Домашни стафиди

02 септември 2013
В лозята и под асмата / Полезни съвети
0
5913
1 2
 

В страните производителки на стафиди се използват две технологии: - подготовка чрез предварително потапяне на гроздето в гореща вода или алкален разтвор и сушене на слънце или в специални пещи.

Най-лесно за у дома е изсушаване на гроздето на слънце.

Хубаво е гроздето да има захарност 21-23%, да е чисто и здраво, без петна от болести и механични повреди.

Желателно е 10-15 дни преди прибирането му на ръка да се премахнат листата и леторастите около гроздовете, които ще сушим.

При сушенето е препоръчително да се сложи грозде в картонени кутии или сандъци в един ред.

За да се ускори процеса в райони с ниски температури или при настъпили хладни дни, трябва да се прилага предварително третиране на гроздето. Това става чрез потапяне в топла или гореща вода или разтвор на натриев бикарбонат за 3-6 секунди. По този начин се получава желаната подутост на повърхността на кожата и изчезва восъчният филм и се ускорява сушенето.

По време на процеса на сушене трябва да се премахват гнили, плесенясали и болни зърна.

След 2-3 дни може да се извърши прехвърлянето на гроздовете на стелажи.

Когато влажността в помещението е над 90%, се прави проветряване чрез отваряне на входната врата или прозорците.

Прави се и опушване със сяра или серни ленти. Използват се 3-4 г сяра на 1 кубичен метър.

Когато времето се влошава и има риск от загниване, се прибягва до фурната или пещта, където горещият въздух трябва да е с температура първо до 75-80 градуса С, а след това да се поддържа постоянна температура 65 градуса С. При тези обстоятелства една партида се суши за около 8 часа, но все пак трябва да се проверява.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
0
6016

Химическата борба с кафявото гниене се води предимно със системни фунгициди. Могат да се използват тези, които сме изредили за борба с мана по лозата в брой 992, сред които са и Акробат P,

0
3512

В лозето и на асмата през горещия юли има вероятност да нападне една форма на маната, която нанася сериозни поражения на зелените гроздови зърна. Много често стопаните не могат да я различат или

0
5746

Анасонлийката е ракия от двоен прeпек, която е ароматизирана с анасон. Тя е силна и надхвърля 50 градуса. При преварката е редно да се поставят 2-3 кг анасоново семе на 100 литра сурова ракия.

0
9260

ВЪПРОС: Читателката Веска Кожухарова поиска да обясним защо при лозите й се получава частично окапване на цветни бутони, цветчета или млади завързи в периода около цъфтежа. И защо ресата изсъхва?

0
11792

При дестилацията на плодовите каши първоначално се отделя първоточната фракция /първак/ - той е 2-3% от алкохола на кашата. Знае се, че първотокът е парлив и неприятен на вкус и не бива да се

Още от Фермер
0
0

„По наши данни само от началото на годината в страната са възникнали 133 горски пожара, които вече са засегнали около 5000 дка площ.“ Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните доц.

0
7

След първите две положителни проби за бруцелоза, в сряда същият резултат е получен за още 9 души. Бактерията се предава на човека от контакт с болни животни или консумация на мляко и месо,

0
16

Зооинженер Николай Кръстанов от софийското село Пожарево отглежда 1000 овце от аборигенната порода Брезнишка овца в софийското с. Пожарево. И като останалите български овцевъди е принуден да кара

0
18

Българската агенция по безопасност на храните предприе мерки за ограничаване заболяването бруцелоза по животните, съобщиха от агенцията. След лабораторни изпитвания на взети проби от 15 кози

0
26

Нива, засята с около 180 корена канабис,  разкриха криминалисти на РУ-Сандански, съобщиха от МВР. Акцията е проведена тази сутрин, растенията били открити в землището на село Любовище.

Отговор:

Няколко може да са причините за поява на кръв в изодяваното мляко. Най-очевидната е разтитие на маситит. Но тъй като пишете, че вимето на козата не е уплътнено, зачервено и, най-важното, болезнено,...

БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.

;