Домашни стафиди

02 септември 2013
В лозята и под асмата / Полезни съвети
0
18011
1 2
 

В страните производителки на стафиди се използват две технологии: - подготовка чрез предварително потапяне на гроздето в гореща вода или алкален разтвор и сушене на слънце или в специални пещи.

Най-лесно за у дома е изсушаване на гроздето на слънце.

Хубаво е гроздето да има захарност 21-23%, да е чисто и здраво, без петна от болести и механични повреди.

Желателно е 10-15 дни преди прибирането му на ръка да се премахнат листата и леторастите около гроздовете, които ще сушим.

При сушенето е препоръчително да се сложи грозде в картонени кутии или сандъци в един ред.

За да се ускори процеса в райони с ниски температури или при настъпили хладни дни, трябва да се прилага предварително третиране на гроздето. Това става чрез потапяне в топла или гореща вода или разтвор на натриев бикарбонат за 3-6 секунди. По този начин се получава желаната подутост на повърхността на кожата и изчезва восъчният филм и се ускорява сушенето.

По време на процеса на сушене трябва да се премахват гнили, плесенясали и болни зърна.

След 2-3 дни може да се извърши прехвърлянето на гроздовете на стелажи.

Когато влажността в помещението е над 90%, се прави проветряване чрез отваряне на входната врата или прозорците.

Прави се и опушване със сяра или серни ленти. Използват се 3-4 г сяра на 1 кубичен метър.

Когато времето се влошава и има риск от загниване, се прибягва до фурната или пещта, където горещият въздух трябва да е с температура първо до 75-80 градуса С, а след това да се поддържа постоянна температура 65 градуса С. При тези обстоятелства една партида се суши за около 8 часа, но все пак трябва да се проверява.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
33003
0

Скоро  настъпва  пролетта  и  дръвчета  и  лозници  влизат  в  своята  вегетация, раззеленяват  се  и  започват  да  живеят. Представяме  на  своите  читатели  един и нтересен  начин  за  отглеждане

26757
0

При основата, към средата и при върха на всяка лозова пръчка може да се провери какво е в действителност състоянието на ликото, както и на дървесината.

7965
0

Наближава, но не е съвсем скоро, времето за извършване на пролетните обработки в лозето. Основната обработка, или оранта, както й казват лозарите, трябва да стане непосредствено след отгребването и

12366
0

За виното е най-важна хигиената! Съдовете, които се използват трябва да бъдат идеално здрави, чисти и сухи. Кофи, бурета, шишета е най-добре да се попарят с почти вряла вода.

21681
0

Освен кафявото пресичане на виното, което е познато на повечето от домашните майстори, по напитката, произведена в домашни условия би могло да се развие и т.н. желязно пресичане.

Още от Фермер
324
0

Котката - с нея се създават специални емоционални взаимоотношения - особено характерно е за жените. Ако нещо ви боли, то котката задължително ще се опита да легне на болното място, за да ви излекува.

2061
0

ас. д-р Мирослав Симеонов Земеделски Институт, гр. Стара Загора Възрастта, на която се отбиват агнетата у нас, варира от 45 до 60 дневна възраст. В последните няколко години започна да се прилага

738
0

През март започва вредната дейност на редица вредители: листозаивачки, листни въшки, молци, хоботниците и др. При плътност надвишаваща икономическия праг на вредност е необходимо пръскане с подходящ

315
0

Успех на немската генетика през 2016! Непрекъснато развъдните организации в говедовъдството в Европа публикуват резултатите от работата си през 2016 год., информира на сайта си говедовъд.

7047
0

Каланхоето не понася високите температури - развива се най-добре при температура около 12 С. За да не загуби декоративната си стойност и през следващата година растението да цъфти обилно,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 4-ия ден прокуратурата разреши погребението на бившия борец Според адвоката на семейството ръцете и гърбът на мъртвия били попарени Състоянието на затворника видимо се влошило през последните месеци - той непрекъснато изпадал в кризи Oсвен досъдебното производство, образувано в Бургаската окръжна прокуратура за смъртта на Горан Горанов,

"Уважаеми зрители, възможно е да се видим утре" - с тези думи Слави Трифонов завърши шоуто си тази вечер. Водещият и сценаристите му направиха монолог в черно - т.е. всичките облечени в черно, като през цялото предаване обсъждаха свободата на словото. Слави не прочете писмото си, което ден преди това разпространи публично до всички медии и в което

Най-добре представилият се български биатлонист през сезона в световната купа Красимир Анев (“Боровец”) стана държавен шампион в спринта на 10 км. На открития шампионат, който се провежда на Белмекен, той свали всичките 10 мишени. С 2 пропуска втори се нареди другият наш топбиатлонист - Владимир Илиев (“Аякс”).

Отговор:Не откриваме регистрирани продукти. Срещу хоботника може да се използват: нуреле Д - 0,08%, децис 2,5 ЕК - 0,04%, вазтак нов 100 ЕК - 0,02% и др. Срещу мъхнатия бръмбар: нуреле Д - 0.06%, вазтак нов -...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.