Мярка "Млад фермер" се готви за стартов скок

17 октомври 2013
Агробизнес
0
3739
 

До края на годината всички земеделски производители, които се подпомагат от националния бюджет и тези, които очакват средства по агроекологичните мерки, ще си получат парите за 2013 г., каза на пресконференция проф. Светла Бъчварова, председател на парламентарната комисия по земеделие. За какво още информира тя фермерите:

От 15 октомври животновъдите започват да получават авансово 60 милиона лева национални доплащания, а през януари - още 40% от сумите, които им се падат от националния бюджет.

Около 300 милиона лева ще бъзат разплатени по Ос 2 - това са средствата за 2013 г., които земеделците трябва да получат от европейските фондове - те са по мерките в сектор агроекология и за необлагодетелствани региони.

Мярка "Млад фермер" ще стартира през ноември - по нея през тази година ще се финансират 200 фермери, а за останалите прием ще има отново през май 2014 година.

Предвижда се вместо 14 месеца регистрация със задна дата, срокът да се удължи на 18 месеца за младите фермери.

От следващата година ще разполагаме с 250 милиона лева по-малко в сектора. Целта ще е да бъдат подпомогнати 43 мерки в селското стопанство и за развитието на селските райони, съобщи проф. Бъчварова. "БФ" си спомни, че по време на отчета за 100-те дни беше обещано от земеделското министерство, че ще финансира нови проекти на млади фермери, които ще бъдат на брой по-малко от очакваното.

Беше заявено, че мярката за младите ще бъде отворена до месец, че бюджетът й ще е 20 млн. лв. и ще стигне за около 400 проекта.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
1314
0

Никола Василев Необичайно високите температури през есента и зимата създават безпрецедентно напрежение на пазара на зеленчуци. За това алармира Испания,

225
0

Очаква се спад на добивите от зърно с над 2%, съобщи Димитър Мачуганов, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите и зърнопроизводител от Ловеч, предаде "Фокус".

387
0

На 14 февруари 2016 г. министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще участва в ритуала по зарязване на лозята в село Огняново, област Пазарджик.

1782
0

Защо Фондация “Еврика” го удостои с титлата “Млад фермер” на 2015 г. за значими постижения Уважаеми читатели! От днес в. "Български фермер" започва да представя успяващи млади хора,

2718
0

Производството на плодове е превърнато в приоритет дотолкова, доколкото към него са насочени повече пари. Това все още далеч не значи, че са създадени правилните предпоставки и стимули за развитието

Още от Фермер
18
0

Половината от проектите по мярка 6,1 Стартова помощ за млади земеделски стопани от първия прием по ПРСР вече са договорени. Това са 703 проекта, обяви по време на Националната среща на АЗПБ

135
0

Виноделието у нас е поминък, а гроздоберът - празник. Това съобщи пред „Фокус” етнологът д-р Иглика Мишкова във връзка с обичаите на празника Трифон Зарезан.

297
0

Преподавателят във Факултета по биохимична и хранителна микробиология в Университета на ЮАР проф. Робърт Брег обяснява, че правилно проведената дезинфекция в птицефермата унищожава всички вируси.

2169
0

МЗХ публикува проект на наредба за изменение и допълнение на Наредба № 7 от 24 февруари 2015 г. за прилагане на мярка 10 "Агроекология и климат" от Програмата за развитие на селските райони за

162
0

За понеделник е насрочена среща, на която протестиращите гръцки фермери ще решават какво да предприемат оттук нататък. Това предаде БНР, цитирайки техен представител.

Отговор:

Здравейте, засега мога да Ви отговоря, че моето проучване сочи, че парафиновите смеси вече не се намират по селскостопанските аптеки и не се произвеждат у нас, а ги има само от внос...Продължавам...

видео
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.