Домашни стафиди

02 септември 2013
В лозята и под асмата / Полезни съвети
0
14024
1 2
 

В страните производителки на стафиди се използват две технологии: - подготовка чрез предварително потапяне на гроздето в гореща вода или алкален разтвор и сушене на слънце или в специални пещи.

Най-лесно за у дома е изсушаване на гроздето на слънце.

Хубаво е гроздето да има захарност 21-23%, да е чисто и здраво, без петна от болести и механични повреди.

Желателно е 10-15 дни преди прибирането му на ръка да се премахнат листата и леторастите около гроздовете, които ще сушим.

При сушенето е препоръчително да се сложи грозде в картонени кутии или сандъци в един ред.

За да се ускори процеса в райони с ниски температури или при настъпили хладни дни, трябва да се прилага предварително третиране на гроздето. Това става чрез потапяне в топла или гореща вода или разтвор на натриев бикарбонат за 3-6 секунди. По този начин се получава желаната подутост на повърхността на кожата и изчезва восъчният филм и се ускорява сушенето.

По време на процеса на сушене трябва да се премахват гнили, плесенясали и болни зърна.

След 2-3 дни може да се извърши прехвърлянето на гроздовете на стелажи.

Когато влажността в помещението е над 90%, се прави проветряване чрез отваряне на входната врата или прозорците.

Прави се и опушване със сяра или серни ленти. Използват се 3-4 г сяра на 1 кубичен метър.

Когато времето се влошава и има риск от загниване, се прибягва до фурната или пещта, където горещият въздух трябва да е с температура първо до 75-80 градуса С, а след това да се поддържа постоянна температура 65 градуса С. При тези обстоятелства една партида се суши за около 8 часа, но все пак трябва да се проверява.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
684
0

След трудната лозарска година откъм опазване на гроздето настана време за гроздобер. Задава се добра реколта, но много изстрадала, и много пострадала на доста места от болестите.

11295
0

l Отговор: Когато не е подходяща температурата за джибрите Най-благоприятната температура за ферментацията на червените вина е 20-26 градуса За ферментацията на белите вина подходящата температура е

4626
0

l Да използваме "връзките" между растения и организми, съветват биолози и биофермери Съвместните култури могат да имат атрактивен ефект по отношение на ентомофагите и акарофагите /хищни и

3888
0

* Тогава проверете дали температурата на джибрите е подходяща Когато ширата не ще да закипи, стопаните са доста изнервени. Какво трябва да знаят, за да започне ферментацията.

6651
0

l Гроздето да се обира при температури по-ниски от 14 и по-високи от 27°С Всеки лозар знае, че гроздето, което е предназначено за вино трябва задължително да се прибира в така наречената

Още от Фермер
189
0

През следващото денонощие облачността ще е разкъсана, над източната половина от страната предимно значителна. В нощните часове и утре преди обяд, на отделни места,

2349
0

Държавен фонд „Земеделие” приключи предварителната проверка за съответствие с критериите за подбор на проектите, подадени по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства” от мярка 6

1476
0

Едва 10 на сто са пенсионерите сред туристите в България. Средният за ЕС дял на пенсионерите 20 процента. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

5319
0

Иван Тотев я увери, че в Пловдив продължава инициативата на в. "Български фермер" с ежемесечен базар на площада Министърът на земеделието Десислава Танева се разходи в пловдивския артквартал

846
0

Десетки хора се събраха в неделя на плажа в Хънтингтън Бийч, Калифорния, за да се порадват на едно необикновено състезание – кучета на сърф. Всъщност вълнуващата надпревара се провежда за 8-ма

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лидерът на националния отбор Ивелин Попов е четвъртият най-добре платен футболист в руския гранд “Спартак” (М), разкриха местните медии. Повод за изкарването на заплатите на асовете на московчани стана техният провал в турнира за купата, където на 1/16-финал бяха елиминирани от втородивизионния “СКА-Хабаровск”.

34-ото издание на кинофестивала “Златна роза” завърши във Варна. Жури начело с Камен Калев определи филма “Безбог” за безспорен фаворит в кинофорума. Големият приз “Златна роза” за най-добър пълнометражен филм бе присъден на лентата “Безбог” на Ралица Петрова, която грабна и наградата за режисьор. Изпълнителката на главната роля Ирена Иванова

Премиерът да реши по-скоро, защото истинското гласуване започва след седмица Ирина Бокова остана шеста след петото поредно тайно гласуване за генерален секретар на ООН, което се проведе днес, понеделник. Тя падна с едно място и това е най-слабият ѝ резултат, както и за първи път не е лидер сред жените.

Отговор:

Препоръките, които дават специалистите са:
- Подходящо редуване на културите.
- Използване на здрав и качествен разсад.
- Използване на добре угнил оборски тор, без плевелни...

youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.