Мярка "Млад фермер" се готви за стартов скок

17 октомври 2013
Агробизнес
0
4540
 

До края на годината всички земеделски производители, които се подпомагат от националния бюджет и тези, които очакват средства по агроекологичните мерки, ще си получат парите за 2013 г., каза на пресконференция проф. Светла Бъчварова, председател на парламентарната комисия по земеделие. За какво още информира тя фермерите:

От 15 октомври животновъдите започват да получават авансово 60 милиона лева национални доплащания, а през януари - още 40% от сумите, които им се падат от националния бюджет.

Около 300 милиона лева ще бъзат разплатени по Ос 2 - това са средствата за 2013 г., които земеделците трябва да получат от европейските фондове - те са по мерките в сектор агроекология и за необлагодетелствани региони.

Мярка "Млад фермер" ще стартира през ноември - по нея през тази година ще се финансират 200 фермери, а за останалите прием ще има отново през май 2014 година.

Предвижда се вместо 14 месеца регистрация със задна дата, срокът да се удължи на 18 месеца за младите фермери.

От следващата година ще разполагаме с 250 милиона лева по-малко в сектора. Целта ще е да бъдат подпомогнати 43 мерки в селското стопанство и за развитието на селските райони, съобщи проф. Бъчварова. "БФ" си спомни, че по време на отчета за 100-те дни беше обещано от земеделското министерство, че ще финансира нови проекти на млади фермери, които ще бъдат на брой по-малко от очакваното.

Беше заявено, че мярката за младите ще бъде отворена до месец, че бюджетът й ще е 20 млн. лв. и ще стигне за около 400 проекта.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
5076
0

В Благоевград на площад „Георги Измирлиев“ ще е следващият фермерски пазар, който в. „Български фермер“ организира с подкрепата на Българската банка за развитие. На 1 ноември от 10.

657
0

Заместник-министър Грудев: ОСП трябва да продължи да бъде силна и адекватно финансирана Общата селскостопанска политика (ОСП) трябва да продължи да бъде силна и адекватно финансирана.

639
0

След като в предходния прием по подмярка 4.1 близо две трети от проектите не получиха одобрение, много фермери вече се питат сега кои ще бъдат успешните проекти в този втори и последен прием.

396
0

Това съветва директорът на Дубруджанския змеделски институт в град Генерал Тошево доц.Илия Илиев относно есенната сеитба на житните. Според него и по-некачествената подготовка на площите през

2745
0

Градът кани производителите да продават тук продукцията си В Стара Загора днес се провежда фермерски пазар, организиран от вестник "Български фермер" с подкрепата на Българската банка за развитие и

Още от Фермер
54
0

От 17 до 21 октомври в Ротердам се проведе ежегодната Световната среща за млякото. На нея беше подписан първият по рода си договор с Организацията по прехрана и земеделие - ФАО,

63
0

Утре, 28 октомври 2016 г. (петък) заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов ще присъства на официалната церемония по закриване на пожароопасния сезон в Република България.

99
0

Кметът на София Йорданка Фандъкова и земеделският министър Десислава Танева ще обсъдят възможности за затягане на контрола над работата на поземлените комисии.

1152
0

За   да   е   лъскава   опашката   на   любимата   ви   котка,   както   и   цялата  ѝ  козина,  ви  предлагаме  следната  рецепта:  веднъж  седмично  прибавяйте  към  храната  на  мъркащата

108
0

Софийска градска прокуратура внесе в столичната РОНСК-РДНСК-Югозападен район, протест срещу разрешение за строеж върху съществуващата улица „Черни връх“ в софийското село Бистрица,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

СЮЖЕТЪТ НА “АМЕРИКАНСКА ИДИЛИЯ” “Американска идилия” е режисьорският дебют на Юън Макгрегър. Филмът е по романа на Филип Рот със същото име (“Пулицър” за 1998 г.). Бизнесменът Сиймор Левов (Макгрегър) е доволен от живота си - прочут спортист от гимназията, женен за бившата Мис Америка (Конъли), развива успешен бизнес.

Демонтирането на паметника "1300 г. България" при НДК ще стане през 2017 г. Тогава ще започне ремонта на сградата на НДК и ще се довърши обновяването на парка около нея. Това стана ясно по време на участието на столичния кмет Йорданка Фандъкова на планьорка на "24 часа". "Знаете колко дискусии се водиха за този паметник.

Подготвя се нова наредба за изисквания за цветовете на сградите в София. Това стана ясно по време на участието на кмета на София Йорданка Фандъкова на планьорка на "24 часа". "Главният архитект работи много интензивно по подготовката на нови наредби. В една от тях се предвижда да се заложат такива изисквания.

Отговор:

Препоръките, които дават специалистите са:
- Подходящо редуване на културите.
- Използване на здрав и качествен разсад.
- Използване на добре угнил оборски тор, без плевелни...

youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.