Домашни стафиди


В страните производителки на стафиди се използват две технологии: - подготовка чрез предварително потапяне на гроздето в гореща вода или алкален разтвор и сушене на слънце или в специални пещи.
Най-лесно за у дома е изсушаване на гроздето на слънце.
Хубаво е гроздето да има захарност 21-23%, да е чисто и здраво, без петна от болести и механични повреди.
Желателно е 10-15 дни преди прибирането му на ръка да се премахнат листата и леторастите около гроздовете, които ще сушим.
При сушенето е препоръчително да се сложи грозде в картонени кутии или сандъци в един ред.
За да се ускори процеса в райони с ниски температури или при настъпили хладни дни, трябва да се прилага предварително третиране на гроздето. Това става чрез потапяне в топла или гореща вода или разтвор на натриев бикарбонат за 3-6 секунди. По този начин се получава желаната подутост на повърхността на кожата и изчезва восъчният филм и се ускорява сушенето.
По време на процеса на сушене трябва да се премахват гнили, плесенясали и болни зърна.
След 2-3 дни може да се извърши прехвърлянето на гроздовете на стелажи.
Когато влажността в помещението е над 90%, се прави проветряване чрез отваряне на входната врата или прозорците.
Прави се и опушване със сяра или серни ленти. Използват се 3-4 г сяра на 1 кубичен метър.
Когато времето се влошава и има риск от загниване, се прибягва до фурната или пещта, където горещият въздух трябва да е с температура първо до 75-80 градуса С, а след това да се поддържа постоянна температура 65 градуса С. При тези обстоятелства една партида се суши за около 8 часа, но все пак трябва да се проверява.