Ракия от моркови по рецепта на ст.н.с. д-р Димитър ЦАКОВ

16 декември 2013
В лозята
2
19519
1 2
 

Захарното съдържание в морковите варира от 3 до 6%, затова производството на ракия е нерентабилно.

За получаване на по-висок рандеман ракия се налага повишаване на захарното съдържание поне до 10 - 12 процента. В противен случай не си заслужава да се хабят време и труд.

В домашни условия производството може да се осъществи по следната

РЕЦЕПТА:

Морковите предварително се почистват от повредени и загнили части, остатъци от пръст и други механични частици, след което се измиват хубаво.

Рендосват се и се поставят в казан. Заливат се с вода - 5-6 см над нивото на морковите.

Загряват се до кипване и се кипят на слаб огън в продължение на 10 - 15 минути, през което време се разбъркват. Казанът се сваля от огнището и се оставя за охлаждане.

Взема се средна проба от течността и се определя захарното съдържание. Свареният материал се прехвърля в съда за ферментация. В зависимост от захарното съдържание и обемът му се изчислява количеството захар.

Знаете че с внасянето на 1 кг захар в 100 литра вода захарният процент се повишава с единица

Тоест, ако захарното съдържание на материала е 4%, на 100 литра се добавят 8-10 кг захар. Определеното количество захар се залива с два пъти по обем вода и се кипва до пълно разтопяване на захарта. Приготвеният захарен разтвор се влива в материала за ферментация. Изчаква се спадане на температурата до 20 - 22 градуса по Целзий и се добавя хлебна мая в количество 1 грам на 1 литър материал.

Отмереното количество хлебна мая се размива в хладка вода в съотношение 1:5 /100 грама мая в половин литър вода/ с температура 35 - 40 градуса. Разтворената мая се внася в 7 - 8 литра сок, отточен от съда. Разбърква се добре и се връща в съда. Разбърква се само в горната част за бързо размножаване на дрождите.

След 1-2 дни се разбърква цялото количество. При нормална температура ферментацията приключва за 4-5 дни. През това време материалът се разбърква сутрин и вечер.

След приключване на ферментацията, материалът се изварява бързо. Задържането е вредно.

За получаване на качествена ракия се препоръчва двойна дестилация. Първата дестилация се провежда докрай без отделяне на първоток и патоки. При втората дестилация задължително се отделят първотокът и патоките. Количеството на първотока е 1-1,5% от обема на материала.

За патоките от решаващо значение е моментът, от който започват да се отделят. На практика в домашни условия той се определя по следния начин: след спадане на алкохолния градус в изтичащата от казана ракия до 40 градуса, периодично през 10 минути се взема средна проба и се опитва на вкус. Щом се доловят паточни тонове в аромата и киселина във вкуса, веднага се прекратява събирането на ракия. От този момент започват да текат патоките, които се събират отделно и се влагат в казана при следващото зареждане.

Понеже алкохолният градус на събраната ракия винаги е по-висок от 40 градуса, се налага разреждане с вода. Използва се само дестилирана вода. Обикновената питейна вода съдържа различни соли, в т. ч. и калциеви, от които ракията помътнява и получава белезникав цвят.

Как се изчислява водата за разреждане

Количеството вода, необходима за разреждане, се изчислява по следния начин - умножава се количеството на ракията в литри по измерения алкохолен градус. Полученото число се разделя на 40 /алкохолният градус, който искаме да получим/. От него се изважда количеството на ракията в литри. Разликата е количеството на водата в литри, която следва да се добави в ракията.

Пример: изварили сме 55 л ракия, с 52 алкохолни градуса. Умножаваме 55 по 52. Получава се числото 2 860. Разделяме го на 40 и получаваме числото 71,5. Изваждаме от него числото 55 /литрите на ракията/. Получава се числото 16,5. Това се литрите вода, необходима за разреждане на ракията до 40 градуса.

Разредената ракия се налива в буре за отлежаване, при което се оцветява и получава мек приятен вкус.

Бел.ред. Материала посвещаваме на нашия дългогодишен автор и консултант ст.н.с. д-р Димитър ЦАКОВ, който наскоро почина. Мнозина от вас го познават и ползваха редовно неговите съвети за производството на вино и ракия. Тъй като вече не е между нас, остава ни да пием по чашка в негова памет.

1 от vinoopiec на 18 декември 2013
Вечна му памет на майстора!

Обиден коментар

2 от vinoopiec на 18 декември 2013
Вечна му памет на майстора!

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
5589
0

Едно от средствата за борба са зелените резитби Тази година немалко лозари се оплакват от пълно или частично окапване на цветните бутони, цветчетата или младите завързи.

6165
0

Тогава се появяват дефекти, за които любители ни питат По-ниска от 15 C температура по време на повечето дни от цъфтежа винаги пречи на опрашването, защото при такива обстоятелства прашецът просто

15021
0

Това ни попита читателката Вяра Недялкова от Петрич. Искаме да й кажем, че става дума за вируси по лозите. Един от тях причинява късовъзлието, което се разпространява чрез посадъчен материал или

6111
0

Рецептата e на д-р инж.техн.Николай Бакалов Стафидите съдържат 15,5% вода и 79,2% въглехидрати, от които 60% ферментируеми захари. Съотношението между глюкоза и фруктоза е 40:60%, а 19,

10440
0

Европейски малки дестилерии продават, ,но у нас е нелегално, защо? Този въпрос ни зададоха няколко производители и помолиха да получат компетентен отговор,

Още от Фермер
2034
0

След като кравата Пенка беше спасена от евтаназия, нарушителката на европейските закони предстои да се завърне в стадото си, съобщи Би Ти Ви. От 25 май кравата Пенка е в импровизиран обор в

1395
0

„Български фермер“: - Дните в края на май и началото на юни бяха дни на истината и знанията за множество български земеделски стопани, които посетиха полските дни, организирани от Лидер Консултинг.

1071
0

Всеки собственик на куче знае от лични набюдения, че кучетата обичат да гледат телевизия. Те наистина са достатъчно умни, за да възприемат образа на животни, дори и на такива,

2142
0

Слабите роеве и тези след тях - т. нар. втораци, се събират. На заредения с пити плодник се поставя празен магазин с дъно от ханеманова решетка. Най-напред се изсипва силният рой.

13086
0

Ако не можете сами, търсете ветеринар За премахване на впил се паразит в любимеца ви, ветеринарните лекари разполагат със специални инструменти. Те позволяват кърлежът да се извади,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Извън пазара засега остават американските тецове След дълги години застой и липса на воля за либерализацията на пазара на ток най-после се направиха стъпки за освобождаването му. 2018 г. ще се запомни в енергетиката. Държавата - парламентът и Министерството на енергетиката, а и бизнесът се опитаха да залепят парчетата от пъзела на свободния

Мълчаливо хоро, в което никой не изрича и една дума, засне БНТ в малкото благоевградско селце Пирин с 50 души. То е било една от спирките на пътуващото студио БНТ 2. През април тв екипи са посетили 22 населени места по европроекта "ЕП 202 ПЕТ". Целта е била жителите да се запознаят със структурата на Европарламента и начина на работа на депутатите.

Преките чуждестранни инвестиции у нас са се увеличили с 4,5 млн. евро за април 2018 г., при намаление с 43,9 млн. евро за същия месец на миналата година, отчете БНБ. За януари – април тази година по предварителни данни у нас са влезли 113 млн. евро срещу 229,2 млн. евро за същия период през м.г. Експертите на управителя на централната банка

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа