Късните сортове зеле издържат най-дълго

08 ноември 2013
Зеленчукова градина
0
5390
1 2
 

Топлата есен ще остави задълго късните сортове зеле в градините. Част от продукция се използва за туршии и приготвяне на кисело зеле, но друга - трябва да се съхрани.

За съхранение за по-дълъг период са подходящи късните есенни сортове, които са много богати на захари.

За целта се избират само здрави и стегнати зелки.

Преди това главите се почистват от най-горните един-два листа, които може да са замърсени или завехнали.

Така подготвените зелки се поставят в помещението за съхранение.

Зелките се редят шахматно с кочана нагоре. Най-добре е да се поставят на етажерки, като се слагат до 2-3 реда.

Подходящите условия са:

Температурата в помещението да е около 0 и 4 градуса, без големи колебания.

Влажността на въздуха е необходимо да е между 90-95 процента.

Препоръчва се помещението редовно да се проветрява.

Освен това зелките трябва да се преглеждат и ако се забележи загниване, спаружване или друга повреда, да се отделят и консумират веднага.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Зеленчукова градина
0
598

На страниците на нашия-ваш вестник "Хоби фермер" винаги сме давали поле на изява на любителите градинари, които споделят как отглеждат зеленчуци, овошки, лозя, цветя.

0
6194

Тютюневата мозайка по пипера се проявява и в градината, и в култивационните съоражения. Първите признаци на заболяването се появяват по най-младите връхни листа - стават по-бледи,

0
9468

Пиперът се напада от много болести, които в зависимост от условията могат да се развият или не. Безспорно най-важната от тях е маната. За улеснение на градинарите сме представили в табличен вид

0
10035

                                                                                                                                                                                                     

0
5154

Болестта се развива и по домати, патладжан, бамя, тиквови култури и много храстовидни и дървесни видове. В зависимост от момента на заразата симптомите обаче се различават.

Още от Фермер
0
25

41,6 градуса удари жегата във Велико Търново днес. Това е максималната измерена температура в страната към 18 часа и рекорд за днешния ден, съобщиха пред БГНЕС дежурните метеоролози в НИМХ.

0
43

Диана Ванчева Фермерите от новозагорското село Червенаково, община Твърдица не знаят вече на кой да се молят, за да си получат обратно срутения и после откраднат мост,

0
30

Само четири северни бели носорога останаха на Земята. Толкова останаха след като 31-годишната женска на име Набире почина в зоопарк в Чехия тази седмица.

0
16

Положителна тенденция е регистрирана по отношение на намаляване на младежката безработица, която е в синхрон с активния процес на прилагане на мерки и политики от страна на институциите.

0
32

Температурен рекорд е отчетен във Велико Търново. Регистрирани са 40,2 градуса на сянка в 15.30 часа. Това заявиха пред Фокус от Хидрометеорологичната станция в града.

Отговор:

Няколко може да са причините за поява на кръв в изодяваното мляко. Най-очевидната е разтитие на маситит. Но тъй като пишете, че вимето на козата не е уплътнено, зачервено и, най-важното, болезнено,...

БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.

;