръгъл сирак, сестра му с 90% изгаряния Цистерната бомба уби 7 души,

Отговор:

По време на тихата ферментация, която протича, е най-важно да завиете съда с подръчни изолационни материали, черги и одеяла, защото, ако температурата е ниска, дивите дрожди прекъсват ферментацията...

youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.