Оцетното вкисване се лекува в началото...

23 ноември 2009
В лозята
3
96672
 

Една от най-опасните болести

Оцетното вкисване се лекува в началото...

Силно вкиснатите вина не подлежат на оправяне

Това е една от най-опасните болести по вината. Причинява се от няколко вида оцетно-кисели бактерии. Всичките са аеробни и се развиват при широк достъп на виното до въздуха. Нападат се най-често слабоалкохолни, бедни на екстракт вина, съхранявани в непълни бъчви. Бактериите, причинители напараво превръщат алкохола на виното в оцетна киселина.

ПРИЗНАЦИТЕ: Това са неприятният кисел вкус и специфичният мирис на оцет.

ВНИМАНИЕ: Мнозина не знаят, че развитието на болестта може да започне още по време на алкохолната ферментация, когато тя протича при висока температура (над 35 С). Обикновено това се случва при ферментация с плаваща шапка без периодично разбъркване и потапяне в течната среда.

Предпазни мерки срещу вкисване

Пълни бъчви и маниакална хигиена ще ви гарантират, че няма да ви сполети това чудо

Предпазните мерки срещу вкисването са същите както и при цветясването. Решаващо значение имат прилагането на правилна технология, използване на серен двуокис, поддържане на бъчвите с вино пълни чрез редовно доливане и спазване на почти маниакална хигиена в помещението, съдовете и съоръженията.

В НАЧАЛЕН СТАДИЙ...
Когато болестта е в начален стадий и виното е годно за пиене, процесът може временно да се спре чрез сулфитиране с дози 8-10 г серен двуокис за 100 литра вино. След сулфитирането виното се бистри и филтрира за отстраняване на бактериите.
Третираното вино може да се подобри вкусово, като се купажира (смеси) с друго здраво вино, но трябва бързо да се консумира. Леко вкиснато вино може да се подобри до известна степен, като се прекара през здрави, пресноферментирали джибри. Настойването продължава от 24 до 48 часа, след което виното се оттака и се прехвърля в чиста напушена бъчва. Този начин на лечение е възможен само по време на гроздоберната кампания и непосредствено след нея, когато има здрави джибри.

В НАПРЕДНАЛ СТАДИИ...
Силно вкиснатите вина не подлежат на лекуване. Те са годни за приготвяне на оцет или за изваряване в ракия. За ракия с добри вкусови качества, преди изваряването киселината трябва да се неутрализира. Това се постига, като във виното се внесе натриев бикарбонат (сода за хляб). Количеството на содата зависи от степента на вкисване. Обикновено за 100 л вино са достатъчни 2-3 пакетчета по 100 г.
Неутрализирането може да се извърши и с пепел от огнището. И в този случай достатъчни могат да се окажат 3-4 лопати пепел за 100 л вино, която се внася едновременно със зареждането на казана с виното.

ЛЕК НЯМА...
Опитите за лекуване на вкиснати вина чрез използване на химически средства като натриев бикарбонат, калциев карбонат (мраморен прах) и др. не дават положителни резултати. Внесени във виното, те първо се свързват с винената киселина, която е по-силна от оцетната. Обработеното по този начин вино получава плосък нехармоничен вкус, а оцетният мирис не изчезва.

1 от mukavej на 25 ноември 2009
От 20 години си произвеждам домашно вино и го съхранявам в стъклени дамаджани/25-30л./ Тази година за пръв път всичките ми съдове направиха "сага" /тънка ципа на контакта на виното с въздуха/. Виното става за пиене и още няма лош дъх. Възможно ли е това да е оцетно вкисване и късно ли е за "лекуване"?

Обиден коментар

2 от цветомир стоянов на 05 януари 2010
мноого ми хареса саита

Обиден коментар

3 от kostadin на 31 октомври 2011
харесами саита

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
2529
0

Въпрос: Уважаема редакция, забелязваме, че по лозите в двора се забелязва нещо странно - кората на леторастите взе да става много светла, почти белезникава. Пръчките станаха чупливи.

14202
0

Маната, която напада всички зелени части на лозата, започва да се развива още от средата на месец май. При по-младите, зелени листа наблюдавайте отсега дали се явяват бледозелени, закръглени,

9990
0

Когато му дойде времето ще обясним за всяка операция поотделно, за ползите, но и за вредите, които понякога се появяват Чрез филизене, колтучене, прищипване и кършене се премахват излишните

4059
0

Пръстенотворката вече е неприятел, разпространен навсякъде у нас. Гъсениците й повреждат всички овощни дървета и много горски, предпочитат ябълката, но навестяват и лозите.

57219
0

Три са икономически важните болести по лозата, които поотделно или едновременно заплашват лозите тази година. Ще бъдат нещо като наследство от 2014-а през целия период на вегетацията.

Още от Фермер
4464
0

Прием по мярка 4.1 ще има от 4-и до 31 юли и от 5-и до 25-и септември Министерството на земеделието и храните актуализира индикативния график за прием на проекти по Програмата за развитие на

171
0

Днес времето над страната ще бъде дъждовно. На места валежите ще са значителни, след обяд в южните райони - интензивни и придружени с гръмотевици. Възможни са градушки.

279
0

54% от фирмите търпят загуби Над половината фирми са против дългите празници, показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България сред нейните членове.

954
0

Най-малко е увеличението при боб, ориз и масло Може би е изненадващо, но покупателната способност на домакинствата се е увеличила значително през последните 12 години.

5409
0

От Програмата за развитие на селските райони на практика няма да се финансират повече къщи за гости, превозни средства и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вече 30 г. упорито се опитваме да надхитрим капитализма и да се доберем до неговите благини, без да се преработваме - Колко румънци, гърци и руснаци чакаме по Великден, по колко ще е агнешкото, къде да прекараме празниците - това ли е Великден за българите, или има обръщане към духовността и християнските ценности, г-н Александров?

Един отбор, който миналата годна едва се спаси от изпадане, стана шампион на Англия! Скромният "Лестър" съсипа всички прогнози и очаквания, за да триумфира с титлата в първенството, което за мнозина е смятано за най-качествено в Европа. Титлата на "лисиците" бе поднесена от миналогодишния първенец "Челси",

В словесен дуел заради обвинения към него от страна на Златко Петричевич бе принуден да влезе бившият национал Петър Александров. Хърватският специалист, който доведе до абсурден хаос в швейцарския втородивизионен “Бил”, коментира думите на българина, че е срам за треньорството. “Не желая да му отговарям. Не мога да говоря за него.

Отговор:

Отговор:
Фоликур 250 ЕВ е фунгицид за борба с оидиум /рашнеста мана/ по лозята и може да се смесва с всички препарати за борба с маната и сивото гниене по лозата, включително и с Фунгуран 50...

youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.