След дни на протести, през които домати се търкаляха по пътищата в Югозападна България, а производители на дини и домати протестираха в Любимец срещу ниските изкупни цени, земеделският министър се срещна с представители на протестиращите.
За да не продължава и занапред подигравката с труда им, те написаха официална декларация до висшите инстанции, в която в две точки са синтезирани исканията си от години насам. А именно ясна политика от тук нататък, строг контрол на границата и слагане на край на контрабандата, която доубива всяка година оцелелите от предишната земеделски производители.
Няма контрол по границите, вихри се безконтролен внос, няма контрол и на големите борси и тържища, НАП не проверява, фитосанитарен контрол няма, заявиха фермерите, които присъстгваха в МЗХ на пресконференция задно с журналистите. Те се опасяват, че продавайки под себестойността продукцията си, до края на сезона няма да успеят да покрият и разходите си.
А според хора от Любимец по тържищата пак има мутри, които им налагат цени и не им позволяват да продават свободно произведената от тях стока, ,научи "Български фермер".
Като ответна реакция, земеделският министър проф. Греков обеща, че мобилни групи ще контролират вноса на плодове и зеленчуци, а Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ съвместно с гранична полиция и фитосанитарните специалисти, ще продължат да правят мащабни проверки на влизащите в България плодове и зеленчуци, за който внос при проверки преди дни вече са установени редица значителни нарушения.
Това обеща на пресконференция в Министерството на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Той заяви, че ще внесе предложение в Министерски съвет в най-кратки срокове да се сформират експертните мобилни групи от БАБХ, фитосанитарните власти и Националната агенция по приходите, за да проверяват влизащите от Македония, Турция и Гърция плодове и зеленчуци.