Оцетното вкисване се лекува в началото...

23 ноември 2009
В лозята
3
161960
 

Една от най-опасните болести

Оцетното вкисване се лекува в началото...

Силно вкиснатите вина не подлежат на оправяне

Това е една от най-опасните болести по вината. Причинява се от няколко вида оцетно-кисели бактерии. Всичките са аеробни и се развиват при широк достъп на виното до въздуха. Нападат се най-често слабоалкохолни, бедни на екстракт вина, съхранявани в непълни бъчви. Бактериите, причинители напараво превръщат алкохола на виното в оцетна киселина.

ПРИЗНАЦИТЕ: Това са неприятният кисел вкус и специфичният мирис на оцет.

ВНИМАНИЕ: Мнозина не знаят, че развитието на болестта може да започне още по време на алкохолната ферментация, когато тя протича при висока температура (над 35 С). Обикновено това се случва при ферментация с плаваща шапка без периодично разбъркване и потапяне в течната среда.

Предпазни мерки срещу вкисване

Пълни бъчви и маниакална хигиена ще ви гарантират, че няма да ви сполети това чудо

Предпазните мерки срещу вкисването са същите както и при цветясването. Решаващо значение имат прилагането на правилна технология, използване на серен двуокис, поддържане на бъчвите с вино пълни чрез редовно доливане и спазване на почти маниакална хигиена в помещението, съдовете и съоръженията.

В НАЧАЛЕН СТАДИЙ...
Когато болестта е в начален стадий и виното е годно за пиене, процесът може временно да се спре чрез сулфитиране с дози 8-10 г серен двуокис за 100 литра вино. След сулфитирането виното се бистри и филтрира за отстраняване на бактериите.
Третираното вино може да се подобри вкусово, като се купажира (смеси) с друго здраво вино, но трябва бързо да се консумира. Леко вкиснато вино може да се подобри до известна степен, като се прекара през здрави, пресноферментирали джибри. Настойването продължава от 24 до 48 часа, след което виното се оттака и се прехвърля в чиста напушена бъчва. Този начин на лечение е възможен само по време на гроздоберната кампания и непосредствено след нея, когато има здрави джибри.

В НАПРЕДНАЛ СТАДИИ...
Силно вкиснатите вина не подлежат на лекуване. Те са годни за приготвяне на оцет или за изваряване в ракия. За ракия с добри вкусови качества, преди изваряването киселината трябва да се неутрализира. Това се постига, като във виното се внесе натриев бикарбонат (сода за хляб). Количеството на содата зависи от степента на вкисване. Обикновено за 100 л вино са достатъчни 2-3 пакетчета по 100 г.
Неутрализирането може да се извърши и с пепел от огнището. И в този случай достатъчни могат да се окажат 3-4 лопати пепел за 100 л вино, която се внася едновременно със зареждането на казана с виното.

ЛЕК НЯМА...
Опитите за лекуване на вкиснати вина чрез използване на химически средства като натриев бикарбонат, калциев карбонат (мраморен прах) и др. не дават положителни резултати. Внесени във виното, те първо се свързват с винената киселина, която е по-силна от оцетната. Обработеното по този начин вино получава плосък нехармоничен вкус, а оцетният мирис не изчезва.

1 от mukavej на 25 ноември 2009
От 20 години си произвеждам домашно вино и го съхранявам в стъклени дамаджани/25-30л./ Тази година за пръв път всичките ми съдове направиха "сага" /тънка ципа на контакта на виното с въздуха/. Виното става за пиене и още няма лош дъх. Възможно ли е това да е оцетно вкисване и късно ли е за "лекуване"?

Обиден коментар

2 от цветомир стоянов на 05 януари 2010
мноого ми хареса саита

Обиден коментар

3 от kostadin на 31 октомври 2011
харесами саита

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
7542
0

Малките невидими с просто око живи организми са капризни към условията на средата Независимо че химичните промени, които стават по време на алкохолната ферментация, е известна причината,

3033
0

Алкохолната ферментация при производството на вино протича на два етапа, знаят вече всички производители в домашни условия. Тя е бурна и тиха. Бурната продължава средно около 5-6 дни и се

15723
0

Как да стане в домашни условия от диви дрожди Умерените дози серен двуокис потискат или убиват всички плесени, бактерии и диви дрожди. Това дава възможност алкохолната ферментация да протича с

6975
0

И да се унищожават, а бактерията причинител е в почвата Дукена Жолева Бактериалният рак по лозата се причинява се от бактерията Agrobacterium tumefaciens.

15741
0

От дюли с кисел и едновременно сладък вкус, напомнящ и ябълка и круша, може да се получи много ароматно вино, вкусно за зимните вечери. От тези плодове могат да станат и пенливи,

Още от Фермер
126
0

Фиданките да се подготвят предварително През ноември условията са подходящи за есенното засаждане на почти всички овощни култури. Изключение прави засаждането на орех.

423
0

През  есента  е  препоръчително  да  обвиете  стволовете  на  младите  дръвчета  с  подходящ  материал. За  целта  може  да  си  купите  готови  протектори,  които  се  продават  в  агроаптеките,

99
0

Днес над страната ще има променлива облачност, след обяд често значителна, но без съществени валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 5 и 10°.

3312
0

Темата за пчелите и пчелното семейство е често използвана в изкуството, литературата както и в други сфери на културния живот. Сладкарството не остава по-назад.

4707
0

Прегледите са пълни и частични. При пълните прегледи се прави подробна преценка за състоянието на семейството, напомнят от pchelari.com. При кошерите система Дадан-Блат и лежак се извършват най-много

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 5 г . магистрали Няма аутобан и железница с Македония До 2023 г. България вероятно ще има още две магистрали - от София до Калотина и “Струма” - от София до Кулата, а до 2027 г. и аутобан Русе-Велико Търново. Към момента по магистрала може да се стигне само до Турция - първо по “Тракия”, а след това по “Марица” до ГКПП Капитан Андреево.

Невъзможна мисия е да накараш пътниците да си сложат колан, казва собственикът на "Биомет" - Г-н Алексиев, в неделя премиерът Борисов свика ресорните за безопасността на пътя министри. Ще се въвеждат колани в автобусите, регистратори, ще се въвежда евростандарт. Това ще помогне ли? - Автобусите, купувани през последните 7-8 г.

Сръбските инвестиции у нас - в 35 бензиностанции Над 50 фирми с български или смесен капитал са инвестирали в Сърбия. Други 20 имат представителства там. България е водеща с участието си в приватизацията в западната ни съседка и по инвестиции в нея, казват от българското Министерство на икономиката.

Отговор:Няма как да дадем задоволителен отговор, без да знаем за какви растения иде реч. Всяко живо същество има свои биологични изисквания и оптимални граници на развитие. То е уникално само по себе си. Още...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.