Домашни стафиди

02 септември 2013
В лозята и под асмата / Полезни съвети
0
9326
1 2
 

В страните производителки на стафиди се използват две технологии: - подготовка чрез предварително потапяне на гроздето в гореща вода или алкален разтвор и сушене на слънце или в специални пещи.

Най-лесно за у дома е изсушаване на гроздето на слънце.

Хубаво е гроздето да има захарност 21-23%, да е чисто и здраво, без петна от болести и механични повреди.

Желателно е 10-15 дни преди прибирането му на ръка да се премахнат листата и леторастите около гроздовете, които ще сушим.

При сушенето е препоръчително да се сложи грозде в картонени кутии или сандъци в един ред.

За да се ускори процеса в райони с ниски температури или при настъпили хладни дни, трябва да се прилага предварително третиране на гроздето. Това става чрез потапяне в топла или гореща вода или разтвор на натриев бикарбонат за 3-6 секунди. По този начин се получава желаната подутост на повърхността на кожата и изчезва восъчният филм и се ускорява сушенето.

По време на процеса на сушене трябва да се премахват гнили, плесенясали и болни зърна.

След 2-3 дни може да се извърши прехвърлянето на гроздовете на стелажи.

Когато влажността в помещението е над 90%, се прави проветряване чрез отваряне на входната врата или прозорците.

Прави се и опушване със сяра или серни ленти. Използват се 3-4 г сяра на 1 кубичен метър.

Когато времето се влошава и има риск от загниване, се прибягва до фурната или пещта, където горещият въздух трябва да е с температура първо до 75-80 градуса С, а след това да се поддържа постоянна температура 65 градуса С. При тези обстоятелства една партида се суши за около 8 часа, но все пак трябва да се проверява.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
3114
0

Освен кафявото пресичане на виното, което е познато на повечето от домашните майстори, по напитката, произведена в домашни условия би могло да се развие и т.н. желязно пресичане.

3600
0

Обикновено всеки домашен прозводител на вино съхранява ценната си напитка или в изба, или в мазе, или в гаража, който се явява надземно помещение. Истина е,

2304
0

* защото се отделя много въглероден двуокис По време на ферментация помещението, в което сте поставили съдовете с материала трябва редовно да може да се проветрява.

4419
0

Имайте предвид, че когато ни питате защо гроздето е станало много дребно, един от отговорите е в калия. Гроздето от недохранените с калий лози по принцип става дребнозърнесто,

4941
0

И през декември може да се направи един преглед на лозите и асмите в двора и да се предприеме една профилактика отсега срещу ранните пролетни неприятели.

Още от Фермер
0
0

Българският мед е с най-високо качество и се търси на най-претенциозните пазари в Европа. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на 14-тото

117
0

Вече на всички земеделски производители им стана известно, че от тази година, за да подаде заявление за подпомагане, всеки кандидат следва да притежава съответните правни основания за ползване за

108
0

Постоянна практика в последните години е вносни домати да се представят за български, твърди председателят на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) Красимир

135
0

На 22 и 23 февруари 2016 г. в хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив ще се проведе Първи конгрес по биоземеделие на тема „В следващия век“. На този първи по рода си форум в България ще вземат участие

180
0

Държавен фонд „Земеделие“ обяви второто класиране на кандидатите за подпомагане по мярка Г „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Европейския съюз” от Националната програма по

Отговор:

Семената засейте рано напролет в плоски съдове. Оставете ги на топло, отвътре на прозореца. Не засипвайте семената с пръстта, а само ги притиснете към нея.

Поливайте ги така, че да...

видео
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.