Ракия от моркови по рецепта на ст.н.с. д-р Димитър ЦАКОВ

16 декември 2013
В лозята
2
17620
1 2
 

Захарното съдържание в морковите варира от 3 до 6%, затова производството на ракия е нерентабилно.

За получаване на по-висок рандеман ракия се налага повишаване на захарното съдържание поне до 10 - 12 процента. В противен случай не си заслужава да се хабят време и труд.

В домашни условия производството може да се осъществи по следната

РЕЦЕПТА:

Морковите предварително се почистват от повредени и загнили части, остатъци от пръст и други механични частици, след което се измиват хубаво.

Рендосват се и се поставят в казан. Заливат се с вода - 5-6 см над нивото на морковите.

Загряват се до кипване и се кипят на слаб огън в продължение на 10 - 15 минути, през което време се разбъркват. Казанът се сваля от огнището и се оставя за охлаждане.

Взема се средна проба от течността и се определя захарното съдържание. Свареният материал се прехвърля в съда за ферментация. В зависимост от захарното съдържание и обемът му се изчислява количеството захар.

Знаете че с внасянето на 1 кг захар в 100 литра вода захарният процент се повишава с единица

Тоест, ако захарното съдържание на материала е 4%, на 100 литра се добавят 8-10 кг захар. Определеното количество захар се залива с два пъти по обем вода и се кипва до пълно разтопяване на захарта. Приготвеният захарен разтвор се влива в материала за ферментация. Изчаква се спадане на температурата до 20 - 22 градуса по Целзий и се добавя хлебна мая в количество 1 грам на 1 литър материал.

Отмереното количество хлебна мая се размива в хладка вода в съотношение 1:5 /100 грама мая в половин литър вода/ с температура 35 - 40 градуса. Разтворената мая се внася в 7 - 8 литра сок, отточен от съда. Разбърква се добре и се връща в съда. Разбърква се само в горната част за бързо размножаване на дрождите.

След 1-2 дни се разбърква цялото количество. При нормална температура ферментацията приключва за 4-5 дни. През това време материалът се разбърква сутрин и вечер.

След приключване на ферментацията, материалът се изварява бързо. Задържането е вредно.

За получаване на качествена ракия се препоръчва двойна дестилация. Първата дестилация се провежда докрай без отделяне на първоток и патоки. При втората дестилация задължително се отделят първотокът и патоките. Количеството на първотока е 1-1,5% от обема на материала.

За патоките от решаващо значение е моментът, от който започват да се отделят. На практика в домашни условия той се определя по следния начин: след спадане на алкохолния градус в изтичащата от казана ракия до 40 градуса, периодично през 10 минути се взема средна проба и се опитва на вкус. Щом се доловят паточни тонове в аромата и киселина във вкуса, веднага се прекратява събирането на ракия. От този момент започват да текат патоките, които се събират отделно и се влагат в казана при следващото зареждане.

Понеже алкохолният градус на събраната ракия винаги е по-висок от 40 градуса, се налага разреждане с вода. Използва се само дестилирана вода. Обикновената питейна вода съдържа различни соли, в т. ч. и калциеви, от които ракията помътнява и получава белезникав цвят.

Как се изчислява водата за разреждане

Количеството вода, необходима за разреждане, се изчислява по следния начин - умножава се количеството на ракията в литри по измерения алкохолен градус. Полученото число се разделя на 40 /алкохолният градус, който искаме да получим/. От него се изважда количеството на ракията в литри. Разликата е количеството на водата в литри, която следва да се добави в ракията.

Пример: изварили сме 55 л ракия, с 52 алкохолни градуса. Умножаваме 55 по 52. Получава се числото 2 860. Разделяме го на 40 и получаваме числото 71,5. Изваждаме от него числото 55 /литрите на ракията/. Получава се числото 16,5. Това се литрите вода, необходима за разреждане на ракията до 40 градуса.

Разредената ракия се налива в буре за отлежаване, при което се оцветява и получава мек приятен вкус.

Бел.ред. Материала посвещаваме на нашия дългогодишен автор и консултант ст.н.с. д-р Димитър ЦАКОВ, който наскоро почина. Мнозина от вас го познават и ползваха редовно неговите съвети за производството на вино и ракия. Тъй като вече не е между нас, остава ни да пием по чашка в негова памет.

1 от vinoopiec на 18 декември 2013
Вечна му памет на майстора!

Обиден коментар

2 от vinoopiec на 18 декември 2013
Вечна му памет на майстора!

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
5004
0

Мръзнало ли е лозето през зимата от ниските отрицателни температури, резитбата му през февруари ще трябва да се извърши по по-специален начин. Съветите за това обаче ще дадем малко по-късно,

24336
0

Има устройства за затапване, които гарантират пълно опазване Бутилирането може да се извърши в бутилки, с които разполагате. Те могат да бъдат и стъклени, и пластмасови.

27081
0

На въпроси на читатели отговор дава консултантът ни д-р инж.техн. Николай Бакалов Студовете през месец януари, дори и не силни, са много благоприятни за избистренето и стабилизирането на виното от

25083
0

Става и за полупланински хълмове до около 500 метра надморска височина Стотици читателски въпроси имахме през 2017 г. за сорта Велика. Интересът към него не стихва,

4680
0

Да се засаждат буйно растящи и високодобивни сортове Развитието на лозата може свободно да се направлява от човешката ръка и да се създават най-разнообразни красиви форми.

Още от Фермер
135
0

Оказа се, че здравословният начин на живот и спазването на диети нямат никакъв принос - човек може да доживее до дълбока старост благодарение на протеин, съобщи Лента.

81
0

Предизвиква депутатките да облекат носия в Парламента или на 3-ти март Интересна идея по случай българското председателство на Съвета на ЕС започва да осъществява Калина Михайлова - кмет на

90
0

Британски диетолози посочиха продуктите, които при постоянна употреба значително понижават риска от рак. Това са кромидът, доматите, горските плодове, гъбите и магданозът, съобщи в. "Дейли телеграф".

1494
0

Различните видове пчели във Франция са най-малко 874 вида пчели, които попадат в широките категории на медоносните пчели и самотните пчели, съобщава bees-in-france.com.

1575
0

В домашни условия може да се направи тест за кълняемост на зеленчуковите семена. За целта е важно температурата на въздуха да е от 18-22 градуса и семената да са постоянно навлажнени,

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Милионерският син Християн Гущеров е бил арестуван, тъй като след среднощен запой в дискотека, се сбил. А когато пристигнали полицаи, той посегнал на униформените. Конфликтът тръгнал от култувото столично завдение "Домби", където Гущеров се забавлявал. Компанията му се спречкала с друга и се стигнало до разправа.

Григор Димитров има възможност за реванш срещу Ник Кириос. На турнира в Бризбейн, където българската звезда трябваше да защитава титлата си, австралийският скандалджия направи обрат и спечели. Двамата играят в мач от осминафиналите на Australian Open. Миналата година на първия за сезона турнир от "Големият шлем" в Мелбърн Димитров стигна полуфинал.

Халфът на ЦСКА Рубен Пинто е настанен в болница и му предстои операция. Той получи удар в ребрата по време на контролата с "Вихрен". Засегнат е единият му бъбрек и това налага интервенцията, съобщи клубният сайт. Пинто отпада за втория лагер на ЦСКА в Испания и ще се възстановява в

Отговор:В Министерството на земеделието е съставена работна група, която ще подготвя наредбата за условията и реда за кандидатстване по подмярката - така че засега не може да се даде най-конкретен отговор....
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.