Оцетното вкисване се лекува в началото...

23 ноември 2009
В лозята
3
62875
 

Една от най-опасните болести

Оцетното вкисване се лекува в началото...

Силно вкиснатите вина не подлежат на оправяне

Това е една от най-опасните болести по вината. Причинява се от няколко вида оцетно-кисели бактерии. Всичките са аеробни и се развиват при широк достъп на виното до въздуха. Нападат се най-често слабоалкохолни, бедни на екстракт вина, съхранявани в непълни бъчви. Бактериите, причинители напараво превръщат алкохола на виното в оцетна киселина.

ПРИЗНАЦИТЕ: Това са неприятният кисел вкус и специфичният мирис на оцет.

ВНИМАНИЕ: Мнозина не знаят, че развитието на болестта може да започне още по време на алкохолната ферментация, когато тя протича при висока температура (над 35 С). Обикновено това се случва при ферментация с плаваща шапка без периодично разбъркване и потапяне в течната среда.

Предпазни мерки срещу вкисване

Пълни бъчви и маниакална хигиена ще ви гарантират, че няма да ви сполети това чудо

Предпазните мерки срещу вкисването са същите както и при цветясването. Решаващо значение имат прилагането на правилна технология, използване на серен двуокис, поддържане на бъчвите с вино пълни чрез редовно доливане и спазване на почти маниакална хигиена в помещението, съдовете и съоръженията.

В НАЧАЛЕН СТАДИЙ...
Когато болестта е в начален стадий и виното е годно за пиене, процесът може временно да се спре чрез сулфитиране с дози 8-10 г серен двуокис за 100 литра вино. След сулфитирането виното се бистри и филтрира за отстраняване на бактериите.
Третираното вино може да се подобри вкусово, като се купажира (смеси) с друго здраво вино, но трябва бързо да се консумира. Леко вкиснато вино може да се подобри до известна степен, като се прекара през здрави, пресноферментирали джибри. Настойването продължава от 24 до 48 часа, след което виното се оттака и се прехвърля в чиста напушена бъчва. Този начин на лечение е възможен само по време на гроздоберната кампания и непосредствено след нея, когато има здрави джибри.

В НАПРЕДНАЛ СТАДИИ...
Силно вкиснатите вина не подлежат на лекуване. Те са годни за приготвяне на оцет или за изваряване в ракия. За ракия с добри вкусови качества, преди изваряването киселината трябва да се неутрализира. Това се постига, като във виното се внесе натриев бикарбонат (сода за хляб). Количеството на содата зависи от степента на вкисване. Обикновено за 100 л вино са достатъчни 2-3 пакетчета по 100 г.
Неутрализирането може да се извърши и с пепел от огнището. И в този случай достатъчни могат да се окажат 3-4 лопати пепел за 100 л вино, която се внася едновременно със зареждането на казана с виното.

ЛЕК НЯМА...
Опитите за лекуване на вкиснати вина чрез използване на химически средства като натриев бикарбонат, калциев карбонат (мраморен прах) и др. не дават положителни резултати. Внесени във виното, те първо се свързват с винената киселина, която е по-силна от оцетната. Обработеното по този начин вино получава плосък нехармоничен вкус, а оцетният мирис не изчезва.

1 от mukavej на 25 ноември 2009
От 20 години си произвеждам домашно вино и го съхранявам в стъклени дамаджани/25-30л./ Тази година за пръв път всичките ми съдове направиха "сага" /тънка ципа на контакта на виното с въздуха/. Виното става за пиене и още няма лош дъх. Възможно ли е това да е оцетно вкисване и късно ли е за "лекуване"?

Обиден коментар

2 от цветомир стоянов на 05 януари 2010
мноого ми хареса саита

Обиден коментар

3 от kostadin на 31 октомври 2011
харесами саита

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
1669
0

През горещия летен месец август, по-точно през втората му половина, вече започват да узряват ранните сортове грозде от сортовете Надежда, Брестовица, Русалка 3, Любимец, Дружба.

1301
0

Да знаете, че от опасния шарен гроздов молец няма отърване, когато не е контролиран навреме. Отмина времето на гъсениците от първо поколение, които повреждат ресите като ги оплитат с паяжина,

2166
0

Докато поливната система с разпръсквачи е ефикасна около 75-85%, при капковото този процент е 90% и нагоре. Огромното предимство е, че не се хаби вода.

218
0

Според нашия консултант инж. Николай Бакалов, при настоящите високи температури няма логика ферментацията да не стартира, освен ако черешите не са пръскани преди беритбата с някакви растителнозащитни

2139
0

Предлагам ви бърз и лесен начин за направа на добра домашна ракия от жито или ечемик, ни бе написала след жътва читателката Мария Чочева от с.Кокаляне.

Още от Фермер
7
0

"Български пощи" възстановяват приемането на парични преводи за Гърция по системата "Мъниграм", съобщиха от държавното дружество. Изпращането на парични преводи от Гърция за други страни все още не е

152
0

Няма мистерия в смъртта на две овце, открити край родопското село Арда, съобщават от РИОСВ - Смолян. На място е изпратена Групата за бързо реагиране при еко инспекцията.

21
0

Държавен фонд "Земеделие" уведомява чрез сайта си всички кандидати за подпомагане по директни плащания 2015, че на 31 юли 2015г. ще започнат кръстосаните проверки на подадените заявления за

26
0

В близките няколко месеца най-голямото семейно ранчо в Австралия - Anna Creek Station, ще смени собственика си. Ранчото е основано през 1899 г. от Царя на говедата сър Синди Кидман (далечен роднина

25
0

Овче и биволско сирене и кисело мляко от редки български породи, краве кисело мляко, сирене, кашкавал и синьо сирене, сладка от горски плодове и пресен биологичен мед.

Отговор:

Няколко може да са причините за поява на кръв в изодяваното мляко. Най-очевидната е разтитие на маситит. Но тъй като пишете, че вимето на козата не е уплътнено, зачервено и, най-важното, болезнено,...

БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.

;