Оцетното вкисване се лекува в началото...

23 ноември 2009
В лозята
3
101928
 

Една от най-опасните болести

Оцетното вкисване се лекува в началото...

Силно вкиснатите вина не подлежат на оправяне

Това е една от най-опасните болести по вината. Причинява се от няколко вида оцетно-кисели бактерии. Всичките са аеробни и се развиват при широк достъп на виното до въздуха. Нападат се най-често слабоалкохолни, бедни на екстракт вина, съхранявани в непълни бъчви. Бактериите, причинители напараво превръщат алкохола на виното в оцетна киселина.

ПРИЗНАЦИТЕ: Това са неприятният кисел вкус и специфичният мирис на оцет.

ВНИМАНИЕ: Мнозина не знаят, че развитието на болестта може да започне още по време на алкохолната ферментация, когато тя протича при висока температура (над 35 С). Обикновено това се случва при ферментация с плаваща шапка без периодично разбъркване и потапяне в течната среда.

Предпазни мерки срещу вкисване

Пълни бъчви и маниакална хигиена ще ви гарантират, че няма да ви сполети това чудо

Предпазните мерки срещу вкисването са същите както и при цветясването. Решаващо значение имат прилагането на правилна технология, използване на серен двуокис, поддържане на бъчвите с вино пълни чрез редовно доливане и спазване на почти маниакална хигиена в помещението, съдовете и съоръженията.

В НАЧАЛЕН СТАДИЙ...
Когато болестта е в начален стадий и виното е годно за пиене, процесът може временно да се спре чрез сулфитиране с дози 8-10 г серен двуокис за 100 литра вино. След сулфитирането виното се бистри и филтрира за отстраняване на бактериите.
Третираното вино може да се подобри вкусово, като се купажира (смеси) с друго здраво вино, но трябва бързо да се консумира. Леко вкиснато вино може да се подобри до известна степен, като се прекара през здрави, пресноферментирали джибри. Настойването продължава от 24 до 48 часа, след което виното се оттака и се прехвърля в чиста напушена бъчва. Този начин на лечение е възможен само по време на гроздоберната кампания и непосредствено след нея, когато има здрави джибри.

В НАПРЕДНАЛ СТАДИИ...
Силно вкиснатите вина не подлежат на лекуване. Те са годни за приготвяне на оцет или за изваряване в ракия. За ракия с добри вкусови качества, преди изваряването киселината трябва да се неутрализира. Това се постига, като във виното се внесе натриев бикарбонат (сода за хляб). Количеството на содата зависи от степента на вкисване. Обикновено за 100 л вино са достатъчни 2-3 пакетчета по 100 г.
Неутрализирането може да се извърши и с пепел от огнището. И в този случай достатъчни могат да се окажат 3-4 лопати пепел за 100 л вино, която се внася едновременно със зареждането на казана с виното.

ЛЕК НЯМА...
Опитите за лекуване на вкиснати вина чрез използване на химически средства като натриев бикарбонат, калциев карбонат (мраморен прах) и др. не дават положителни резултати. Внесени във виното, те първо се свързват с винената киселина, която е по-силна от оцетната. Обработеното по този начин вино получава плосък нехармоничен вкус, а оцетният мирис не изчезва.

1 от mukavej на 25 ноември 2009
От 20 години си произвеждам домашно вино и го съхранявам в стъклени дамаджани/25-30л./ Тази година за пръв път всичките ми съдове направиха "сага" /тънка ципа на контакта на виното с въздуха/. Виното става за пиене и още няма лош дъх. Възможно ли е това да е оцетно вкисване и късно ли е за "лекуване"?

Обиден коментар

2 от цветомир стоянов на 05 януари 2010
мноого ми хареса саита

Обиден коментар

3 от kostadin на 31 октомври 2011
харесами саита

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
3294
0

Макар и много рядко, е възможно в прясната ракия да се появи леко синкаво оцветяване, което стои като на петна.

10773
0

Таваните са идеално място за съхранение на зимнина. Ето как може да се запази грозде чак до коледните празници. Подбират се хубаво узрели чепки от десертен сорт.

3294
0

По това време много любители си берат от отгледаното десертно грозде. Набраните чепки веднага трябва да се приберат и всички гроздове да се почистят от всички болни, изсъхнали и недоразвити зърна.

13113
0

За наше удобство използваните във винопроизводството съдове трябва да бъдат олитрени, но как става това - пита ни Генка Маркова от Пловдив. Отговор: Точното определяне на обема на един съд в в литри

26487
0

Писмото: Имах 30-40 литра ракия, която беше със сериозен дъх на загоряло. Това много ме притесни и реших да действам по моя рецепта - на следващата година я сложих в материала,

Още от Фермер
117
0

Над Западна и Централна България през нощта ще е ясно, а утре предимно слънчево. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките

567
0

Изнасяме зърнени култури основно за европейския пазар и арабските страни. Това каза пред „Фокус” зам.-председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ)

1188
0

Когато се засаждат едно или две овощни дръвчета в градината е лесно. Много любители обаче правят истински обособени овощни градини от един или повече овощни видове.

1620
0

Нормалното развитие на цветно-декоративните растения зависи не само от количеството светлина, топлина и влага, но до голяма степен и от състава на почвата,

675
0

Водата играе основна роля за смъкването на килограми, показа наскоро проведено изследване. Специалисти от Великобритания съветват да се пие половин литър вода преди ядене.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Слагането на кошери на терасата или на покрива на блок в града става мода Повечето хора смятат, че мястото на пчелите е на село, а не в градовете. Но отскоро има нова мода - градски пчели. Те се отглеждат не толкова като средство за получаване на качествен мед, а като домашни любимци. Фондация I Have a Bee, създадена от трима българи ентусиасти,

Заради хейтъри в нета близките ѝ се отказват от благотворителни кампании в нейна полза Вземам пейзаж от някоя снимка или от списание. После махам това, което не ми харесва в него или добавям друго. И го прерисувам с маслени бои.” Така 92-годишната бивша акушерка Костадинка Попова от Варна разкрива творческия си процес.

Пилотът на “Мерцедес” Нико Розберг спечели квалификацията за Гран при на Белгия. Германецът бе най-бърз на легендарната писта “Спа” и ако не допусне сериозна грешка и болидът му издържи, е фаворит за първата победа след завръщането на Формула 1 от едномесечната лятна пауза. Основната причина е предпоследната стартова позиция на съотборника на

Отговор:

Трудно е да се определи от разстояние причината за липса на цъфтеж. Може да не е на достатъчно слънчево място - трябват и поне 5 часа слънчево греене. Може влагата на въздуха да не е...

youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.